Videó: ez történik a kutyával a jutalomfalat láttán

kutya házi kedvenc
Kistestű házikedvenc volt a mérés tesztalanya
Vágólapra másolva!
Máris érthető, hogyan válnak egyetlen szempillantás alatt éberré.
Vágólapra másolva!

A GfK piackutató intézet 2016-os becslése szerint a világ népességének bő fele tart valamilyen házi kedvencet. Huszonkét ország adatai alapján a legnépszerűbb állat 33% részesedéssel a kutya, a második helyre 23%-kal a macskák jöttek be, őket a halak követik 12%-kal, a negyedik helyet pedig a madarak szerezték meg 6%-kal. A maradék 26% a szokatlanabb jellegű kedvencek között oszlik meg.

Kistestű házi kedvenc volt a mérés tesztalanya Forrás: wooyoobusan / Instagram

Elképesztő népszerűségük ellenére a kutyák különösen rejtélyesek, az emberekhez hasonlóan egyedi személyiséggel rendelkező állatok hiába viselkednek az idő nagy részében kiszámíthatóan, a gazdáik gyakran el sem tudják képzelni, hogy mi jár a fejükben.

A modern tudomány és technológia segítségével viszont már bárki korábban nem látott kísérletezésbe kezdhet az állatának megértése érdekében, nemrég például egy Apple Watch pulzusmérőjének hála kiderült, hogy mi történik a kutyákkal a hozzájuk közelítő jutalomfalat láttán, miként képesek az egyik pillanatban akár még szendergő állatok egyetlen szempillantás alatt halálosan éberré válni.

A mérés kezdetekor a tesztalany nyugalmi állapotban volt, az Apple Watch szerint az ágyban fekvő állat 57 körüli pulzussal takaréklángon égett, ami normálisnak tűnik. A jutalomfalat felismerésekor az állat pulzusa enyhén emelkedett, körülbelül 60-as szintet ért el, ez feltehetően segített számára figyelemmel követni a kibontakozó eseményeket. A gazda közelíteni kezdte hozzá a jutalomfalatot, egy ponton pedig az állat felkészült a prédának tekinthető falat levadászására, így jó eséllyel a mozgékonyság és az érzékszervi élesség maximalizálása érdekében hirtelen 107-re lőtt ki a pulzusa.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!