Elképesztő dráma a budapesti atlétikai vb első futódöntőjében

Horizontal
Netherlands' Sifan Hassan falls while running past Ethiopia's Gudaf Tsegay, Letesenbet Gidey, and Ejgayehu Taye in the women's 10,000m final during the World Athletics Championships at the National Athletics Centre in Budapest on August 19, 2023. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
A kétszeres olimpiai bajnok Sifan Hassan 20 méterrel a cél előtt, az élen haladva esett el a női 10000 méteres síkfutás döntőjében, így végül a dobogóról is lemaradt a budapesti atlétikai világbajnokságon.

A női hosszútávfutásra jellemző módon az etiópok és a kenyaiak csatáját lehetett várni, de az olimpiai címvédő Sifan Hassant ehhez úgy tűnt, le kell szakítaniuk. A holland atléta ugyanis híresen jó hajrázó, így amikor 300 méterrel a vége előtt átvette a vezetést, a stadion ovációba kezdett és biztosra vette, hogy a holland 2019 után ismét világbajnok lesz ebben a számban.

A célegyenesben azonban Gudaf Tsegay mellé ért, és őrült sprint vette kezdetét.

Noha Hassan végig előrébb volt néhány centivel, 20 méterrel a cél előtt elvesztette az egyensúlyát,

mire a Nemzeti Atlétikai Központban helyet foglaló több tízezer szurkoló egy emberként hördült fel.

Sifan Hassan 20 méterrel a vége előtt bukta el a vb-címet Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Tsegay így először nyerte meg ezt a számot világbajnokságon, ráadásul végül hármas etióp sikert láthatott a közönség, miután Hassan a feltápászkodása után mindössze a 11. helyen ért célba.

Jegyek kaphatók az atlétikai világbajnokságra a jegy.atletikaivilagbajnoksag.hu weboldalon. A délelőtti jegyek egységesen 3000 forintba kerülnek, míg az esti programokra a hétköznapi versenynapokon 6900, hétvégén 8900 forinttól indulnak a jegyárak. Összesen 9 esti és 5 délelőtti program lesz a világbajnokság alatt és 6, ingyenesen látogatható utcai versenyt rendeznek, amelyek rajtja és célja a Hősök terén lesz. A női maraton augusztus 26-án, a férfi maraton 27-én reggel 7-kor rajtol.