Óriás vírusok világa rejtőzik a föld alatt

óriás vírusok
A Massachusettsen lévő Harvard Erdő agyagos talajában a tudósok potenciális óriás vírusok egy új világát tárták fel, soknak szokatlan alakja van. A fotón néhány vírus mikroszkóp képe látható.
Vágólapra másolva!
Hajvágás, gorgon, teknős. Ezek az újonnan felfedezett vírusszerű részecskék alakját írják le.Új képek többszáz potenciális talajlakó óriás vírus változatos - és néha furcsa - alakjait mutatják. Az egyik alak neve hajvágás, a rostjai miatt, melyek olyan tüskék, mint a frissen vágott haj. A gorgonnak a héjából kígyózó függelékei vannak. A teknősből lebenyek tapogatnak ki, amik emlékeztetnek a hüllő fejére, végtagjaira és farkára. Erről számoltak be Matthias Fischer és kollégái június 30-án a bioRxiv.org. honlapon. - írja a ScienceNews honlapján.
Vágólapra másolva!

Fischer, a Max Planck Intézet munkatársa azt mondja, ezek és más különös kinézetű alakok egyértelműen azt mutatják, hogy albecsültük, milyen strukturálisan diverzek ezek a vírusok. A 2003-ban történt első óriás vírus felfedezése óta a tudósok, akik genetikai anyagot gyűjtenek a környezetből, óriás vírusok széles világát fedték fel. Ezek a vírusok körülbelül 10-50-szer nagyobb átmérőjűek a közönséges megfázást okozó vírusoknál.

A genetikai adatok azt sugallják, hogy az óriás vírusok diverzek, széleskörűen elterjedtek és bőségesek.

A Massachusettsen lévő Harvard Erdő agyagos talajában a tudósok potenciális óriás vírusok egy új világát tárták fel, soknak szokatlan alakja van. A fotón néhány vírus mikroszkóp képe látható. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/potential-giant-viruses-soil-microbiology

Steven Wilhelm a Tennessee-i Egyetem mikrobiológusa azt nyilatkozta, a genetika nem mond el mindent a vírusok biológiájáról. Nem tudjuk mit vizsgálunk, kit fertőznek, vagy mire lehetnek képesek.

Az új munka változtathat ezen. A csapat transzmissziós elektron mikroszkóppal analizált a Petershamban lévő Harvard Erdőből származó körülbelül fél kilogramm földet, hogy óriás vírusok diverzitásának képgalériáját létrehozzák.

A hajvágás. Sok felfedezett óriás vírusszerű részecskének külsejükhöz csatolódó rostjaik vannak. A fostoknak gyakran cukor molekuláik vannak, potenciálisan édessé téve a külsejüket. Ez a cukor bevonatú virális héj lehet, hogy az amőba vírusgazdákat arra csábítja, hogy elfogyasszák a vírust. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/potential-giant-viruses-soil-microbiology

Fischer óvatos, nem nevezi még vírusoknak ezeket a vírus hasonmásokat. A kutatók a részecskéket még csak mikroszkóppal látták, még nem erősítették meg, hogy a potenciális vírusok képesek bizonyos organizmusokat megfertőzni.

Vannak vírusszerű részecskék, amik teknősre emlékeztetnek, lebenyekkel, amik az állítólagos burok sarkaiból állnak ki. Fischernek abszolút nincs ötlete mit csinálnak ezek a lebenyek. Lehet, hogy valamiféle kiterjesztett nyílások. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/potential-giant-viruses-soil-microbiology

Mégis, látva a Fischer csapata által azonosított szerkezeteket, Frederik Schulz Joint Genome Institute intézet mikrobiológusa, azt nyilatkozta, meg van győződve róla, hogy sok ezek közül valódi vírusrészecske.

Az egyik potenciális óriás vírus csoport a gorgon. A képen egy gorgon látható. Csőszerű szerkezetek veszik körül a központi burkot.Ha a csövek üregesek, lehet, hogy a vírus befecskendezésre, vagy szívásra használja. Vagy lehet, hogy valami teljesen másra használja: valami lebegési eszköz. Forrás: https://www.sciencenews.org/article/potential-giant-viruses-soil-microbiology

A tudósok csak azon tűnődnek, hogy az óriás vírusok miért formálhatnak cső alakú, sörtés, vagy teknősszerű függelékeket. Lehet, hogy segítik a vírust, hogy megfertőzzön egy vírusgazdát, vagy talán hogy a környezetben mozogjanak. Bármi is a funkciójuk, Fischer úgy véli még több felfedezetlen különös alak van még. Azt mondja, ha egy maoknyi erdei talaj már ilyen sok különböző vírusrészecskét tartalmaz, világos, hogy ez a virális Mount Everestnek csak a csúcsa.

(Forrás: ScienceNews: https://www.sciencenews.org/)