Karthágó ősi isteneinek arany érméket és csecsemőket áldozhattak

Karthágó
A régészek 5 arany érmét fedeztek fel, melyek a termékenység és anyaság karthágói istennőjét ábrázolják.
Vágólapra másolva!
Tunéziában régészek Karthágó egy ókori várossából. származó  ritka, 2.300 éves arany érméket és állatok, csecsemők és koraszülött babák maradványait tartalmazó urnákat tártak fel. - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

A kutatók a temetkezéseket és az öt arany érmét Tunisz külvárosának egy dombján elhelyezkedő Tafat El Bony templomának romjai közelében fedezték fel. A templomot valaha Baal Hammon és Tanit istenségeknek ajánlottak. Az arany érméket valószínűleg gazdag imádók ajánlották fel az istenségnek.

A régészek 5 arany érmét fedeztek fel, melyek a termékenység és anyaság karthágói istennőjét ábrázolják. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/rare-gold-coins-and-cremated-infants-were-possible-sacrificial-gifts-to-the-ancient-gods-of-carthage

Kartágó erős városállam volt, amit Kr.e. a 9. században alapítottak a föníciaiak. Kr.e. a 6. században virágzott és nagy kereskedő birodalommá fejlődött, és hatással volt a Földközi-tenger medencéjének nagy részére. Karthágó és a Római Birodalom nagy riválisok lettek és a Kr.e. 264-146-ig tartó pun háborúban harcoltak, ami Róma győzelmével végződött: Róma lerombolta az észak-afrikai várost. Egy új római Karthágót építettek a romok felett és mindkettő maradványai az UNESCO Világörökségi Listáján szerepel.

Az érméket valószínűleg ajándéknak hagyták ott az isteneknek, de az nem világos, hogy az eltemetett csecsemőket feláldozták, vagy természetes okokból haltak meg.

A múlt században a Karthágóban történt ásatások során újszülött babákat és négy éves korig gyerekeket tartalmazó többezer sírt és urnát fedeztek fel, melyekről vannak szakértők, akik úgy vélik, hogy áldozati felajánlások lehettek.

Az arany érméket és temetéseket Karthágó egy templomából ásták ki. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/rare-gold-coins-and-cremated-infants-were-possible-sacrificial-gifts-to-the-ancient-gods-of-carthage

Rengeteg a régészeti, irodalmi, és okirati bizonyíték a gyermek áldozásokra. A Biblia ír a karthágói Baal Hammon istennek való gyermek áldozatokról, és görög és római mesék is szólnak véres gyermek gyilkosságokról. Néhány szakértő úgy véli, hogy a múlt században Karthagóban felfedezett urnák és sírok természetes okokból elhalálozott gyermekek temetésének maradványai.
Ezeket a maradványokat azonban főleg hamvasztották, amihez értékes fára van szükség, amire a karthagóiak nagyon nagy szükségük volt más célokra. A karthágóiak tengerészek voltak és kellett a fa a hajókhoz, a ruhákhoz, és az eszközeikhez. Ezért valószínűleg a karthágóiak a fát a csecsemők elégetéséhez csak áldozati rituáléhoz használták.

(Forrás: Live Science: https://www.livescience.com/)