Nagy a baj: életveszélyes rovar bukkant fel Budapest környékén

tigrisszúnyog
Vért szívó ázsiai tigrisszúnyog. Az invazív rovar már magyarországon is megjelent
Vágólapra másolva!
Augusztus utolsó napjaiban a főváros XVI. és XXII. kerületében, valamint Szegeden is átmenetileg felfüggesztették a véradást a veszélyes betegségeket terjesztő tigrisszúnyogok felbukkanása miatt. Az eredendően Dél-kelet Ázsiában honos rovar egyike azoknak az invazív fajoknak, amely úgy tűnik, hogy Magyarországon is már megtelepedett és terjedni kezdett.
Vágólapra másolva!

Rendkívül súlyos, nem egyszer halálos betegségeket terjeszthet a csípése

Az ázsiai tigrisszúnyog, vagy más elnevezéssel a napszúnyog (Aedes albopictus) a rovarok osztályába (Insecta), a kétszárnyúak rendjébe (Diptera) és a szúnyogfélék családjába (Culicidae) tartozó rovarfaj. Az apró rovar Dél-kelet Ázsia trópusi és szubtrópusi vidékein számít őshonos fajnak, azonban az elmúlt egy-két évtizedben az intenzíven növekvő nemzetközi áru- és személyszállítás következményeként az egyik legdrasztikusabban terjedő invazív fajjá vált, ami sajnálatos módon mára már Magyarországon is megvetette a lábát.

Az ázsiai tigrisszúnyog csípése számos veszéyes vírust terjeszthet Forrás: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library/James Gathany

A tigrisszúnyog nem önmagában a csípése,

hanem az általa terjesztett kórokozók miatt számít különösen veszélyesnek.

Az ázsiai tigrisszúnyog olyan arbovírusos kórokozók hordozója, mint amilyenek a Nyugat-nílusi vírus, a sárgalázat, az agyvelőgyulladást, a dengue-lázat és a Chikungunya-lázat okozó vírusok. A tigrisszúnyog veszélyességét még tovább növeli, hogy az előzőekben említett kórokozókon kívül számos fonalféreg terjesztője.

A piros szín jelzi, hogy a 21. század első évtizedeiben hol válik egyre kedvezőbbé a klíma ahhoz, hogy a tigrisszúnyogok elterjedjenek Forrás: Dominik Fischer

Az ázsiai tigrisszúnyogok által terjesztett betegségek közül

több is potenciálisan halálos veszéllyel járó fertőzésnek számít,

mint például a dengue vagy a Chikungunya-láz. Az ázsiai tigrisszúnyog volt a felelős például a Franciaország tengerentúli megyéjének számító La Réunion területén 2005-ben kirobbant tömeges Chikungunya-láz megbetegedésekért, amelyben 266 ezren fertőződtek meg, és 248 vesztették életüket.

Agresszíven terjed, és egyelőre nincs hatásos módszer a tömeges irtására

A mindössze 2 és 10 milliméter közötti hosszúságú ázsiai tigrisszúnyog a formáját tekintve nagyon hasonló a közönséges háziszúnyoghoz (Culex pipiens). Mégis van egy olyan jellegzetessége, ami alapján könnyen felismerhető, ez pedig a testmintázata. Az ázsiai tigrisszúnyog a közönséges háziszúnyoggal szemben igen feltűnő fekete-fehér mintázattal rendelkezik.

E sajátos csíkozása miatt kapta a tigrisszúnyog elnevezést.

A tigrisszúnyogoknak a lábaik is feketén-fehéren gyűrűzöttek, és a fejüktől egy markáns fehér csík húzódik a torig a rovar hasi oldalán.

Vért szívó ázsiai tigrisszúnyog. Az invazív rovar már magyarországon is megjelent Forrás: Wikimedia Commons/James Gathany, CDC

A közönséges háziszúnyogokhoz hasonlóan a tigrisszúnyogoknál is csak a nőstények vérszívók. Az ázsiai tigrisszúnyogok ellenállóak a legtöbb rovarirtószerrel szemben, és kitűnően képesek alkalmazkodni az eltérő vízminőséghez,

ezért roppant nehéz a tömeges irtásuk.

A tigrisszúnyogok nappal aktívak, ekkor támadnak az áldozataikra, melegvérű állatokra és emberekre egyaránt. Egyelőre még nincs megfelelően kidolgozott módszer a rohamosan terjedő és veszélyes rovar szervezett és hatékony irtására.

Az ázsiai tigrisszúnyogot könnyú felismerni a jellegzetes fekete-fehér mintázatáról Forrás: Centers for Disease Control and Prevention

A tigrisszúnyogok által terjesztett betegségek általában magas lázzal, fejfájással, izomfájdalommal és bőrkiütéssel járnak együtt, súlyosabb esetben vérzéses lázat, agyhártya, illetve agyvelőgyulladást, bénulást és halált is okozhat a fertőzés. Az ázsiai tigrisszúnyog a Zika-vírus legfőbb terjesztője, ami mikrokefáliát, azaz kóros kisfejűséget okoz az újszülötteknél.

A Zika-vírust okolják a magzati microcephalia azaz kisfejűség kifejlődéséért Forrás: AFP

Az invazív rovart Európa területén eddig elsősorban a mediterrán régió országaiban, Görögországban, Olaszországban, Horvátországban, Spanyolország és Franciaország földközi-tengeri partvidékén azonosították, de Svájcban, sőt Belgiumban is felbukkant már, és Magyarországon is terjedőben van.