Egyre nagyobb bajban Ukrajna, fogynak a katonák, a fegyverek, az oroszok pedig folyamatosan támadnak

Ukrajna, Oroszország, háború, ukrán, orosz, konfliktus, Orosz - Ukrán háború, katona, tüzel, akció, lő, lövés
DONETSK, UKRAINE - JUNE 28: A view of the 57th Motor Rifle Brigade as it fires artillery on the Bakhmut frontline as the Russia-Ukraine war continues in Donetsk Oblast, Chasiv Yar, Ukraine on June 28, 2023. Ercin Erturk / Anadolu Agency (Photo by Ercin Erturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 583. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül19 bejegyzés
06:26
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:28
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Lengyel helikopter a fehérorosz légtérben

Fehéroroszország azt állítja, hogy tegnap egy lengyel helikopter megsértette a légterét és mintegy másfél kilométert tett meg fehérorosz területen. Az incidenst Varsó tagadja - írta a Kyiv Independent.

06:38
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Még több pénzt ölnek az oroszok a háborúba

Oroszország bejelentette, hogy jövőre csaknem 70 százalékkal tervezi növelni a védelmi kiadásokat, hatalmas forrásokat irányítva az ukrajnai offenzívába, hogy felvegye a harcot a Nyugat által kirobbantott "hibrid háború" ellen - írta a The Guardian.

A bejelentésre akkor került sor, amikor Jens Stoltenberg a NATO főntitkára, valamint Nagy-Britannia és Franciaország védelmi miniszterei Kijevbe látogattak, ahol Zelenszkij további légvédelmi rendszerekért lobbizott. Látogatásuk az első kijevi védelmi ipari fórum előtt történt, ahol az ukrán tisztviselők több mint 160 védelmi cég és 26 ország képviselőivel találkoztak.

07:23
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Amerika elégedett

Azokat a fegyvereket, amelyeket Ukrajna az orosz agresszió ellensúlyozására kap, megfelelően használják - mondta Matthew Miller, az amerikai külügyminisztérium szóvivője egy szeptember 28-i sajtótájékoztatón. Nem fordult elő, hogy a fegyverek rossz kezekbe kerültek volna - mondta Miller.

08:18
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6631 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 5985 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 73 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében. (MTI)

10:11
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Katonai mozgósításokat tervez Ukrajna

Ukrajnában katonai mozgósításokat fognak végrehajtani. Tavaszig 500 ezer embert terveznek összegyűjteni. Mondta Vaszilij Dandykin Izvesztyiának.

Szerinte a Zaporizzsja irányában állomásozó ukrán csapatoknak pótolniuk kell dandárjaikat és jól fel kell fegyverkezniük.

10:50
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az amerikai szenátor az Ukrajnának nyújtott segélyek leállítását követeli

A kongresszusi képviselő hangsúlyozta, hogy csak ebben az esetben járul hozzá a költségvetési tervezet gyorsított elbírálásához. Bírálta az amerikai vezetést, amiért a sajátja rovására akar finanszírozni egy másik országot.

Korábban Paul Gosar kongresszusi képviselő felelőtlenségnek nevezte, hogy a költségvetési tervezetben 6 milliárd dollárnyi segély szerepelt Ukrajnának. Megjegyezte, hogy nem terveznek forrásokat az Egyesült Államok déli határainak megvédésére az illegális migrációtól

11:22
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadások Kaluga és Kurszk régiójában

A légvédelmi rendszerek 10 drónt lőttek le Kurszk régió felett, egyet pedig Kaluga régiója felett – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegram csatornán.

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) drónjai szeptember 29-én, pénteken éjjel megpróbáltak orosz területen lévő célpontokat támadni. A szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek lelőtték a támadó drónokat.

Szeptember 29-én kora reggel Roman Starovoyt kormányzó arról számolt be, hogy a légvédelmi rendszert aktiválták Kurszk régiójában. Ekkor az egyik drón két robbanószerkezetet dobott az alállomásra.

A támadás következtében az egyik transzformátor kigyulladt. Öt településen megszűnt az áramellátás, a kórház is áram nélkül maradt.

12:00
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Belgorodnál

A védelmi minisztérium közölte, hogy egy dróntámadást csütörtökön délután 5 órakor (14:00 GMT) „meghiúsították". Körülbelül négy órával később egy második drónt is lelőttek.

„Az ukrán pilóta nélküli légijárművet Belgorod régió felett megsemmisítették a szolgálatban lévő légvédelmi rendszerek" – közölte a minisztérium a Telegramon.

12:35
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Rakéta találta el Mikolajiv városát

Az ukrán Mikolajiv várost ma hajnalban, helyi idő szerint 4 óra 13 perckor érte egy rakéta találat – írta a Telegramon Vitalij Kim, a Mikolajiv regionális államigazgatás vezetője.

„A találat a város szélén, egy infrastrukturális objektumot ért. Ennek következtében tűz keletkezett, amit 06:45-re sikerült eloltani. A részletes információk tisztázása folyamatban van" – írta Kim.

Hozzátette: tüzérséggel is lőttek egy településre:

„Ma, szeptember 29-én (helyi idő szerint) 03:59-kor az ellenség Kutsurub települést lőtte. A tüzet eloltották, áldozatok nem voltak."

13:11
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország lecsapott Herszonra

A Suspilne a regionális ügyészségre hivatkozva arról számolt be, hogy „reggel az orosz hadsereg lecsapott Herszonra, megsebesítve egy közüzemi vállalat két dolgozóját".

14:09
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

USA 300 millió dolláros segélycsomagot hagyott jóvá Kijevnek

Az Egyesült Államok Képviselőháza jóváhagyott egy 300 millió dolláros segélyt Kijev számára.

