A csőr alakja előre jelzi milyen fészekanyagot használnak a madarak

zebrapinty, Taeniopygia guttata
Egy zabrapinty (Taeniopygia guttata) fészekanyaggal foglalkozik.
Vágólapra másolva!
Egy a Bristoli Egyetem és a Szent András Egyetem kutatócsapata által végzett tanulmány szerint egy madár által kiválasztott fészekanyag a csőrének kiterjedésétől függ. - írja a phys.org.
Vágólapra másolva!

Közel 6.000 madárfaj fészekanyag adatait felhasználva a csapat egy gépi tanuló algoritmussal, random erdő modellekkel adatokat vett a madárcsőrökről és próbálta előre jelezni, hogy a faj milyen fészekanyagokat használhat.

Meglepően erős korrelációt találtak. Csak a csőr alakjából és méretéből képesek voltak helyesen előre jelezni a fészekanyagot a fajok 60, néhány esetben 97%-ánál.

A Philosophical Transactions of the Royal Society B magazinban publikált tanulmányban ezekkel a modellekkel vizsgálták az ökológiai és evolúciós kontextust ezek között a kapcsolatok mögött. Például nem minden fajnak van ugyanolyan hozzáférése minden anyagtípushoz, ami szintén hatással van ezekre az eredményekre.

Egy zabrapinty (Taeniopygia guttata) fészekanyaggal foglalkozik. Forrás: https://phys.org/news/2023-07-beak-material-birds.html

Dr. Sheard a tanulmány vezető szerzője, a Bristoli Földtudományi Iskola munkatársa azt mondta, hogy nagyon sokat tudunk főemlősök kezeiről, de nem annyit, mint arról, hogy más állatok hogyan használják végtagjaikat és szájukat a tárgyak kezelésénél. Tovább kutatják, hogy a csőralak hogyan fejlődhetett együtt más fészeképítő szempontokkal, vagy más funkciókkal.

Dr. Shoko Sugrasawa a tanulmány egyik szerzője, a Szent András egyetem munkatársa hozzátette, hogy a legtöbb állatnak, köztük a madaraknak, nincsenek olyan kezeik, mint nekünk, de dolgok kezelése, mint a fészekanyag és táplálék meghatározó része életüknek. Felfedezésük az első lépés ahhoz, hogy felfedezzék a csőr evolúció és a dolgok, mint a fészeképítés közti kölcsönhatásokat, és segít jobban megérteni, hogy fejlődtek az állatok, hogy kölcsönhassanak a világgal kézzel, vagy kéz nélkül.

A csapat most azon dolgozik, hogy dokumentálja az antropogén fészekanyagot a világ madarainál, hogy megtudják, milyen fajta madarak helyeznek ember által készített anyagot (mint a műanyag, drót, vagy cigarettacsikk) fészkükbe. Különösen az érdekli őket, hogy ez vajon kapcsolatban van-e a városlakó madarakkal.

Egy bütykös hattyú (Cygnus olor) fészket épít. Forrás: https://phys.org/news/2023-07-beak-material-birds.html

Dr. Sheard hozzátette, hogy az is érdekli, hogy a csőralakmilyen összefüggésben áll a fészek más tulajdonságaival, köztük az általános fészek szerkezettel, mint például, hogy a madarak falakkal, vagy tetővel építik a fészket.

(Forrás: https://phys.org/)