Az orosz turisták Ázsiába mentek, milliárdokat veszít Európa

bankkártya, kártyás vásárlás, külföldi nyaralás, koktél, tengerpart
Vágólapra másolva!
Az Allianz elemzése szerint az orosz turisták elmaradnak Európából, így milliárdos bevételtől esik el az Unió.
Vágólapra másolva!

Az Oroszországi Utazásszervezők Szövetsége (ATOR) szerint tavaly 84 százalékkal kevesebb turista járt Európában, mint a háború előtt, és a becslések szerint ez az idén se fog változni.

Az Unió nem alkalmaz általános tilalmat a schengeni vízumkiadásra az orosz állampolgárok esetében, de a gyorsított vízumkiadás szünetel, és megemelték a vízumdíjat.

Több tagállam pedig saját hatáskörben ennél szigorúbb intézkedéseket vezetett be.

Csehország, Dánia és Finnország felfüggesztette valamennyi orosz vízum kiadását. Belgium, Hollandia és Románia pedig csak rövid időszakra szólókat bocsát ki.

Az orosz turisták inkább máshol költik el nyaralásra szánt pénzüket. Forrás: Adrian Weinbrecht / Cultura Creative via AFP

A legszigorúbb rendelkezéseket Észtország, Lettország, Litvánia és Lengyelország hozta: tavaly szeptember óta korlátozzák a bármely ország által kiadott schengeni vízummal rendelkező orosz állampolgár belépését.

Az orosz turisták EU-ba utazását nagy mértékben megnehezítette és megdrágította a legtöbb tagállam és a néhány óráról, 8–24 órára megnőtt utazási idő miatt sokan inkább más uticélt választanak.

Az orosz Levada Center felmérése szerint 2019-ben 16 millió orosz turista érkezett Európába, tavaly mintegy 13,5 millió orosz turistával kevesebb érkezett az Európai Unióba.

Így a tavalyi évben mintegy 23 milliárd dollár (7,8 ezermilliárd forint) turisztikai bevételtől eshetett el az unió az orosz turisták hiánya miatt.

Amint arra az ATOR elemzése is felhívja a figyelmet, vélhetően ez az idei évben sem lesz másképp - írta a Magyar Nemzet.