Úgy veszik a világ legbüdösebb gyümölcsét, mint a cukrot

Durián
Durian fruits are displayed at a roadside shop in Karak, in the suburbs of Pahang outside Kuala Lumpur on July 14, 2015. The durian, locally known as the “king of fruits”, is distinctive for its large size, strong odour, and formidable thorn-covered husk. The fruit can grow as large as 30 centimetres long and 15 centimetres and typically weighs one to three kilograms. Its shape ranges from oblong to round, the colour of its husk green to brown, and its flesh pale yellow to red, depending on the species. AFP PHOTO / MOHD RASFAN (Photo by MOHD RASFAN / AFP)
Vágólapra másolva!
A durián a világ egyik legmegosztóbb gyümölcse. Az állaga és az illata miatt sokan el sem viselik el, míg mások kifejezetten rajonganak érte, különösen Kínában. Egy friss jelentés szerint egy év alatt 400 százalékkal emelkedett a durián iránti globális kereslet.
Vágólapra másolva!

Az HSBC friss jelentése szerint a durián iránti globális kereslet 400 százalékkal emelkedett tavaly nyár óta, ami elsősorban a kínai fogyasztók rajongásának tudható be.

Az elmúlt két évben Kína 6 milliárd dollár értékben importált a világ legbüdösebb gyümölcseként is ismert duriánból, az ország a globális duriánkereslet 91 százalékát adta

– mondta Aris Dacanay, az HSBC közgazdásza.

A durián iránti keresletrobbanás tehát jelentős részben Kínára összpontosul, ahol a lakosság körében nem pusztán saját fogyasztásra vásárolják a gyümölcsöt, hanem ajándékba is adják – a durián ajándékozása ugyanis magas társadalmi státuszt szimbolizál. Emellett Kínában már az is elterjedt, hogy az emberek eljegyzéskor is ajándékoznak duriánt a rokonoknak és barátoknak.

Noha Kínában a durián iránti kereslet már 2017-ben fellendült, az igazán erőteljes növekedés 2022 végétől indult meg – mondták a bank szakértői. A világ második legnagyobb gazdaságában a duriánt átlagosan több mint 10 dollárnak megfelelő áron árulják kilogrammonként, míg a délkelet-ázsiai országokban az átlagos ár nagyjából 6 dollárnak felel meg. A kínálat jelentős része is a délkelet-ázsiai országokból származik.

Tavaly ezek az államok (különösen Thaiföld) adták a globális duriánexport 90 százalékát.

Bár Thaiföld uralja a durián piacának kínálati oldalá, a kereslet lendületes emelkedésével a termelési verseny is fokozódik. A délkelet-ázsiai államok ugyanis egyre inkább próbálják kihasználni a piaci lehetőségeket – áll az HSBC jelentésében.

Forrás: CNBC