[Frissítve] Itthon is elérhető a Google Bard chatbot

laptop notebook számítógép alvás fáradt fáradtság kialvatlan kialvatlanság iroda irodai munka frusztráció frusztrált
A kép csak illusztráció
Vágólapra másolva!
Magyarul is tud, a Bing chatbotjánál is nagyobb butaságokat beszél.
Vágólapra másolva!

Nagy meglepetésre csütörtök reggel az Európai Unió országaiban és Brazíliában is elérhetővé vált a Google Bard, a Microsoft Bingben már hónapok óta elérhető chatbot közvetlen riválisa. A szolgáltatás ezzel együtt további 40 nyelven tanult meg, így többek közt rögtön magyarul is használható.

Diplomatikusan fogalmazva van még mit reszelni a Google Bard tudásán és képességein Forrás: Andrea Piacquadio / Pexels

A nagy kérdés természetesen az, hogy van-e értelme a használatának, ezt bárki megítélheti a kipróbálásán keresztül, érdemes néhány egyszerű kérdéssel megszondázni. A gyors vizsgálódásunk során felsült a termék, konkrét példát hozva magyar és angol nyelven is borzasztó tanácsokat adott a kérdésre, hogy milyen használt videókártyát érdemes vásárolni 30 ezer forint vagy 100 dollár körül. Ezen a kérdésen jelenleg a Bing chatbot is elvérzik, noha az elérhetővé válásakor még egész jó tippeket adott, ezek szerint fejlődni és butulni egyaránt képesek a chatbotok.

Ennél sokkal bizarrabb, hogy a Google Bardot az egyik tegnapi hírünk összefoglalására kérve egy tizenegy évvel korábbi hírről számolt be, ráadásul az alternatív válaszai is ugyanilyen drámai mértékben tévesek voltak. A Bing chatbotja átment a teszten, képes volt egy mondatban kihámozni a hír lényegét.

Eddig is köztudott volt, hogy a Bard komoly lemaradásban van a Bing chatbotját hajtó ChatGPT-vel szemben, azonban a tapasztalatok alapján nagyon aggasztónak tűnik a Google terve, hogy már a belátható jövőben bekötné a Bard válaszait a normál internetes keresőjébe.

[Frissítés] Hírünkre reagálva a Google az alábbi állásfoglalást kívánta közzétenni.

"A Google egyfajta önálló kísérletként tekint a Google Bard chatbotra. Egy kreatív és hasznos munkatársnak fejlesztették, ami jól működik az olyan kreatív feladatokban, mint például egy e-mail megírásának a segítése. A Google Kereső kiegészítőjeként tekintenek rá és ezért adták hozzá a „Google-keresés" gombot, hogy könnyebbé tegyék az átjárást a Bard és a Kereső között."

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!