A britek már Kínát provokálják: kirobbanthatják a harmadik világháborút

kína, tajvan, harci, jármű, illusztráció
(221107) -- GUANGZHOU, Nov. 7, 2022 (Xinhua) -- A J-16 multirole fighter jet flies during a training for the upcoming 14th Airshow China in south China's Guangdong Province Nov. 5, 2022. The Chinese People's Liberation Army (PLA) Air Force will showcase an array of aircraft at the upcoming 14th Airshow China to be held from Nov. 8 to 13 in Zhuhai of Guangdong Province, a PLA Air Force spokesperson said on Sunday. (Photo by Yu Hongchun/Xinhua) (Photo by Yu Hongchun / XINHUA / Xinhua via AFP)
Vágólapra másolva!
Elképesztő háborús provokáció történt Nagy-Britanniában, most nem az oroszokkal, hanem Kínával szemben. A brit parlament ugyanis Tajvanra független országként hivatkozott, ez pedig egy olyan vörös vonal átlépését jelzi, amely súlyos következményekkel járhat.
Vágólapra másolva!

A megfogalmazás az alsóház külügyi bizottságának szerdán közzétett jelentésébe került be. A kínaiak valószínűleg nem fogják válasz nélkül hagyni a lépést. Ráadásul éppen ezen a héten látogat James Cleverly brit külügyminiszter Pekingbe. Öt éve nem járt Kínában magas rangú brit politikus - írja a Mandiner a Politicóra hivatkozva.

Peking tagadja Tajvan államiságát és ragaszkodik ahhoz: a sziget Kína terültéhez tartozik, ráadásul Tajvan függetlenségét mindössze 13 ország ismeri el. A britek lépése egyértelmű provokációnak minősül, ami a mostani feszült geopolitikai helyzetben nagyon súlyos következményekkel járhat. Innen már csak néhány lépés a harmadik világháború.

Egyre feszültebb a helyzet Kína és Tajvan között Forrás: Xinhua via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Yu Hongchun

Nem kellett sokat várni arra, hogy a kínai hivatalos válasz is megérkezzen az üggyel kapcsolatban. Szerdán Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője a parlamenti jelentéssel összefüggésben kifejtette, hogy az abban foglalt állítások nem felelnek meg a valóságnak.

- jelentette ki. A kínai külügyminisztérium szóvivője emellett felszólította a brit parlamentet, hogy tartsa tiszteletben az „egy Kína" elvét és a nemzetközi kapcsolatok alapvető jogi normáit.