Bronzkori hexagonális piramist fedeztek fel Kazahsztánban

piramis
Légi felvétel a Kazahsztánban található hexagonális piramisról. A belső kőfalak egy labirintusszerű utat formálnak, ami középen lévő temetkezési helyszínhez vezet.
Vágólapra másolva!
Kazahsztánban régészek bronzkori hexagonális piramist fedeztek fel, ami valószínűleg temetkezési hely volt. Bár a régészek piramisnak nevezik, vagy szetyeppei piramisnak, nem olyan, mint az egyiptomi piramisok. - írja a Live Science magazin.
Vágólapra másolva!

Kazahsztánban régészek egy 3.000 éves hxagonális szerkezetet fedeztek fel, ami piramisként írnak le. A labirintus szerű struktúra nem olyan magas, mint az egyiptomi emlékművek, hanem jelenleg körülbelül 3 méter magas és valószínűleg elit temetkezési helyszín volt Ilyesmit korábban nem találtak az eurázsiai sztyeppén. A Kazahsztán keleti részén található piramis hatszög alakú és minden sarokban 0.9 metrikus tonna megalit van elhelyezve.

A piramis Toktamys falu közelében, Kyringuirban helyezkedik; ezen a területen számos ősi sír és műemlék található.

Légi felvétel a Kazahsztánban található hexagonális piramisról. A belső kőfalak egy labirintusszerű utat formálnak, ami középen lévő temetkezési helyszínhez vezet. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/bronze-age-hexagonal-pyramid-not-like-anything-found-before-in-the-eurasian-steppe

Bár a régészek piramisnak nevezik, vagy szetyeppei piramisnak, nem olyan, mint az egyiptomi piramisok. A külső kőfalak hatszöget formálnak, a belső falak úgy néznek ki mint egy labirintus, ami a szerkezet közepén lévő sírhoz vezet. Valaha agyag halom fedte a részeit. Azt nem tudni, hogy vajon volt-e tető a szerkezet felett,vagy teljesen nyitott volt.

Egy közeli felvétel a piramis közepén lévő temetkezési helyszínről. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/bronze-age-hexagonal-pyramid-not-like-anything-found-before-in-the-eurasian-steppe

Akkoriban a régióban élő emberek sok sírt és kőszobrot építettek és fémmegmunkálással és ékszerkészítéssel foglalkoztak. Gazdálkodásuk részben pásztori lehetett, nagy számú állatot legeltettek az eurázsiai sztyeppéken.

A kővel bélelt sírkamra helyszín a piramis közepén. Forrás: https://www.livescience.com/archaeology/bronze-age-hexagonal-pyramid-not-like-anything-found-before-in-the-eurasian-steppe

A piramis külső falait petroglifák díszítik, melyek különböző állatokat ábrázolnak, köztük tevéket és lovak sokaságát.A piramison kívül ló csontokat találtak. Akkoriban valószínűleg valószínűleg lókultusz virágzott a régióban. A piramis szerves maradványainak radiokarbonos kormeghatározása azt mutatja, hogy a szerkezetet Kr.e. a 19. században építették. Hasonló műemlékeket találtak Kazahsztán területén, különösen a közepén.

Az ásatás még folyik a helyszínen és a maradványok elemzése is folyamatban van.

A régészek eddig kerámiákat, egy nő arany fülbevalóját és más ékszer darabokat találtak. Még nem tudni, hogy még vannak-e ott emberi maradványok.

(Forrás: Lives Science: https://www.livescience.com/)