Kína partjait is elérte a Koinu tájfun, miután végigsöpört Tajvanon - videó

tájfun
Vágólapra másolva!
A Koinu tájfun heves esőzéssel és erős széllökésekkel érte el pénteken a dél-kínai Kuangtung tartományt, miután az elmúlt napokban végigsöpört Tajvanon.
Vágólapra másolva!

A napokig Tajvanon tomboló 4-es kategóriájú Koinu tájfun miatt egy ember életét vesztette, több százan megsérültek és több épület, közút megrongálódott a szigeten, ahol a katasztrófavédelem már megkezdte a helyreállítási munkálatokat.

Az óránként akár 212 kilométeres széllökéseket is okozó tájfun miatt csaknem 5000 ember otthona rongálódott meg.

A kikötőben 70 hajó süllyedt el vagy sérült meg és két iskola épülete szinte teljesen összedőlt, a légiközlekedés pedig még mindig szünetel Tajvanon.

A kínai meteorológiai központ szerint több mint 300 milliméter csapadék is hullhat Kuangtung tartományra, és a harmadik legmagasabb szintű, sárga riasztást adta ki a tájfun miatt.

Kuangtungban már több kompjáratot leállítottak az óránkénti 144 kilométeres széllökésekkel tomboló vihar miatt, és figyelmeztették a turistákat hogy maradjanak távol a tengerparti üdülőhelyektől.

Szakértők szerint a tájfun péntek este Kína déli partvidéke felé veszi az irányt, ahol már erős trópusi viharrá szelídül.

Tajvant és Kína déli részét hetek óta sújtják a szélsőséges időjárási jelenségek, szeptember elején a Haikui tájfun okozott kíméletlen viharokat, földcsuszamlásokat és haláleseteket Kínában.