Komoly megtorpanás jöhet a mesterséges intelligencia fejlesztésének terén

Robot, kutya, AI, MI, mesterséges intelligencia, Németország, vasút, munka, dolgozó
20 September 2023, Hesse, Bischofsheim: Robot dog "Spot" for digital maintenance of freight cars is presented at a press event at the freight station. The walking robot "Spot" is equipped with sophisticated cameras, sensors and AI to identify the wagons. Photo: Jörg Halisch/dpa (Photo by Jörg Halisch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Bár idén a generatív mesterséges intelligencia (MI) az egyik legforróbb technológiává vált, elemzők attól tartanak, hogy a befektetői és a felhasználói izgalom elhalványulása, a fejlesztés brutálisan növekvő költségei és a szigorúbb szabályozásról szóló igények miatt már 2024-ben is behúzhatja a kéziféket az MI-szektor – írta a CNBC.
Vágólapra másolva!

Kétségtelen, hogy a generatív mesterséges intelligencia volt az idei év legfontosabb technológiája előrelépése – szinte minden érintett nagyvállalat, a Google-től az Amazonig hatalmas beruházásokat eszközölt a feltörekvő ágazatba, amely a többi között a chip ipart is fellendítette. A CCS Insight előrejelzése szerint azonban

2024-ben az MI-lufi kidurranhat, mivel a költségekkel, kockázatokkal és a szabályozásokkal kapcsolatos aggályok el fogják tompítani a befektetők lelkesedését.

Az olyan generatív MI-rendszerek, mint az OpenAI ChatGPT-je, a Google Bard, az Anthropic Claude és a Synthesia, hatalmas méretű számítási teljesítményre támaszkodnak, hogy futtassák azokat az összetett matematikai modelleket, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy emberi módon tudjanak kommunikálni a felhasználóikkal. A vállalatoknak nagy teljesítményű chipeket kell beszerezniük az MI-alkalmazások futtatásához. Most egyre több vállalat, köztük a Meta, az OpenAI és az Alibaba is elkezdte a saját chipjeinek gyártását, hogy az MI-fejlesztéseknél ne alakuljanak ki ellátási zavarok. Ez viszont jelentős költségekkel jár.

A generatív MI programozásának, telepítésének és fenntartásának a költségei óriásiak, és a piac feltöltődésével csillagászati méretűvé válhatnak.

Ez komoly akadály lesz sok vállalat, de leginkább a kisebb fejlesztők számára – mondta Ben Wood, a CCS Insight vezető elemzője. Az elszálló költségek mellett a szabályozás is fontos kérdés.

A MI-t rendszabályozó törvények valószínűleg csak 2024 végén lépnek életbe, így az iparág addig kénytelen lesz az önszabályozásra hagyatkozni, ami újfent bonyolult dolog.

Nagyobb probléma, hogy nem tudni, az egyes országok laza, vagy rendkívül szigorú szabályokat szeretnének. Ez például nagyban függ attól, hogy az ágazat képes-e hatékonyan önszabályozni magát. Mindezek együtt komoly bizonytalansági tényezők, így a 2022-2023-as MI-lufi ereszthet, és csak egy-két év múlva növekedhet ismét.