Gulyás Gergely a Tranziton: Az Európai Parlament a legkorruptabb intézmény

Tranzit, Tihany, 2023, beszélgetés
Gulyás Gergely és Márki-Zay Péter
Vágólapra másolva!
Nem lehet tudni, hogy meddig fog tartani a háború, ezért van esély arra, hogy az uniós kampány egyik központi témája lesz - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Márki-Zay Péterrel való vitában a tihanyi Tranzit fesztiválon. Gulyás beszámolt arról is, hogy a magyar kormány továbbra is a béke oldalán áll, és a jövőben is humanitárius segítséget nyújt a bajban lévőknek. Márki-Zay Péter szerint Nyugaton mindenki szabadon döntheti el, milyen nemű, és ez jó dolog. 
Vágólapra másolva!

Szeretnénk megnyerni a 2024-es európai parlamenti választást - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője a Márki-Zay Péterrel vezette vitában. Magyarországon már egy ideje kormányon van a Fidesz, de az Unión belül ellenzékben, hol több, hol kevesebb szövetségesünk volt és van - tette hozzá.

No gender, no war és no migration - ezek a Fidesz legfőbb üzenetei a választáson - mondta Gulyás. Gulyás Gergely kifejtette, hogy az utóbbi gondolatnak csupán egynegyedes képviselete van az Európai Parlamentben, és ezen változtatni kell. Magyarország azért nem jut forrásokhoz Brüsszelben, mert hazánk elfogadta a gyermekvédelmi törvényt - hívta fel a figyelmet a miniszter.

Márki-Zay szerint Nyugaton mindenki szabadon döntheti el, milyen nemű, és ez nagyon jó dolog.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

"Ne a Fidesz köreiben keresgéljen"

Márki-Zay Péter a vitában a már tavaly elmondott baloldali álhíreket ismételgette. Minderre Gulyás azt válaszolta, nem a Fidesz köreiben kell keresnie a migráció támogatóit, hanem a saját szövetségesei között. Példaként hozta fel, hogy

A Miniszterelnökség vezetője felhívta a figyelmet arra is, hogy Márki-Zay szövetségesei szavazták meg azokat az EP-határozatokat, amelyek a nemzeti identitás lebontását szolgálták. Hódmezővásárhely polgármestere minderre azt mondta, hogy azok a pártok már csak a volt szövetségesei.

Gulyás Gergely szólt arról is, hogy hiba lenne, ha Márki-Zayék az Európai Néppártba lépnének be, mert az EPP megszavazta a kötelező kvótát. Az EPP-ben kezdődött el az a befogadási kultúra, ami azt hirdette, hogy mindenkinek menedékjogot kell adnia, aki Európába érkezett.

Gulyás Gergely: Óvnám attól, hogy megint olyanok legyenek a szövetségesei, akikkel nem ért egyet Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

"Lehet, nem elégedettek a hódmezővásárhelyi polgármesterrel"

A Miniszterelnökség vezetője felajánlotta, hogy ha Márki-Zay kíváncsi rá, akkor elküldi Hódmezővásárhelyre a Soros-tervet. Szólt arról a baloldali álhírről is, hogy az újonnan csatlakozott uniós tagországok közül Magyarországról mentek el a legkevesebben, és 2016 óta többen jönnek vissza, ahányan elhagyják. Márki-Zay minderre azt mondta, hogy ő nem ezt tapasztalja. Minderre Gulyás azt válaszolta, hogy

Elhúzódhat a háború

Nem lehet tudni, hogy meddig fog tartani a háború, ezért van esély arra, hogy az uniós kampány egyik központi témája lesz - mondta Gulyás. Beszámolt arról is, hogy a magyar kormány továbbra is a béke oldalán áll, és a jövőben is humanitárius segítséget nyújt a bajban lévőknek.

- reagált Gulyás a Márki-Zay által felvetett baloldali álhírekre.

Gulyás szólt arról is, hogy a legfontosabb, hogy Magyarország úgy tud energetikai önállóságra törekedni, hogy nem zárta el az útját Oroszország felé, és ezt valóban a miniszterelnök érte el.

"Magyarország nem szavazott meg szankciót, csak nem vétózott meg" Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A vitában szóba került a vakcinabeszerzés is. Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen teljesen átláthatatlan módon szerezte be a vakcinákat, míg most Márki-Zay azt állítja, hogy a keleti vakcinákat többszörös áron szerezte be a kormány. Gulyás szerint a legolcsóbb az orosz, majd a Pfizer és a kínai vakcina volt.

A vakcinák hatékonysága között egyébként érdemi különbség nem volt - tette hozzá. Egy vészhelyzetben a legfontosabb az volt, hogy az emberek életét mentsék, és nem azt, hogy mennyibe kerül az adott termék - mondta Gulyás.

"Jogellenes volt a baloldal tavalyi finanszírozása" Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Később szóba került, hogy Márki-Zay azt állította korábban, hogy külföldön gyűjtött pénzt Karácsony Gergely pártja, de ezt most letagadta. Szólt arról is, hogy a korábban gyűjtött pénzeket nem tudják majd használni az EP-kampányban. Gulyás mindezzel kapcsolatban azt mondta, hogy tavaly közpénzből kampányolhatott Márki-Zay alakulata. Nyilvánvalóan egy jogellenes cselekedet volt a baloldal finanszírozása - mondta Gulyás.

Most először fordult elő, hogy Amerikából akarták megbuktatni a magyar kormányt, és Márki-Zay ennek az eszköze volt - tette hozzá Gulyás.

Telt ház volt a Gulyás-Márki-Zay vitán Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

"Másnak még sikerülhet"

- tette fel a kérdést Márki-Zaynak. Én biztatnám az ellenzéket, hogy attól, hogy Önnek nem sikerült legyőzni a Fideszt, attól másnak még sikerülhet - fogalmazott Gulyás annak kapcsán, hogy Márki-Zay szerint a Fidesz megnyerte a 2026-os választást. 2022-ben is minden választó mindkét politikai oldal álláspontját megismerhette.

Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Gulyás beszélt arról is, hogy a bíróság döntése felháborító volt a Kaleta-ügyben. Az Önök szövetségesei alkalmazták, és a mostani kormány ideje alatt indult ellene eljárás - tette hozzá.

Ha jól értem, akkor azokkal fogott össze, akikkel összefogott, ha ez egy taktika része volt, akkor azt elismerem - mondta Márki-Zaynak, aki szerint ez egy stratégia volt.