Szijjártó Péter: Brüsszel nem akar békét, ők a háború folytatásában érdekeltek

Szijjártó Péter, miniszter, interjú, külügy, háború, 2023.01.24.
Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter interjút ad az Origónak a háború és annak következményei kapcsán 2023. január 24-én, Budapesten
Vágólapra másolva!
Szlovákiai választási eredmények, európai uniós politikai kérdések, kapcsolatok Oroszországgal, energiabiztonság, ukrajnai háború és jószomszédi viszony – többek között ezekben a témákban kérdezte a Magyar nemzet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, aki elárulta a lapnak azt is,  mit tenne azokkal a nagykövetekkel, akik beavatkoznak az adott ország belügyeibe. A tárcavezető világossá tette továbbá, mi segítheti a svédek NATO-tagságát.
Vágólapra másolva!

Örül a szlovákiai választás eredményének

Szijjártó Péter a szlovák választás eredményére úgy reagált a Magyar Nemzetnek adott interjúban, hogy

A Szlovákiához fűződő viszonyunk külpolitikai szempontból kritikusan fontos kérdés. Ennek több oka is van: először is, Szlovákiával van a leghosszabb határunk, 654 kilométer, ezért nyilvánvalóan a lehető legjobb együttműködést próbáljuk kialakítani. Másrészt Szlovákia a harmadik legfontosabb kereskedelmi partnerünk, tavaly 17 milliárd eurónyi kereskedelmi forgalmat bonyolítottunk le egymással. Harmadrészt pedig ott él négyszázhatvan-négyszázhetvenezer magyar ember, akik nagyon fontos összekötő kapcsot jelentenek a két ország között – tette hozzá a miniszter. Leszögezte:

a mi szempontunkból a legfontosabb az, hogy Szlovákiának újra egy stabil, kiszámítható kormánya legyen, amellyel hosszú távon, stratégiai kérdések mentén fontos ügyeket tudunk megvitatni abban a reményben, hogy még a következő találkozón is ugyanazzal a politikussal fogunk találkozni.

Robert Fico, a győztes Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője (k) sajtótájékoztatót tart a párt pozsonyi székházában 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. Forrás: MTI/EPA/Martin Divisek

Az is örömteli természetesen, hogy

egy olyan párt nyerte meg a választást, amelynek a vezetője nyíltan képvisel a magyar kormányéhoz nagyon hasonló álláspontot a három legfontosabb témában: a béke kérdésében, valamint a migráció és a genderpropaganda elutasításában.

Ez a három olyan nagyon fontos kérdés, amely ma szorítja Európát, és jó, hogy lesz egy szövetségesünk az európai vitákban.

Aki nem áll be a sorba, azt megbélyegzi Brüsszel

Az Európai Bizottság alelnöke, Vera Jourová kijelentéseit úgy kommentálta a külügyminiszter, hogy

Látni kell, hogy ma a politikai diskurzus Európában odáig süllyedt, hogy

aki nem hajlandó beállni a brüsszeli fősodorba, aki nem hajlandó fegyvert szállítani, aki nem hajlandó az ukrajnai háború kapcsán az európai fősodor álláspontját vinni, azt azonnal Moszkva kémjének, Putyin barátjának, az oroszok propagandistájának titulálják.

Egészen egyszerűen ezekben a kérdésekben a józan észszerű demokratikus vitának Brüsszel nem ad terepet – tette hozzá.

Erősödhetnek a békepárti hangok

A miniszter arra a kérdésre, hogy szlovák választások fényében erősödni látszanak a béke hangjai, és mire számítsunk Lengyelországban, azt válaszolta, hogy

Leszögezte: azt hiszem, hogy ebből mindkét ország sokat profitált. Természetesen az ukrajnai háború kérdésében különböző megközelítést alkalmaztunk, de ez semmilyen módon nem akadályozza az együttműködést olyan egyéb területeken, mint például az illegális migrációval szembeni nagyon határozott fellépés, a kötelező kvóták bevezetésének megakadályozása vagy akár a családi és keresztény értékek melletti közös kiállás. Hozzátette:

Katonák és önkéntesek egészségügyi taktikai kiképzésen az orosz Rosztov régióban. Forrás: AFP/Stringer

A svédek ki akarják erőszakolni a NATO-tagságot

A svédek NATO-csatlakozása kapcsán Szijjártó Péter kifejtette az interjúban, hogy szerinte a fő probléma az, hogy

a svédek többször is inzultálták és megsértették a magyar parlamenti képviselőket. Ahhoz, hogy Magyarország ratifikálja a svéd csatlakozást a NATO-hoz, szükség van a parlamenti képviselőkre, és ez innentől nem a kormányon múlik. A kormány előterjesztette a maga javaslatát.

