Rémisztő felfedezés: a vére betegítheti meg az embert

BLOOD GROUP Investigate Inspection Inspect Examining Exam Examine Examinations Investigating Tests testing Medical examinations analysis Analyses Analytical blood analysis Blood testing Blood analyses Blood tests ABO grouping Blood grouping Blood type tes
Vércsoport-meghatározás
Vágólapra másolva!
A vércsoportunk előre jelezheti, hogy milyen betegségünk lehet. A legújabb tanulmányok azt bizonyítják, hogy a vércsoportok jobban befolyásolják egészségünket, mint azt korábban hitték. Különösen a szív- és érrendszeri betegségek gyakorisága függ a vércsoporttól. A következőkben a vércsoport szerinti betegségeket ismertetjük alaposabban.
Vágólapra másolva!

Vércsoportok: az alapok dekódolása

A vércsoportunkat alapvetően a vörösvérsejtjeinken található specifikus fehérjék, az úgynevezett antigének jelenléte vagy hiánya határozza meg. Az AB0 gén a programozó. Az AB vércsoportúak például A és B antigéneket is termelnek. Ezzel szemben az 0 típusúak egyiket sem termelik. Eközben a "pozitív" vagy "negatív" utótag egy másik fehérjétől - a Rhesus- vagy Rh-faktor - függ.

Ez nem pusztán tudományos zsargon. Vegyük például a 0-negatív vércsoportot. Ez az "univerzális donornak" nevezett vércsoport a mentőöv vészhelyzetekben, mivel nem tartalmaz antigéneket vagy fehérjéket, ami azt jelenti, hogy bármely szervezet képes elfogadni azt káros reakciók nélkül.

Az emberi vércsoportok táblázatba rendezve. Nemrég derült ki, hogy egyes vércsoportok összefüggésben állnak az egyének egészségével. (Anticorps = antitestek, Aucun = semmilyen, Antigene = antigén, Pas d'antigene = nincs antigén) Forrás: BSIP via AFP/JACOPIN / BSIP/Jacopin

Dr. Douglas Guggenheim, a Penn Medicine neves hematológusa egy evolúciós rejtélyre mutat rá. "Miért alakultak ki ilyen vérkülönbségek?" - tűnődik. Az eredetelméletek az ősi helyektől a fertőzésekig terjednek, amelyek védelmet nyújtó vérmutációkat váltottak ki. "Lehet, hogy a vérünk nem a jelenlegi fenyegetésekkel együtt fejlődik, de a múltbeli találkozásokról biztosan mesél" - magyarázza Guggenheim.

A vércsoport és az egészség kapcsolata

A legújabb tanulmányok azt bizonyítják, hogy a vércsoport nagyobb hatással van az egészségünkre, mint korábban hitték, különösen a szív- és érrendszeri betegségek terén. Az Amerikai Szív Szövetség megdöbbentő összefüggést tár fel. Az A, B vagy AB vércsoportú egyének fokozottan ki vannak téve a szívroham és a szívelégtelenség kockázatának a 0 vércsoportúakkal összehasonlítva.

Egy átfogó tanulmány szerint az A vagy B vércsoportúaknál 8%-kal magasabb a szívroham kockázata, és 10%-kal nagyobb a szívelégtelenség esélye. Még riasztóbb a véralvadási arányok közötti eltérés. Az A és B vércsoportúaknál 51%-kal nagyobb volt a mélyvénás trombózis valószínűsége, és 47%-kal nőtt a tüdőembólia esélye. Az ilyen véralvadási zavarok - magyarázza Guggenheim - szorosan összefüggenek a szívelégtelenséggel.

A 0-s vércsoportú emberek kevésbé hajlamosak a szívelégtelenségre Forrás: https://www.kardiokozpont.hu/hireink/szivbetegsegek-okozta-fulladas-nehezlegzes

Miért ez az eltérés? Az A és B típusú fehérjék "elzáródást" okozhatnak a vénákban és artériákban, ami növeli a vérrögképződés és a szívbetegségek kockázatát. A vér-COVID-19 kapcsolat egy újabb dimenziót ad hozzá. Az anekdotikus bizonyítékok azt sugallják, hogy a 0 típusú egyéneknek kisebb a súlyos COVID-19 kockázata, és ezt az elméletet alátámasztják a későbbi tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a vírus másképp lép kölcsönhatásba a különböző vércsoportokkal.

Egyéb egészségügyi következmények

Bár a 0 típusú egyéneknek lehetnek bizonyos szív- és érrendszeri előnyei, nem mentesülnek a kihívásoktól. Jelentősebb lehet a szülés utáni vérzésük, amit egy szülés utáni vérveszteséget vizsgáló tanulmány is alátámaszt. A traumás sérülések is nagyobb gondot jelenthetnek a fokozott vérveszteség miatt.

Ezenkívül az AB típusú egyéneknek óvakodniuk kell a kognitív károsodásoktól. Ennek a csoportnak a 0 típusú társaihoz képest nagyobb gondjai lehetnek a memóriával, a fókuszálással és a döntéshozatallal.

A vércsoport diktálja az életmódunkat?

A vércsoportok lenyűgöző egészségügyi szemüveget nyújtanak. Dr. Guggenheim mégis óvatosságra int, hogy ne dimenzionáljuk túl a jelentőségüket. A szív egészségét számos tényező alakítja - az étrendtől és a testmozgástól kezdve a környezeti szennyeződésekig.

Vércsoport-meghatározás Forrás: BSIP via AFP/CHASSENET / BSIP/Chassenet

Guggenheim azonban olyan jövőt vizionál, ahol az orvosi tanácsadás személyre szabottabb lesz. A kutatások előrehaladtával felfedezhetjük, hogy egy A vércsoportú, egészséges koleszterinszintű embernek jót tenne a napi aszpirin, míg egy 0 típusú egyénnek nem.

Egyelőre azonban az üzenet egyértelmű: "A kiegyensúlyozott, szívbarát étrend továbbra is általánosan ajánlott, függetlenül az AB0-tól" - mondja Guggenheim. "Ne feltételezzük, hogy az 0 vércsoport teljes védettséget biztosít az egészségügyi kihívásokkal szemben."

Lényegében a vércsoportok a személyre szabott orvoslás további kutatásának lenyűgöző útját jelentik. Ha megértjük ezeket az árnyalatokat, proaktív lépéseket tehetünk a jólétünk érdekében, miközben előre látjuk, mit hozhat az egészségügy jövője.

A cikk forrása: https://www.thebrighterside.news/post/blood-types-how-and-why-they-evolved-to-significantly-influence-our-health