Vágólapra másolva!
Csütörtökön fél 11-kor újra Kormányinfót tart Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. A szokásoknak megfelelően élőben közvetítjük a tájékoztatót a kormány legújabb döntéseiről.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
11:43
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Újra Kormányinfó

10.30-kor kezdődik a Kormányinfó. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter mellett Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tartja.

11:46
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Letörjük az inflációt

Az inflációt letörjük, beindítjuk a gazdasági növekedést és tovább emeljük a béreket - ezt írta a kormányülésről szerdán Orbán Viktor miniszterelnök.

11:51
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Diplomáciai nagyüzem Budapesten

Az augusztus 20-i ünnepek alkalmából diplomáciai nagyüzem volt Budapesten. Rengeteg egykori és jelenlegi állami vezető érkezett a magyar fővárosba.

12:42
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Elkezdődött a Kormányinfó.

12:46
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Nézettségi csúcsot döntött az idei tűzijáték

A kormányülésen elhangzott beszámolók alapján elmondható, hogy az idei augusztus 20-ai állami rendezvény lebonyolítása sikeres volt, minden idők legfényesebb tűzijátékát produkálva. Gulyás Gergely beszámolója szerint minden eddiginél többen kísérték figyelemmel a rendezvényt a helyszínen és a közmédia közvetítésén keresztül.

12:50
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Azonnali tűzszünet és béketárgyalás kell

Gulyás Gergely elmondta: a kormány ülésén értékelte a háború jelenlegi állását is. Kijelentette, ha nem tesznek konkrét erőfeszítéseket a békéért, akkor a háború el fog húzódni. A front ugyanis az ukrán ellentámadás ellenére érdemben nem mozdult el, nincs változás, naponta százak, ezrek halnak meg.

Hangsúlyozta: a magyar kormányzat álláspontja változatlan: azonnali tűzszünetre és béketárgyalásra van szükség. A háború kihat az európai és a magyar inflációra és a gazdasági nővekedésre is - emelte ki Gulyás Gergely.

12:54
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Reálbérnövekedés várható, akár októberben egyszámjegyű lehet az infláció

A kormány azért küzd, hogy az idei éves infláció ellenére összességében reálbérnövekedés következzen be - közölte a miniszter. Az infláció legkésőbb decemberre, de akár októberre is egyszámjegyű lehet.

Gulyás Gergely kiemelte azt is: a magyar kormány a jelenlegi háborús helyzetben is megvédte a munkahelyeket. Magyarországon továbbra sem a munkanélküliséggel, hanem sokkal inkább a munkaerőhiánnyal kell szembenézni.

Az infláció mérséklésével a kamatokat is csökkenteni lehet - tette hozzá.

12:56
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Hatékony a GVH online árfigyelője

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az online árfigyelőről szólva elmondta: a lényege az volt, hogy hatékony eszközt adjon az emberek kezébe, és árversenyt generáljon az üzletek között, ezáltal letörve az inflációt. Ez bekövetkezett, az elmúlt 2 hónapban a 62 termékkategóriában, 52 termék esetében 6,2%-kal csökkentek az árak.

12:58
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Rekord az atlétikai vb-n

A budapesti atlétikai vb-vel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter kiemelte: arra 60 ezernél is többen látogattak ki, az eladott jegyek száma meghaladja a 350 ezret.

A vb-re nevező sportolók száma rekordot döntött, ez is bizonyítja, hogy - szögezte le Gulyás Gergely - Magyarország valóban képes nagyszabású eseményeket megrendezni.

13:03
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

A főváros ellehetetleníti a mentők munkáját

A fővárosban látható, kerékpársávokat leválasztó karókkal kapcsolatos szakmai kritikákkal kapcsolatban feltett újságírói kérdésre válaszolva Gulyás Gergely felidézte: eddig a főváros megelégedett azzal, hogy csak az autót használókat illesse megvetéssel, de ma már azok életét is megnehezíti, akik életeket mentenek,így a mentősökét. A mentőautónak rendkívül gyorsan kell haladnia az életmentés érdekében, óriási felelőtlenség tehát a karók használata, amelyektől nem férnek el.

A miniszter szerint ha valaki gyűlöli az autósokat, akkor sem teheti lehetetlenné a mentőautók és a rendőrautók gyors haladását.

13:10
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

A magyar gazdák érdekeit tartja szem előtt a kormány

A sokszorosára emelkedett az elmúlt időszakban az ukrán gabona európai uniós importja, a háborút megelőző időszakhoz képest. Gulyás Gergely elmondta: korábban évi 40-50 ezer tonna import érkezett az ukrán gabonából és olajos magvakból, 2022-ben már 2 és fél millió tonna, 2023-ban éves szinten már 3 millió tonna áramlott, áramlik be.

Magyarország emiatt döntött a határaink ukrán gabona előtti lezárásáról - emlékeztetett a miniszter. Nem vállalhatunk olyan kockázatot, ami a magyar mezőgazdaságot lehetetlen helyzetbe hozza- tette hozzá.

