Ezzel az összetevővel lesz igazán finom a körözöttünk

juhtúros szendvics, körözött, reggeli,
Vágólapra másolva!
A körözött az egyik legkedveltebb szendvicskrém, amit kis hazánkban minden családban jól ismernek. Ennél az ételnél is igaz a mondás: ahány ház, annyi recept. A Mindmegette ezúttal egy különleges receptet mutat be.
Vágólapra másolva!

A körözött, vagy ahogy külföldön hívják, liptauer egy őrölt pirospaprikával és köménymaggal elkevert túrókrém, amelyet elsősorban juhtúróból készítenek (ez a liptói túró), vagy fele-fele arányban juhtúróból és tehéntúróból kevernek. Sokan csak friss tehéntúrót használnak a készítéséhez, és meg kell mondanunk, abból is nagyon finom.

A jó körözött titka a fűszerezés, és van, ami nélkül soha nem lesz tökéletes a körözött: ez pedig a köménymag.

A köménymag megosztó, hiszen van, aki nem szereti vagy aki nem hiányolja a körözöttből, de a többség szerint mégiscsak ettől lesz igazán körözött a túróból.

Amit viszont tényleg kevesen tudnak: egy csipetnyi tárkonytól még finomabb lesz a végeredmény.

Körözött köménnyel és tárkonnyal

Hozzávalók:

  • 30 dkg tehéntúró
  • 2 ek. tejföl
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 1 tk. mustár
  • só, bors, pirospaprika
  • 1 mk kömény
  • 1 csipetnyi tárkony

Elkészítése:

  1. Vágjuk apróra vagy reszeljük le a vöröshagymát. A túrót tegyük egy tálba, adjuk hozzá az ízlés szerinti mennyiségű pirospaprikát, és körkörös mozdulatokkal keverjük simára. Akkor jó, ha már narancssárga színű lesz a paprikától a túró.
  2. Megsózzuk, megborsozzuk, hozzáadjuk a hagymát, a tejfölt, a köménymagot, a mustárt, a borsot és a tárkonyt, és jó alaposan kikeverjük.
  3. Pár órára hűtőszekrénybe tesszük, hogy összeérjenek az ízek. Friss, házi kenyérrel vagy pirítóssal tálaljuk.
A jó körözött titka a fűszerezés. Forrás: Shutterstock/Noirchocolate