– tette hozzá, majd leszögezte: a parlamenti képviselőink jelentős része már négyszer, ötször, akár hatszor is sikerrel vette a parlamenti választást. Valós kampányban, valós politikai versenyben, valós emberektől, valós szavazatokat szereztek egy demokratikus versenyben, alapvetően a vidéki választókerületekben, ahol valóban találkozni kell az emberekkel és ahol számonkérés van.

Fasisztának minősíteni az 1956-os forradalom magyar hőseit elfogadhatatlan

Arra a felvetésre, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott egy hete, és akkor azt mondta, hogy szóba került az '56-os történelemhamisítási botrány is, vagy pontosabban az a kérdés, hogy mit tanítanak Oroszországban 1956-ról. Szijjártót arról is kérdezték, hogy mit mondott neki az orosz kollégája, illetve beszéltek-e arról, hogy miért volt szükséges a tankönyvek cseréje. A külügyminiszter elmondta, hogy felhoztam ezt a kérdést. Fasisztának minősíteni az 1956-os forradalom magyar hőseit elfogadhatatlan. Az, hogy a magyar szabadságért, a magyar szuverenitásért kiálló emberek hősök, erről még csak vitát sem vagyunk hajlandók nyitni semmilyen szinten, mert ez tény. A külügyminiszter kolléga világossá tette, hogy ez ügyben ők Vlagyimir Putyin elnök nyilatkozatát veszik mérvadónak, amelyet az elnök néhány nappal a találkozónk előtt tett, és ami világos álláspontot fogalmazott meg. Ugyanakkor az is evidens, hogy a múlt tekintetében az oroszokkal soha nem leszünk közös nevezőn. Hogy lennénk közös nevezőn azokkal, akik felszabadításként élik meg azt, amit mi megszállásként. Tehát mivel a múlt tekintetében soha nem fogunk tudni közös nevezőre jutni, ezért aztán ennek tudatában kell a kapcsolatrendszerünket alakítani.

Kardoskúti földgáztároló Forrás: Origo

Magyarország energiaellátása biztonságban van

A miniszter az interjúban arról is beszélt, hogy Magyarország energiaellátása biztonságban van, ugyanis Magyarország és Oroszország együttműködését meg tudták őrizni pragmatikusnak, a józan ész talaján állónak. Hozzátette:

Brüsszel tovább erőlteti a migrációt

Szijjártó Péter az uniós vétőjog kapcsán elmondta, hogy amikor minket Brüsszelből jogállamisági kérdésekben vonnak felelősségre, az két dolog miatt is nevetséges. Egyrészt, mert semmilyen valós alapja nincsen. Magyarország egy működő demokrácia, egy működő jogállam, semmivel sem működünk rosszabbul ebből a szempontból, mint bármely más európai uniós ország. Másrészt azért is nevetséges, mert ezek a vádak olyan helyről hangoznak el, ahol a jogállamisági működést saját magukra nézve semmilyen módon nem alkalmazzák. Ma Brüsszelben semmibe veszik azokat az európai szabályokat, amelyekre nyilvánvalóan azért volt szükség, mert az Európai Unió egységét meg kell őrizni a legfontosabb kérdésekben. Ilyen kérdés a migráció is.

A miniszter leszögezte: amikor zárt ajtók mögött nem a közönségnek és nem a liberális médiának játszva, nem rettegve az NGO-k nyomásgyakorlásától, őszintén beszélnek ezek az emberek, akkor azért világosan elmondják – főleg a kisebb tagországok külügyminiszterei –, hogy ők a maguk részéről szintén ragaszkodnak az egyhangú döntéshozatali mechanizmushoz.

Egy nagykövetnek nem feladata a beavatkozás

Arra a felvetésre, hogy amikor a miniszter kinevez egy nagykövetet vagy kinevez egy diplomatát, akkor diplomáciai feladatokkal bízza meg, vagy odaküldi, hogy beavatkozzon a belpolitikába a magyar nagykövet mondjuk Berlinben vagy Washingtonban, Szijjártó Péter azt válaszolta, hogy

AZ INTERJÚ A KÖVETKEZŐ OLDALON FOLYTATÓDIK! KÉRJÜK LAPOZZON!