Ez történt a Wagner-csoport puccskísérlete óta Oroszországban

Wagner
A Wagner harcosai sok létesítményt elfoglaltak
Vágólapra másolva!
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője, Vlagyimir Putyin orosz elnök egykori szoros szövetségese pénteken este egy feldúlt videóban bejelentette, hogy kész megdönteni az orosz katonai vezetést. Felhívásában arra kérte a Wagner-zsoldosokat és az orosz katonákat, hogy csatlakozzanak az ügyéhez. Prigozsin arra hivatkozott, hogy az orosz hadsereg állítólag támadást mért az ukrán fronton a csapataira. A bejelentést követően a Wagner-harcosok az ukrán frontról egyenesen a határmenti orosz területen levő Rostov-on-Don városába mentek, ahol elfoglaltak számos katonai létesítményt, blokád alá vették a várost. Putyin elnök válaszul teljes készültséget rendelt el Oroszországban. Egy kemény televíziós beszédében szombaton reggel bejelentette, hogy bármit megtesz annak érdekében, hogy megvédje az Orosz Föderációt és az ország alkotmányát. Az orosz államfő azt is közölte, hogy a fegyveres erők parancsba kapták azt, hogy leszámoljanak bármilyen zendüléssel és ellenállással. Délután érkezett a váratlan hír, hogy Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök megállapodott a Wagner-csoport vezetőjével, aki egyelőre leállította a puccsot.
Vágólapra másolva!

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője pénteken este bejelentette, hogy megdönti az orosz katonai vezetést. Ezt követően közölte, hogy Wagner-harcosai átlépték a határt Ukrajnából Oroszországba, és blokád alá veszi a határ mentén fekvő Rostov-on-Don városát. A zsoldos-vezér azt is állította, hogy a város katonai létesítményeit pedig már el is foglalta.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport alapítója és vezetője a harcosai között, Bahmutban Forrás: AFP/Concord Group

A rosztovi régió kormányzója, Vaszilij Golubev azt javasolta Rostov-on-Don lakosainak, hogy ne hagyják el otthonaikat, másoknak pedig azt, hogy ne utazzanak a városba. Mindenkit biztosított arról, hogy a rendvédelmi szervek mindent megtesznek az állampolgárok biztonsága érdekében. Eközben a városi hatóságok töröltek minden hétvégi nyilvános rendezvényt.

Az események után a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) büntetőeljárást indított fegyveres lázadásra való felbujtás alapján. Az FSZB felszólította a Wagner-zsoldosokat, hogy ne kövessék a lázadó Prigozsin parancsait. Eközben az orosz védelmi minisztérium hamis információnak és állításnak nevezték a Wagner-csapatokról szóló orosz támadást.

A Wagner harcosai sok létesítményt elfoglaltak Forrás: Telegram

Szergej Szurovikin, az Ukrajna területén harcoló orosz csapatok közös csoportjának parancsnokhelyettese felszólította a Wagnert, hogy engedelmeskedjen az orosz elnök parancsának.

Putyin mindent el fog követni az ország és az alkotmány védelmében

Vlagyimir Putyin orosz elnök június 24-én, szombaton televíziós beszédében megígérte, hogy mindent megtesz az ország védelméért.

Vlagyimir Putyin kemény üzenetet küldött Forrás: AFP/Pavel Byrkin


– mondta.

Az orosz vezető arra figyelmeztetett, hogy a lázadókra elkerülhetetlen büntetés vár.

Putyin beszédében azt is elmondta, hogy Oroszország jelenleg kemény harcot vív a jövőjéért, a Nyugat teljes katonai, gazdasági és információs gépezete ellene irányul.

Egységre szólított fel a belső árulással szemben és kemény fellépést helyezett kilátásba a fegyveres lázadás részvevőivel szemben szombaton Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Bejelentette, hogy a fegyveres erők parancsot kaptak a lázadás szervezőinek a "semlegesítésére".
Elismerte, hogy Don menti Rosztov városban, ahová a Wagner katonai magánvállalat fegyveresei bevonultak, nehéz helyzet alakult ki és határozott fellépést helyezett kilátásba.

Az elnök kijelentette, hogy mindent megtesz az ország és az alkotmány védelme érdekében.

Razzia a Wagner irodájában

Az orosz bűnüldöző szervek razziát tartottak a Wagner szentpétervári irodájában - jelentette a Fontanka helyi hírportál.

- jelentette a portál

A jelentés szerint két busz érkezett az épülethez rohamrendőrökkel és nemzetőrökkel, akik civil ruhás emberekkel együtt léptek be.

A hírportál azt állította, hogy maszkos és gépkarabélyos emberek vonultak fel a szentpétervári Blagovescsenszkij híd közelében, ahol egy szálloda és egy étterem található, amely Jevgenyij Prigozsin Wagner-főnökhöz köthető.

A Wagner harcosai Rostov-on-Don utcáin Forrás: Telegram

A Fontanka később közzétette azt a videót, amelyen a rendfenntartó erők a Wagner-központba való behatolása látható, valamint a Prigozhinhez köthető ingatlanok közelében fegyveres férfiakról készült fotókat.

Megerősített védelem Moszkvában és a különböző régiókban

Moszkva kritikus létesítményeit megerősített védelem alá helyezték, a fővárosban fokozták a biztonsági intézkedéseket - közölte egy rendvédelmi szerveknél dolgozó forrás. A forrás szerint az Orosz Nemzeti Gárda különleges egységeit teljes készültségbe helyezték - írja a TASZSZ.

Hatalmas a készültség egész Ororszországban Forrás: Sputnik via AFP/Viktor Antonyuk

Az oroszországi M-4-es autópályán a Rostov-on-Don mellett Akszaj felé haladva lezárták a gépkocsiforgalmat. A Rostov-on-Donból Akszaj felé közlekedő összes autót visszairányítják a városba, és megerősítették a rendőrségi ellenőrzőpontokat.

Rostov-on-Donban a Déli Katonai Körzet parancsnokságának közelében ellenőrző pontokat állítottak fel, a közrendet a katonaság és a rendfenntartó erők tartják fenn. A parancsnoksággal szomszédos utcákban katonai ellenőrzőpontokat állítottak fel számos rendőrautóval; a parancsnokság épülete közelében egy páncélozott személyszállítót is láttak. A város központi utcáin rendőrautók járőröznek; a város nyugati részein repülőgépeket hallottak a levegőben. Egyelőre egyetlen biztonsági szerv sem nyilatkozott hivatalosan.

Eközben a szentpétervári "Wagner PMC Center" épületénél a helyzet továbbra is nyugodt, a TASZSZ tudósítója szerint ott nincsenek az Orosz Nemzeti Gárda vagy más biztonsági szolgálatok alkalmazottai. Az ügyeletes biztonságiak cáfolták az épületben tartott házkutatásokról szóló híreket.

Az Állami Duma felszólította a Wagner harcosait, hogy legyenek a törvény oldalán

Vjacseszlav Volodin, az Állami Duma elnöke a következőképpen vélekedett:

Megjegyezte, hogy a képviselők az oroszok érdekeinek képviselőjeként az erők összevonását szorgalmazzák, és támogatják Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

– írta a Telegrammon.

Rostov-on-Don ma reggel Forrás: Telegram

A védelmi minisztérium üzent a Wagner katonáinak

Az orosz védelmi minisztérium szerint a Wagner harcosait becsapták, hogy részt vegyenek ebben a katonai akcióban az orosz katonai vezérkar ellen. A tárca felszólította őket, hogy utasítsák vissza a fegyveres lázadásban való részvételt.

- írta a védelmi minisztérium közleményükben.