Özönvízszerű esőzések okoztak áradásokat az erdőtüzekkel küzdő Kanadában

kanadai áradás
Autókat is elragadott az özönvíz
Vágólapra másolva!
Özönvízszerű esőzések okoztak áradásokat Kanada délkeleti részén, miközben az ország kiterjedt térségeiben továbbra is erdőtüzek pusztítanak.
Vágólapra másolva!

Autókat ragadott el a hirtelen lezúduló özönvíz

A helyi sajtó a rendőrségre hivatkozva helyi idő szerint szombaton négy eltűntről számolt be, akik közül ketten gyerekek.

- hangsúlyozta Tim Houston, az érintett Új-Skócia kanadai tartomány miniszterelnöke a péntek óta tartó záporokra utalva. "Változóban a klímánk, ez nyilvánvaló körülöttünk" - tette hozzá. Májusban és júniusban Új-Skóciában is heves erdőtüzek lángoltak.

Az albertai rendőrség által közreadott képen erdőtűz füstje Fort McMurray fölött Forrás: AFP/Rcmp Alberta

Úgy tudni, a két eltűntként nyilvántartott gyerek egy autóban ült, amelyet magával ragadott az ár.

Három másik utas még ki tudott szabadulni a járműből. A két másik eltűnt esetében egy férfiról és egy fiatalról van szó, az ő autójukat is víztömegek ragadták el.

Utakat és hidakat is megrongált az áradás

Helyi sajtójelentések szerint házakban, utakban és hidakban is károk keletkeztek. Egy időre 70 ezer ember maradt áramszolgáltatás nélkül a régióban, és százakat szólítottak fel, hogy menjenek biztonságos helyre. Szombaton egész Új-Skócia területére vészhelyzetet hirdettek.

Autókat is elragadott az özönvíz Forrás: AP/The Canadian Press/Darren Calabrese

Mindemellett az észak-amerikai ország más területein továbbra is erdőségek lángolnak a rendkívüli hőség és szárazság közepette. A hatóságok szerint eddig több mint 100 ezer négyzetkilométer erdőség vált a lángok martalékává.

(Forrás: MTI/dpa)