Ritka ezüstérme mesél az első zsidó lázadásról a Júdeai sivatagban

ezüstérem, sékel
Ritka, fél sékel értékű ezüstérmét tártak el az első zsidó lázadás évéből
Vágólapra másolva!
Az Izraeli Régiségügyi Hatóság (IAA) régészei egy ritka, fél sékel értékű ezüstérmét tártak el az első zsidó lázadás évéből. Ahogy arra a szakemberek emlékeztettek, az első zsidó lázadás volt az első a Júdea zsidó lakosságának a Római Birodalom elleni felkelései közül. A magvát részben a növekvő vallási feszültségek és a magas adók okozták, ami a Második Templom kifosztásához és a zsidó politikai és vallási vezetők rómaiak általi letartóztatásához vezetett.
Vágólapra másolva!

A rómaiak négy légiót mozgósítottak (Agrippa erői által támogatva), hogy leverjék a lázadást, és megbüntessék a zsidó népet, példaként mások számára. Jeruzsálem városát és a második templomot több csata után lerombolták.

Ritka, fél sékel értékű ezüstérmét tártak el az első zsidó lázadás évéből Forrás: IAA

„Jeruzsálemet ... olyan alaposan a földdel tették egyenlővé azok, akik alapjaiban rombolták le, hogy semmi sem maradt, ami valaha is meggyőzhette volna a látogatókat arról, hogy valaha lakott hely volt" – írta a korabeli történész, Titus Flavius Josephus.

Az érmét az Ein Gedi természetvédelmi területen található barlangban találták, amelyet egy lázadó veszíthetett el, aki a felkelés idején a sivatagba menekült.

A most felfedezett érme egyik oldalán a „Szent Jeruzsálem" felirat látható, ókori héber írással. Az érme másik oldala egy kelyhet ábrázol, amelyen a Felkelés kitörésének első évét és egy fél sékel értékét jelöli az Aleph betű.

A kutatók szerint a kehely a Második Templom korszak vége felé a zsidó pénzérmék jellegzetes szimbólumát jelképezte. Ezeket az érméket az első felkelés idején, Krisztus után 66-70 között verték sékel és félsékel értékben.

– mondta Yaniv David Levy, az Izraeli Régiségek Hatóságának numizmatikus kutatója a HeritageDaily online tudományos portálnak. – A Második Templom idején a zsidó zarándokok fél sékeles érmékben fizették a templomadót.

Hozzátette: körülbelül két évszázadon át a finom ezüstből készült, tiriai pénzérméket használták erre a hozzájárulásra, amelyek a régióban státusszimbólumnak számítottak.

A lázadás idején a lázadók alternatív érméket vertek, amelyeken az „Izrael sékel", a „Fél-sékel" és a „Negyed-sékel" felirat szerepelt.

A szakemberek szerint nagyon úgy tűnik, hogy a felkelés alatt is folytatódtak a szertartások a Templomban, és ezeket az érméket a lázadók használták.