Halálhullám a tengeren: idegméreg fenyegeti Kalifornia partjait

oroszlánfóka, delfin, tengerpart
Az oroszlánfókák és delfinek soha nem látott mértékben pusztulnak el Kalifornia partjainál
Vágólapra másolva!
A Santa Barbara-i Leadbetter állami strandon egyik reggel egy körülbelül 30-40 kilós kaliforniai oroszlánfóka kölyköt találtak, amely élettelenül feküdt a homokban. Az állat lehet a legújabb áldozata a tudósok és a mentőszervezetek által példa nélküli eseménynek minősített eseménysorozatnak a kaliforniai tengerpart mentén.
Vágólapra másolva!

Június eleje óta elpusztult oroszlánfókák és delfinek bukkannak fel Kalifornia déli partjai mentén – az apró Butterfly és Miramar strandoktól kezdve, délen a Los Angeles-i Santa Monica strandokig és még tovább az Orange megyében található Laguna Beachig.

– mondta Ruth Dover, a Channel Islands Marine & Wildlife Institute (CIMWI) társalapítója, a tengeri emlősök mentésével foglalkozó Santa Barbara-i szervezet munkatársa a The Guardian online portálnak. – Óránként harminc-hatvan jelentést kapunk, és naponta több mint háromszázat.

A „bűnös" egy pszeudo-nitzschia nevű alga, amely egy olyan aminosavat termel, amely idegméregként hat. A tavalyi hasonló járvány több tucatnyi oroszlánfókát és más tengeri élőlényt betegített meg, de sokak szerint az idei járvány még rosszabb.

Szakemberek szerint a jelenlegi válság „egyszerűen példátlan".

A California Harmful Algae Risk Mapping (C-Harm) rendszer Santa Barbarát tekintette a járvány kitörési pontjának, amely nyomon követi az algákat, beleértve a domoinsavat termelő algákat is. Ez az epicentrum egybeesett a szaporodási szezonnal, amely akár 70 ezer nőstény oroszlánfókát is odavonzhat a Santa Barbara-i Csatorna-szigetekre, hogy júniusban itt hozzák világra utódjaikat.

Az oroszlánfókák és delfinek soha nem látott mértékben pusztulnak el Kalifornia partjainál Forrás: Channel Islands Marine & Wildlife Institute (CIMWI)

És bár minden káros algavirágzásnak megvannak a maga sajátosságai, most úgy tűnik, hogy az aktuális jelenség a szokásosnál távolabbról, a tengerpartról érkezik.

Ez a szakemberek szerint azt jelenti, hogy a becslések szerint több mint ezer beteg és haldokló oroszlánfóka mellett 110 delfin is elpusztult a kaliforniai partok mentén. És ezek a számok nem jegyzik azokat, amelyek a tengeren vagy a Csatorna-szigeteken pusztulnak el.

Bár a járványok természetes módon előfordulnak, a tudósok szerint az intenzitásuk a jelek szerint növekszik.

– mutatott rá Clarissa Anderson, a Scripps Oceanográfiai Intézet Dél-Kaliforniai Partvidéki Óceánmegfigyelő Rendszerének (SCCOOS) ügyvezető igazgatója. – Tavaly volt a valaha mért legmagasabb domoinsavszint az állati szövetekben.

Az állatminták szintjét még vizsgálják az idei járvány kitörésekor, de a gyanú szerint ugyanolyan mennyiségű idegméregről van szó, vagy még rosszabbról.

Hím kaliforniai oroszlánfóka Forrás: Ana Valenzuela Toro

Hogy pontosan mi okozza a járványt vagy hogy miért növekszik a súlyossága, arra a szakemberek szerint összetett a válasz. Ahogy rámutattak, az óceánok vize egy finom húsleveshez hasonlít, amely

elsősorban kloridból, nátriumból, szulfátból, magnéziumból, kalciumból és káliumból áll, de számos más összetevőt is rejt, amelyek hozzájárulnak a növényi és tengeri élethez.

A foszfor és a nitrogén, amelyek főként a növények és algák növekedését mozgatják, számtalan más anyagot, például szenet, bórt, stronciumot és brómot kísérnek. Ha ez a húsleves kibillen az egyensúlyból, az algák káros módon virágzásnak indulhatnak. A tudósok szerint ezt az egyensúlyhiányt leginkább az éghajlati válság okozza.