Vágólapra másolva!
Egyszerre készül a világbajnokságra és az esküvőjére is a magyar gyalogló atléta. Récsei Rita számára már azzal egy álom vált valóra, hogy részt vesz a budapesti atlétikai világbajnokságon. Az Origo Sportnak adott interjújában elárulta, milyen mentális kihívásokkal kell megküzdenie a 35 kilométeres távon.

Origo: Még csak elképzelni is fárasztó, hogy 35 kilométert tempósan végiggyalogoljon az ember. Mikre gondol, mialatt teljesíti a távot?
Récsei Rita: Általában körről körre gondolkodom, mert a 35 kilométer nagyon hosszú. Egy kör egy-két kilométer, mindig a következőre koncentrálok, nem gondolom át az egészet. Azt nézem, hogy hogy tudom tartani a tempót, hogy mikor lesz a következő frissítés, hogy melyik szakaszába érek a versenynek.

Előfordul, hogy elkalandozik a figyelme?
Időnként igen. Főleg akkor, ha nem megy olyan jól a verseny. Olyankor átfut az agyamon, hogy esetleg kiállok és feladom. Nagyon kemény tudok lenni ilyenkor magammal, felhúzom magam akkor is, ha nem megy megy, és akkor is, ha nem úgy megy, ahogy szeretném.

Récsei Rita keményen megküzd a verseny közbeni holtpontokkal Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség

Komolyan felmerül önben, hogy feladja?
A versenyek jó részén igen. Van egy holtpont, amikor azt érzem, hogy egyszerűen nem tudok végigkoncentrálni 35 km-t, olyankor arra gondolok, hogy ki kellene állni. Általában úgy 15 km-nél jön el, amikor ráeszmélek, hogy te jó ég, még 20 km van hátra. Olyankor nehéz elhitetnem magammal, hogy ki fogom bírni, ilyenkor durván le kell szidnom magam ahhoz, hogy folytatni tudjam. Utána meg katartikus érzés, hogy megcsináltam úgy, ahogy meg volt tervezve. Mint például a csapat Eb-n. Belülről úgy éreztem, hogy csak a tempóra figyelek, visszanézve viszont szinte óramű pontossággal csináltam.

Segíthet az ilyen holtpontokon könnyebben átbillenni a hazai közönség?
Hogyne! Nagyon tud motiválni, ha hallom, hogy szurkolnak. Ezért is várom nagyon, hogy hazai közönség előtt versenyezzek, biztosan nagyon sok pluszt fog adni. Szeretnék a középmezőnybe bekerülni, az egyénimhez közeli idővel, azzal nagyon boldog lennék. De már az hatalmas öröm, hogy kijutottam, és hogy hazai közönség előtt versenyezhetek, ez nekem nagyon nagy álom volt.

Milyen a közös munka az új edzőjével?

Nagy örömmel tölt el, hogy két éve Srp Miklóssal dolgozom, aki az első gyalogló edzőm, Srp Gyula fia. Ő szerettette meg velem ezt a sportot és szinte lányaként törődött velem 18 éves korom óta. Így most kicsit olyan, mintha visszakaptam volna az első edzőmet, aki lelkileg is sokat segít a felkészülésben.

Tart a hőségtől?
Nem nagyon bírom a meleget, most kezdem csak megszokni, de remélem azért, hogy augusztus 24-én pont nem lesz kánikula.

A vb után aztán jön a jól megérdemelt pihenés?
Előbb az esküvőnk! Szeptember 16-án házasodunk össze a kedvesemmel, utána Olaszországba utazunk nászútra, már nagyon várom.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.