Korábban az Ukrajnának nyújtott támogatást kizárták az ország védelmi költségvetési tervezetéből, és külön törvényjavaslatba különítették el.

14:51
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Egy német cég fegyvereket gyárt Ukrajnának

A német hatóságok engedélyezték a Rheinmetall fegyveripari konszernnek, hogy Ukrajnában fegyvereket gyártson. Erről a cég sajtószolgálata számolt be.

A cég székhelye Kijevben lesz.

Korábban ismertté vált, hogy a német Rheinmetall konszern szállított Ukrajnának egy mobil tábori kórházat, a megrendelés költsége körülbelül kilencmillió euró volt. 

16:50
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

A háború kimenetelét a drónok fogják eldönteni

Az orosz hadsereg napról napra erősebbé válik, ellentétben az ukrán hadsereggel, amely elveszíti legjobb katonáit. Ezt a véleményt Julian Repke német újságíró fogalmazta meg az X (korábban Twitter) közösségi oldalon lengyel katonai szakértőkre hivatkozva.

Szerintük az ukrán félnek most elsősorban harcosokra van szüksége, és nem nyugati felszerelésre. Emellett elemzők értékelték az orosz drónokat is, és megjegyezték azok javulását. „Az új drónok kevesebb zajt adnak, így nehezebb észlelni őket. A "Lancets" még nagyobb hatótávolságot szerzett. A háború kimenetelét a drónok fogják eldönteni" – mondják katonai szakértők.
Korábban Szergej Sojgu, az orosz védelmi minisztérium vezetője azt mondta , hogy az ukrán csapatok egy hónap alatt több mint 17 ezer katonát veszítettek. Emellett pontosította, hogy szeptemberben több mint 2700 ellenséges fegyvert és katonai felszerelést is megsemmisítettek.

18:15
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

USA területi engedményekre szólította fel Zelenszkijt

Volodimir Zelenszkijnek bele kellene egyeznie a területi engedményekbe a béke elérése érdekében – írta Robert Farley amerikai újságíró a 19FortyFive cikkében.

Farley ugyanakkor elismerte, hogy egy ilyen döntés negatív reakciót váltana ki Zelenszkij támogatói körében, és aláásná politikai befolyását.

Az újságíró azt is elmondta, hogy a legtöbb ukrán, akivel beszélt, kételkedik Zelenszkij azon képességében, hogy megoldja azokat a háború utáni problémákat, amelyekkel Ukrajna szembesülni fog.

18:41
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Robot mesterlövész detektor az északi katonai körzet övezetében

Az Orosz Fegyveres Erők a legújabb Sosna-N robot mesterlövész detektort használták a különleges katonai művelet (SVO) során Ukrajnában. Erről a katonai-ipari komplexum egyik forrása nyilatkozott a TASS-nak .

Az ügynökség beszélgetőpartnere megjegyezte, hogy ezekből a detektorokbólegy tételt vásároltak a különleges erők számára, és sikeresen tesztelték az északi katonai körzet övezetében.

A "Sosna-N" egy automatikus távirányítású lézer-optikai telepítés. Éjjel-nappal vizsgálja a területet, és megtalálja a megfigyelést vagy célzást végző optikai eszközöket. Ha fenyegetést észlel, a rendszer megjelöli az ellenséges eszköz helyét, és riasztást ad. Ezenkívül a Sosna-N lézersugár segítségével meg tudja zavarni az ellenséges optikát.

19:18
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Az ellentámadás fő akadályai

Vaszilij Dandykin katonai szakértő a Lenta.ru-val folytatott beszélgetésében felsorolta a kijevi ellentámadás fő akadályait.

„Az ukrán fegyveres erők panaszkodnak, hogy rossz lövedékekkel, rossz fegyverekkel látják el őket, és a NATO rosszul tanít.

„Odaérnek (a frontra), meghalnak vagy megadják magukat" – mondta.

„Ráadásul a drónokkal nem csak kiegyenlítettük a helyzetet, de bizonyos területeken előnyre tettünk szert" – tette hozzá.

A katonai szakértő meg van győződve arról, hogy az ukrán fegyveres erők helyzete egyre csak romlani fog.

„Mert védelmi ipari vállalkozásaink (védelmi-ipari komplexum – Lenta.ru megjegyzése ) éjjel-nappal dolgoznak. Az ukrán fegyveres erők remélik, hogy átvészelik a telet, de nem lesz ilyen lehetőségük" – zárta gondolatait.

20:14
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Átadták az amerikai Abrams tankokat

A kelet-ukrajnai legénység üdvözölte az új tankok érkezését, amelyek nagyobb védelmet és tűzerőt kínálnak számukra a csata során.

Volodimir Zelenszkij korábban megerősítette az amerikai Abrams tankok Kijevbe szállítását, és kiemelte, hogy kulcsfontosságú szerepük van az Oroszország elleni védekezésben.

Mark Milley amerikai tábornok szintén méltatta a tankokat, mondván, hogy "változást fognak hozni" a jelenleg is tartó 19 hónapos háborúban.

"Az Abrams tank... rendelkezik megfelelő védelemmel lőszerrobbanás esetén. A többi tank nem. Ha a lőszer felrobban, nincs esély a túlélésre" - mondta egy harckocsivezető.

21:25
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Robbanás Bredjanszkban

Erőteljes robbanás hallatszott péntek délután az oroszok által megszállt Berdjanszkban Zaporizzsja megyében - jelentette Viktorija Halicina, a város katonai közigazgatásának vezetője.

A robbanást áramszünet követte a városban – írja a Kyiv Independent.