Magyarország azt indítványozza, hogy az Európai Unió hosszabbítsa meg az ukrán gabonatermékek behozatalának - szeptember 15-én lejáró - tilalmát. Ha ez nem történik meg, úgy a miniszter szerint hazánk bevezeti ugyanazokat a nemzeti intézkedéseket, amelyeket az uniós tilalom előtt alkalmazott Bulgária, Lengyelország, Románia és Szlovákia mellett.

13:16
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Gulyás: Kik tudták megvásárolni a baloldalt?

Gulyás Gergely újságírói kérdésre válaszolva - mely a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat Soros-alapítvány általi támogatására irányult - hangsúlyozta: ha a főváros külföldről kap támogatást, akkor fontos az átláthatóság és az, hogy elszámoljanak a pénzzel. Amennyiben a pénz a baloldal támogatására folyt el, akkor ez az elszámolás még nem történt meg - emelte ki a miniszter, aki szerint a jelenség nemzetbiztonsági kockázatot is felvet. A miniszter azt reméli, a végén mindenki megtudhatja, hogy „kik tudták megvásárolni a magyar baloldalt".

13:23
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Baloldali támadások a nemzeti ünnep ellen

A baloldal augusztus 20-ai tűzijáték miatt indított, összehangolt baloldali támadásokkal kapcsolatban kérte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter véleményét az Origo munkatársa. Gulyás  Gergely szerint ugyan az "összehangoltságon" még van mit javítani, de azzal az állásponttal ért egyet, hogy augusztus 20-a egy át nem politizált nemzeti ünnep, amiben eddig mindig közmegegyezés volt - az lenne a jó, ha ezt meg tudnánk őrizni - emelte ki.

 

13:33
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

A főváros baloldali vezetése ellenségnek tekinti a nagycsaládokat

A küszöbön álló tanévkezdéssel minden eddiginél nagyobb közlekedési káoszra lehet számítani a fővárosban a kihelyezett karók és a Lánchíd lezárása miatt. Az ezzel összefüggő origós kérdésre válaszolva Gulyás Gergely úgy fogalmazott: Karácsonyék olyan szabályokat hoznak, hogy aki még egyáltalán hajlandó autóba ülni, az is egyre inkább meggondolja, hogy megteszi-e. A korábban 30-40 perces utakból mára másfél-kétórás utak lettek, "ez helytelen". A nagycsaládosok helyzetére kitérve a miniszter azt mondta: lehetetlen több gyermeket tömegközlekedéssel iskolába-óvodába, bölcsődébe vinni reggelente, vannak tehát családok, amelyek esetében megkerülhetetlen az autóhasználat. Nem helyes, hogy a főváros őket ellenségnek tekinti - szögezte le. 

13:38
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Megérkezett az első Leopard A7-es

Gulyás Gergely komoly gazdaságpolitikai sikernek nevezte azt, hogy a magyar kormány már háború előtt megállapodott arról, hogy Magyarországra települ a legnagyobb német hadiipari cég. Kitért arra is, hogy megérkezett az első Leopard A7-es páncélos hazánkba, amely a kiképzéseket segíti majd.

13:41
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Prigozsin halála: nem valószínű destabilizáció

A Wagner-vezér Jevgenyij Prigozsin halálával kapcsolatban a magyar kormánynak sem hivatalos álláspontja, sem bővebb információja nincs - derült ki a Kormányinfón. Gulyás Gergely ugyanakkor úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy az eset destabilizációt vonna maga után.

14:03
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Várhatóan jó szezont zárnak a Balatonnál

Gulyás Gergely az idei balatoni turisztikai szezonnal kapcsolatban jelenleg sem kirobbanó sikert, sem kudarcot nem tud kiemelni. A 2023-as szezon a 2019-es kiemelkedően jó évet várhatóan eléri, vagy akár meg is haladhatja.

A hazai turisztikai fejlesztésekről elmondta: a Kisfaludy-program eredményei most mutatkoznak meg, egyebek mellett a balatoni szálláshelyek minőségében is. Látszik az eredmény, ha jó a szolgáltatás, akkor megtelnek a szállodák - mondta a miniszter, kiemelve a Szép-kártyák jelentőségét is a turizmusban.

14:15
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Gulyás Gergely: Az nem megoldás, hogy az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdaságát tönkreteszik

Magyarország meg akarja hosszabbítani az ukrán gabona behozatalával kapcsolatos korlátozásokat. A döntésünk szinte biztos meg fog egyezni a lengyelekével.

Az nem megoldás, hogy az Ukrajnával szomszédos országok mezőgazdaságát tönkreteszik, a távolabb fekvő országok pedig ezt tétlenül nézik

- mondta Gulyás Gergely.

14:35
augusztus 24, 2023
Vágólapra másolva!

Vége

A Kormányinfó véget ért, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.