Hatalmas erővel csapott le Mexikóra a Lidia hurrikán

lidia hurrikán
Vágólapra másolva!
Az Origo korábbi cikkben már beszámolt róla, hogy Mexikóban egyre nagyobb a készültség, mert egyszerre két pusztító vihar is átvonul ország különböző részein. A rendkívül veszélyesnek minősített Lidia hurrikán ma elérte Mexikó csendes-óceáni partvidékét.
Vágólapra másolva!

A Lidia hurrikán 4-es kategóriájú viharként - 220 km/órás szélsebességgel - csapott le Mexikóra. A vihar a szárazföld belseje felé haladva gyengült, és az amerikai hurrikánközpont 2-es kategóriába sorolta vissza.

Egy férfi meghalt, amikor egy fa rádőlt a furgonjára, amelyet vezetett.

A Lidia helyi idő szerint 18 óra előtt érte el Las Penitas kis tengerparti városát. 21:00 órakor 165 kilométer/órás szélsebességgel haladt át a Jalisco államban található Mascota városán.

A központ szerint a Lidia kelet-északkeleti irányban, 28 kilométer/órás sebességgel halad, de gyorsan gyengül, ahogy a Mexikó nyugat-középső részén fekvő hegyek fölé ér.

Hirtelen áradásokra és hatalmas hullámokra figyelmeztetnek a csendes-óceáni partvidéken.

A vihar előtt Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök bejelentette, hogy a fegyveres erők 6000 tagját vezényelték ki a lakosok megsegítésére.

- közölte az X médiaplatformon, azt ajánlva az embereknek, hogy maradjanak távol az alacsonyan fekvő területektől és a folyóktól.

A boltosok bedeszkázták az ablakokat és homokzsákokat halmoztak fel árvíz esetére.

A város repülőtere helyi idő szerint 16:00 órától (22:00 GMT) szerdán 08:00 óráig zárva tart.

Mexikó csendes-óceáni partvidékének egyes részein a héten már jelentős áradások voltak a Max trópusi vihar után. A helyi média jelentése szerint Guerrero államban két ember halt meg a vihar következtében - írta a BBC.

A hurrikánok évről évre sújtják Mexikót. Az ország hivatalos hurrikánszezonja májustól novemberig tart, a legtöbb vihar július és október között alakul ki.