Több ezer hal tetemét sodorta partra a folyó

Irak, halpusztulás
Halászok állnak egy csónakban, miközben több ezer döglött halat vizsgálnak az Amshan folyó partján Irakban, a délkeleti Maysan kormányzóságban 2023. július 3-án
Vágólapra másolva!
Több ezer hal tetemét találták meg az Irak délkeleti részén fekvő Mejszán kormányzóságban egy folyó partján.
Vágólapra másolva!

A helyi hatóságok vizsgálatot indítottak az iráni határ közelében, Al-Madzsar al-Kabirnál történt halpusztulás okának megállapítására.

A környezetvédelmi aktivisták szerint a klímaváltozás okozta hőség és a folyó alacsony vízhozama miatti oxigénhiány, valamint a víz magas sótartalma okozta a pusztulásukat.

Az ENSZ jelentése szerint Irak a világ öt azon országa között szerepel, amelyeket a leginkább sújt az éghajlatváltozás. Az országban négy éve egyre súlyosbodik a szárazság.

Halászok állnak egy csónakban, miközben több ezer döglött halat vizsgálnak az Amshan folyó partján Irakban, a délkeleti Maysan kormányzóságban 2023. július 3-án Forrás: AFP/Asaad Niazi

Az aszályt a magas hőmérséklet és csapadékhiány okozza, de az iraki hatóságok szerint a

Törökországban és Iránban épített gátak is jelentősen hozzájárulnak a vízhiányhoz, mert ez csökkentette a folyók vízhozamát.

A hatóságok a halpusztulás miatt megvizsgálják a víz minőségét is. Egy helyi illetékes elmondta, hogy a víz sótartalma olyan nagy, hogy mezőgazdasági célokra sem lehet használni.

Irak középső részén már 2018-ban is tapasztaltak hasonló mértékű halpusztulást, de akkor nem tudták megállapítani az okát.

(MTI/AFP)