Globális melegrekord dőlt meg július első három hetében

kánikula
Az idei július minden rekordot megdönt
Vágólapra másolva!
A mostani július lehetett évezredek óta a legmelegebb hónap - tudatta csütörtökön a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és a Copernicus klímaváltozást figyelő európai szolgálat Genfben.
Vágólapra másolva!

A világ forró széken ül

A két szervezet július 23-i hatállyal értékelte ki a meteorológiai adatokat. "A világ forró széken ül" - hangsúlyozta António Guterres ENSZ-főtitkár. "Nem kell a hónap végéig várnunk, hogy ezt pontosan tudjuk. Hacsak a következő napokban nem lesz egy kisebb jégkorszak, a július minden rekordot meg fog dönteni" - mondta a világszervezet vezető diplomatája.

Az idei július minden rekordot megdönt Forrás: Pixabay

Az adatokból már most kitűnik,

hogy az idei július első három hete volt a valaha mért legmelegebb háromhetes időszakasz,

a legmelegebb esztendőt tekintve 2023 pedig megdöntheti a 2016-os év rekordját - jelentette ki Christopher Hewitt, a WMO éghajlatkutató szolgálatának igazgatója.

Július hatodika volt a feljegyzett legforróbb nap

A világon feljegyzett legmelegebb nap az idei év július 6. volt 17,08 Celsius fokos globális átlaghőmérséklettel. Július 5. és 7. sem maradt el sokkal. A korábbi rekordot 2016. augusztus 13. tartotta 16,8 Celsius fokos globális átlaghőmérséklettel. Utóbbi csúcsérték az idei év júliusának legalább 17 napján túl lett szárnyalva.

Még csak most jön a java: a jövő héten visszatér a kánikula! Forrás: Thinkstock

"A globális felmelegedés korszaka véget ért. Megkezdődött a globális forrás korszaka"- hangoztatta Guterres. Az ENSZ-főtitkár felszólította a politikai vezetőket, hogy haladéktalanul tegyenek drasztikus intézkedéseket a klímaváltozás megfékezésére.

(Forrás: MTI/dpa)