Egy titokzatos, ismeretlen lényt találtak az óceánban, Amerika partjainál

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az „aranytárgy” biológiai eredetű
Vágólapra másolva!
Az aranyszínű, kupola alakú rejtélyes tárgyat az Alaszkai-öbölben fedezték fel a Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal egyik expedíciója során. A tudósok felszínre hozták és vizsgálni kezdték, de továbbra sem tudni mi lehet, sőt, az előzetes eredmények csak még több kérdést vetnek fel.
Vágólapra másolva!

Biológiai eredetű

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy

az „aranytárgy" biológiai eredetű,

de továbbra sem sikerült meghatározni, pontosan mi is valójában.

„Bár sikerült begyűjtenünk és a hajóra hoznunk az arany gömböt, még semmit sem tudunk róla azon kívül, hogy biológiai eredetű. Kissé kínos, hogy tanácstalanok vagyunk, de a felfedezés egyúttal rávilágít arra, hogy milyen keveset tudunk az óceánokról, és mi mindent kell még megismernünk és értékelnünk" – mondta Sam Candio, a NOAA Ocean Exploration expedíciójának koordinátora a kiadott közleményben.

A furcsa tárgyat (vagy lényt) 3300 méter mélyen fedezték fel az Alaszkai-öbölben, egy tenger alatti hegyen. Körülbelül 10 centi széles, az alja közelében egy apró lyuk található. Eleinte petezsáknak vagy elpusztult szivacs maradványának vélték, ám miután a felszínre hozták, mindkét elmélet megcáfolódott. Az első vizsgálatok nem vezettek eredményre, a kutatók tanácstalanok.

A kutatócsoport elmélete szerint az aranygömb egy új vagy már korábban leírt faj eddig ismeretlen életszakasza lehet.

– magyarázta Candio.

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy az „aranytárgy” biológiai eredetű Forrás: Image courtesy of NOAA Ocean Exploration, Seascape Alaska/Noaa Ocean Exploration

Gyakorlati haszna is lehet az új felfedezéseknek

A gömböt megtaláló NOAA Seascape Alaska expedíció célja, hogy többet tudjon meg az Alaszka partjainál lévő, viszonylag ismeretlen mélytengeri területekről. A csapat azt tervezi, hogy feltérképezi a régiót, és azonosítja azokat az élőlényeket, amelyek a térségben honosak.

A küldetés során gyűjtött adatok és információk nem csak a rendszertant bővíthetik, de az eredmények gyakorlati területeken (orvostudomány, élelmiszeripar) is hasznosíthatók lehetnek.