Mesebeli jégkristályhoz hasonlít majd a világ legkülönlegesebb felhőkarcolója

Discovery Tower, Zaha Hadid Architects, Szaúd-Arábia
Vágólapra másolva!
Hatalmas fejlesztési program zajlik Szaúd-Arábiában Neom összefoglaló néven. Ennek keretében a Trojena nevű síparadicsomba a Zaha Hadid Architects brit építészstúdió egy monumentális felhőkarcolót tervezett. A Discovery Tower névre keresztelt toronyról a Rijádban rendezett Cityscape konferencián mutattak be először képeket.
Vágólapra másolva!

A felhőkarcoló a tervek szerint háromszázharminc méter magas lesz, Trojena síparadicsom központjában áll majd, és egy mesterséges tóra néz. A toronyban kilátók és éttermek kapnak helyet. A szerkezete kristályos megjelenést kap, a csúcs felé egyre vékonyodni fog.

A fejlesztők szerint az építmény egyszerre lesz elegáns és monumentális, ötvözni fogja a csúcskategóriás kiskereskedelmet, az étkezési lehetőségeket, és a felhők fölötti élet álomszerű élményét.

Így fest majd a világ legkülönlegesebb felhőkarcolója Forrás: Zaha Hadid Architects

A sítereppel szemközti hegyen magasodó tornyot pedig felvonóval kötik majd össze a tóparti szállodákkal.

A Trojena síparadicsomnak a tervek szerint 2029-re el kell készülnie, ekkor ad ugyanis a régió otthont az Ázsiai Téli Játékoknak - írja a Roadster.

A Szaúd-Arábia északnyugati részére tervezett Neom a világon jelenleg a legmonumentálisabb építési projekt, de a legvitatottabb is. Vannak ugyanis finanszírozási gondok.

A Discovery Tower terveit a Zaha Hadid Architects építésziroda álmodta meg Forrás: Zaha Hadid Architects

Egyrészt szeretnének felvenni egy tízmilliárd riyal (körülbelül 909 milliárd forint) értékű hitelt szeretne felvenni a megkezdett fejlesztések folytatására.

Emellett további hárommilliárd riyalos (800 millió dolláros) kölcsönt is kérnek a helyi bankoktól a - szintén a Neom részét képező - Shushah-sziget fejlesztésére, amely a világ legnagyobb korallkertjét is magában foglalja majd.