Elengedte a rendőrség a Konferencia-liga meccs után letartóztatott két focistát

AZ Alkmaar v Legia Warszawa: Group E - UEFA Europa Conference League 2023/24 NurPhoto General News October 5 2023 5th October 2023 UEFA Europa Conference League Legia Warsaw Horizontal SPORT
Two Legia Warsaw players have been arrested for violence in the stadium. Legia Warsaw player Gil Dias and Legia Warsaw player Josue were both taken away in a detention bus after the match Two players of Legia Warschau arrested, for the UEFA Europa Conference League group E season 2023-2024 in ALKMAAR, Netherlands on 5 October 2023 (Photo by Marcel van Dorst/NurPhoto) (Photo by Marcel van Dorst / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Vágólapra másolva!
Szabadon engedték a Legia Warszawa két labdarúgóját, akiket csütörtökön vett őrizetbe a holland rendőrség a lengyel csapat AZ Alkmaar elleni Konferencia-liga-mérkőzését követően. A két játékos már vissza is térhetett Varsóba.

A 33 éves portugál Josue Pesqueirát és a nála öt évvel fiatalabb szerb Radovan Pankovot sajtóhírek szerint ügyvéd jelenlétében hallgatták ki az anyanyelvükön.

"A mérkőzés után a Legia Warszawa két játékosa sérülést okozott az AZ több alkalmazottjának, akik orvosi ellátásra szorultak. Ezeket a futballistákat őrizetbe vették bántalmazás vádjával" - közölte pénteken a helyi rendőrség, az ügyészség és a város. A hollandok jelezték: nem csupán ők, hanem a Legia több más tagja, labdarúgók és hivatalos személyek váltak erőszakossá, amikor a stadion parkolójában tartották a csapatbuszt, miközben a rendőrség próbálta a lengyel szurkolókat kiterelni az arénából.

Óriási botrány tört ki a csütörtöki meccs után Forrás: NurPhoto via AFP/Marcel van Dorst/NurPhoto/Marcel Van Dorst

"A lengyel média próbálja úgy beállítani a labdarúgókat, mintha ők lennének az áldozatok, de ez nagyon távol áll a valóságtól" - olvasható a holland hatóságok közös állásfoglalásában.

Már a mérkőzés előtt botrányos események történtek: a varsói drukkerek a stadionnál megtámadták a készenléti rendőröket, amikor be akartak jutni a kapukon, s a támadás során az egyik rendőr ájultan esett össze. A lengyel TVP televíziós csatorna beszámolója szerint ugyanakkor a klub elnök-tulajdonosát, Dariusz Mioduskit egy rendőr arcon ütötte, miközben a Legia több tagját gumibottal verték.

Az esetre Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök is reagált. A közösségi oldalán jelezte: utasította a külügyminisztert, hogy azonnal tegyen diplomáciai lépéseket annak kiderítésére, pontosan mi történt csütörtökön késő este. A lengyel külügyminisztérium szombatra bekérette Hollandia lengyelországi nagykövetét.

A mérkőzést 1-0-ra az Alkmaar nyerte meg.