Kína bajba került a világ legbüdösebb gyümölcsével

durián
Vágólapra másolva!
A kínai hazai termesztésű durián már ebben a hónapban a boltok polcaira kerülhet, azonban még évekbe telhet, mire a fogyasztók többsége hozzájuthat a különleges, nagyon büdös, és időnként méregdrága gyümölcshöz.
Vágólapra másolva!

A trópusi Hainan sziget tartományában a kínai gazdák több mint négyévnyi termesztés után az ország első nagyszabású duriánszüretére készülnek. A világ legbüdösebbnek tartott különleges, hazai termesztésű gyümölcse így június végén már meg is jelenhet a kínai boltok polcain.

Az elemzők szerint azonban még évekbe telhet, mire a fogyasztók széles köre fogyaszthatja a kínai duriánt.

Az elmúlt hónapokban ugyanis a terméshozamok jelentősen csökkentek.

A Délkelet-Ázsiában őshonos durián Kína legnépszerűbb importgyümölcsének számít, vagyis nem véletlen, hogy a hazai termelők szeretnének hasznot húzni a jelentős belföldi keresletből. A hainani Mezőgazdasági Tudományos Akadémia szakértői azonban arra számítanak, hogy idén csupán 50 tonna kínai termesztésű durián kerülhet a boltokba. Ez az éves kínai fogyasztásnak mindössze 0,005 százalékát tudná fedezni – írja a South China Morning Post.

A kínaiak imádják a világ legbüdösebb gyümölcsének tartott duriánt Forrás: AFP/Imaginechina/Tu Meifei

Ráadásul a helyi gyümölcs nem is lesz olcsó, mivel a termesztése Kínában jóval költségesebb, mint a délkelet-ázsiai országokban. A termésproblémákat jól érzékelteti, hogy míg a híradások márciusban arról szóltak, hogy Hainan legdélebbi városában közel 700 hektáron ültetnek duriánt, addig a friss szakértői vélemények szerint a virágzó parcellák összterülete a tartományban csupán 70 hektár.

Noha a termésmennyiség a szakértők szerint 3-5 éven belül látványos javulást mutathat, ez a hazai árakra még nem biztos, hogy kedvező hatással lesz.

Ehhez ugyanis az kellene, hogy a teljes ültetvényterület meghaladja a 20-30 ezer hektárt.

Az ebben a hónapban betakarított gyümölcsöket várhatóan a helyi lakosok és a Hainanra érkező turisták számára fogják értékesíteni. Kicsi tehát az esélye, hogy az ország más területein élők hozzáférhetnek a hazai termesztésű duriánhoz.

Mindeközben más ázsiai országok számára hatalmas üzlet a kínai étvágy kielégítése. Az idei első negyedévben például Vietnám 153 millió dollár értékben exportált duriánt, ami 7,3-szer haladta meg az egy évvel korábbi szintet. Az ottani állami adatok szerint a kivitel 87 százaléka Kínába került.

Ezzel párhuzamosan a Fülöp-szigetek kormánya januárban kereskedelmi megállapodást írt alá Kínával, amely várhatóan 260 millió dolláros bevételt hoz a helyi duriánszektornak. A Fülöp-szigetek Mezőgazdasági Minisztériumának beszámolója szerint az első, 28 tonnás szállítmány április 6-án érkezett meg Kínába.

A durián elviselhetetlenül intenzív illata rengeteg problémát okozott már, csak az elmúlt években is. Ahogy az Origo megírta, Indonéziában egyszer egy repülőgép felszállását halasztották el miatta, Melbourne egyik egyetemi épületét pedig ki is kellett üríteni, mert a gyümölcs árasztotta bűz kapcsán elsőként gázszivárgásra gyanakodtak.