Csámcsogva zabálják magukat tele a kamera előtt, és ezt milliók nézik - videók

Vágólapra másolva!
Biztosan sokunkkal előfordult már, hogy egy-egy hang hallatán a hideg kirázott minket, felállt a szőr a hátunkon, és legszívesebben menekültünk volna a hang forrása elől. A táblán megcsikorduló kréta vagy a csámcsogás azok közé tartozik, melyek sokak számára taszítóak, irritálóak... - vannak azonban páran, akik pont ezeket imádják!
Vágólapra másolva!

Ma már beépült a köztudatba az ASMR jelenség. Ez az autonóm szenzoros meridián válasz rövidítése, mely a fejbőrön kezdődő és a nyak érintésével a gerinc felé haladó kellemes, bizsergető érzést írja le. Egyesek úgy határozzák meg az ASMR-t, mint a hallójáratban létrejövő orgazmust, mely során bizonyos hangok örömöt, boldogságot okoznak az arra érzékeny és fogékony embereknek.

Ezt a kellemes érzést előidézheti suttogás, az esőcseppek hangja, a friss hó ropogása, a fésű fogainak "pengetése", kaparászás vagy akár a csámcsogás is. Igen, ami másokat irritál, az bizony egyeseknek maga a megnyugvás, a földöntúli boldogság és eufória. Ez az, amit kihasználnak és meglovagolnak több mint egy évtizede azok

a távol-keleti online tartalomgyártók, akik saját műfajt alkottak az ASMR-videókon belül.

Mi az a mukbang?

A mukbang a 2010-es évek elején indult Dél-Koreában és azóta világszerte ismert, elterjedt és imádott trend lett belőle. Sokan, többek között amerikai influenszerek is csinálnak mukbangvideókat, de a legnagyobb sikert az ázsiai tartalomgyártók érik el. Nem egy videójuk hozott többmilliós megtekintést, de nem ritkák az 50 millió lejátszást generált felvételek sem.

A mukbangvideók pofonegyszerű mintát követnek. A benne szereplő ember leül egy asztal elé és videóra veszi, ahogy eszik és csámcsog. Ők azonban nemcsak egyszerűen esznek, hanem falnak. Szürcsölik a levest, rágják a ropogós falatokat, fújják a forró ételeket, kanalaznak és nyelnek, az érzékeny mikrofonoknak köszönhetően pedig minden hangot felerősítve hallhatunk.

A világ egy része megőrül érte, a másik fele megőrül tőle.

Egyes videókban nemcsak az evés folyamatát láthatjuk, hanem azt is, ahogy az illető bevásárol, majd elkészíti a kajákat. A mukbang ASMR-videóknak köszönhetően betekintést nyerhetünk a dél-koreai és más ázsiai országok konyhájába, láthatjuk az ott népszerű, idehaza talán ismeretlen ételeket, alapanyagokat.

Sok videóban azonban nem ezen a kulturális vonalon, hanem az elfogyasztott ételek mennyiségén van a hangsúly. Egyes tartalomgyártók nem egyszerűen csipegetnek, hanem tömik magukat és olyan mennyiségű ételt fogyasztanak el, mint amire egy testépítő vagy olimpikon sem lenne képes. Falják a csirkecombokat, sült húsokat, tengeri herkentyűket, tésztákat és leveseket, literszám isszák az üdítőket, hogy a végén még desszerttel is lekísérjék a fogásokat.

A mukbangvideókat a készítőik tematizálhatják is. Találhatunk olyanokat, akik végigeszik a gyorséttermek kínálatát vagy egy-egy szín szerint csoportosítják az ételeket és a videóban befalnak mindent, ami rózsaszín, lila vagy zöld. Teszik mindezt online, élőben közvetítve vagy előre felvéve és kvázi sorozat formájában a különféle videómegosztókon közzétéve.

A mukbangnak világszerte rengeteg követője van, azonban bizonyos szinten akár ártalmas is lehet, hiszen a falást népszerűsíti.

A hirtelen, nagy mennyiségben (sőt akár forrón) elfogyasztott étel nagy terhet jelent a szervezet, kiváltképp a gyomor és a bélrendszer számára, így bármennyire is csábítóak a mukbangok, otthon senki se egyen annyit, mint a videóban szereplő emberek.