Kiadták a riasztást: rendkívül veszélyes, szélsőséges időjárás lesz pénteken

Palatinus Strandfürdő. Margit-sziget. Hőség, strand, strandolók, fürdőzés, hőség, meleg, nyár, napozás. 2017.08.26 Budapest Fotó: Csudai Sándor
Vágólapra másolva!
Közös közleményt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amelyben azt írják, hogy megemelik a hőségriasztás fokozatát. Ez azt jelenti, hogy péntektől országszerte a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.
Vágólapra másolva!

A közlemény azt írja, hogy

2023. augusztus 21-én (hétfő) 14 órától 2023. augusztus 24-én (csütörtök) 24 óráig érvényben lévő másodfokú hőségriasztást augusztus 28. (hétfő) 24 óráig meghosszabbítja, és harmadfokúra emeli az ország egész területére vonatkozóan.

Ez azt jelenti, hogy péntektől országszerte a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.

Hétfőig még nagyon meleg lesz Fotó: Csudai Sándor - Origo

Figyelni kell a melegben

A tartós hőség megterheli az egészséges szervezet is, de különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők.

Kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt kéri a lakosságtól,

hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet. A déli órákban senki se tartózkodjanak a tűző napon.

Az átlagosnál melegebb időjárás bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

- írja a közlemény.

Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni.

Ha van légkondicionáló berendezés, időnként érdemes bekapcsolni, de a hőmérsékletet nem ajánlott 27 foknál hűvösebbre állítani.

Néhány percre se hagyják a gyermekeket, házi kedvenceket a parkoló autóban! Ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A napok óta tartó kánikula és csapadékmentés időjárás miatt jelenleg hét vármegyében van érvényben a tűzgyújtási tilalom. Így tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében. A korlátozás ideje alatt a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken sem szabad tüzet rakni.