Az összeomlás szélén Ukrajna, Oroszország minden eddiginél pusztítóbb támadást indított

Események

Odessza, 2023. november 6. Bombatölcsér az odesszai szépművészeti múzeum előtt 2023. november 6-án, miután orosz rakétatámadás érte a dél-ukrajnai kikötővárost. Ukrán források szerint öt ember megsebesült. MTI/EPA/Ihor Tkacsenko
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 621. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül31 bejegyzés
06:13
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző napi közvetítésünket ITT OLVASHATJA!

06:19
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétatámadás érte az Odesszai Művészeti Múzeumot

A támadásról a város polgármestere beszélt, azt mondta, több világhírű kiállítási tárgyuk volt veszélyben.

06:24
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Kilőttek az ukránok egy orosz lőszerraktárt - videó

A raktár a tengerparti Szedovo településen van, közel Mariupolhoz. Ukrán rakétacsapás érte.

07:06
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Új vasútvonalon szállítják az orosz csapatokat

Megkezdődött a Doni Rosztovot a megszállt Krím félszigettel összekötő vasútvonal építése - közölte az orosz média. A vasút a megszállt zaporizzsjai területen keresztül halad majd, és alternatívát kínál az orosz csapatoknak a krími híd helyett.

07:51
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarországra tegnap az ukrán-magyar határszakaszon 6206 fő, a román-magyar határszakaszon belépők közül 6789 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett - közölte a legfrissebb adatokat az Országos Rendőr-főkapitányság. 

A beléptetettek közül a rendőrség 106 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

08:43
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz dróntámadás érte az odesszai kikötőt

Dróncsapás okozott károkat a kikötőben, raktárakat, rakodóberendezéseket és gabonát szállító teherautókat rongált meg - jelentette Oleh Kiper, az odesszai terület kormányzója.

09:22
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Emeletes házba csapódott az orosz rakéta Herszonban

Az orosz csapatok Kh-31-es rakétával lőtték a város központi kerületének lakónegyedeit, megrongálva egy ötemeletes lakóházat – írta a Kyiv Independent.

10:24
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Nyolc sérült az Odessza elleni rakétatámadásban

Nyolcra emelkedett az Odessza elleni éjszakai orosz drón- és rakétatámadás sebesültjeinek száma - jelentette november 6-án Oleh Kiper, a terület kormányzója, melyről a Kyiv Independent írt.

10:50
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Sérült orosz tankokat találtak Donyeck megyében


Ukrán katonai bloggerek szerint Oroszország súlyos veszteségeket szenvedett egy sikertelen páncélos támadásban Vuhledar térségében. A bloggerek szerint legalább 10 harckocsit, csapatokat és harcjárművekről számoltak be, amelyeket Ukrajna megsemmisített - írta a Sky News.

11:05
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrán és amerikai becslés az orosz áldozatokról

Az orosz áldozatok száma több mint 305 000 halottra vagy sebesültre emelkedett - közölte Ukrajna, az USA becslése szerint 120 000 orosz halottja és 180 000 sebesültje volt az inváziónak - írta a The Guardian.

11:33
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország és Ukrajna ellentmondásosan nyilatkozik a zaporizzsjai frontvonalról

Moszkva azt állítja, hogy megállította Ukrajna ellentámadását, míg Ukrajna állítása az, hogy továbbra is előrenyomul a térségben, ahol visszafoglalt néhány kisebb falut, de az előrelépés csekély - írta a Sky News.

Jevgenyij Balickij, a Zaporizzsjai terület Moszkva által beiktatott vezető tisztviselője az orosz állami hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta:

Az ellenséget megállították, és az ellentámadásukat teljesen leállították.

Hozzátette: Robotyne és Scserbakij falu közelében kisebb harcok folynak. 

11:54
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Talált ért egy orosz hajót Krímnél

Ukrán cirkálórakéták megrongáltak egy, a megszállt Krím félszigeten kikötött hadihajót - közölte Oroszország. Ukrajna szombaton 15 cirkálórakétát lőtt ki a keleti parti Kercs városában található BE Butoma hajógyárra, a légvédelem 13-at lőtt le - jelentette az orosz védelmi minisztérium.
Az ukrán támadások fokozatosan ellehetetlenítik a Krím félszigetet Oroszország fekete-tengeri flottája számára. Ukrajna szerint a sérült hadihajó Oroszország egyik legfejlettebb, Kalibr cirkálórakéták kilövésére alkalmas hajója volt.

12:14
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Több ezren jöttek Ukrajnából Magyarországra vasárnap


Az ukrán-magyar határszakaszon 6206-an léptek be Magyarországra vasárnap, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 6789-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t. A beléptetettek közül a rendőrség 106 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely harminc napig érvényes. Az érintetteknek ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért - áll a közleményben.

12:36
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Vizsgálat indult a munkácsi rohamdandár elleni támadás miatt

Ukrajna vizsgálatot indít a munkácsi 128-as számú különálló hegyi rohamdandárt ért, több mint húsz halottal és számos sebesüléssel járó orosz rakétacsapás ügyében - derült ki az ukrán elnök bejelentéséből, melyet az MTI szemlézett.

Ezt a tragédiát el lehetett volna kerülni

- szögezte le az NBC amerikai televíziónak adott interjújában Volodimir Zelenszkij, és megismételte: az orosz erők kivonásáig nem lehet tűzszünetről tárgyalni.

Az Egyesült Államok tudja, hogy nem vagyok hajlandó terroristákkal tárgyalni, mert az ő szavuk semmit sem jelent

- fogalmazott az ukrán államfő, hozzátéve, hogy jelenleg semmiféle kapcsolata nincs orosz tisztségviselőkkel.

Tagadta egyúttal, hogy patthelyzet alakult volna ki a frontokon, ám elismerte, hogy Ukrajnának nincs megfelelő légvédelme, ennek hiányában pedig az ukrán erők nem tudnak megfelelő sebességgel előre haladni.
A hegyi rohamdandár katonái pénteken vesztették életüket a frontvonal közelében, Zaporizzsja megyében, miután légicsapás érte a rendezvényt, amelyen részt vettek. Kárpátalján a tragédia miatt háromnapos gyászt rendeltek el.

13:03
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

A Cybergun 36 millió eurós fegyverszállítási szerződést köt Kijevvel

A francia Cybergun vállalat bejelentette, hogy 36 millió euró értékű szerződést kötött Ukrajna számára különböző fegyverek szállítására.

A francia vállalat részvényei az ukrajnai szerződés nyomán 76 százalékkal emelkedtek, így a vállalat piaci portfóliója mintegy 4 millió euró lett.

Kijev sürgette szövetségeseit, hogy tartsák fenn támogatásukat az Oroszországgal vívott háborúban -írja az Al Jazeera.

13:36
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Többen megsérültek az odesai támadásban

Legalább nyolc ember megsebesült az Odesa kikötővárosra mért orosz légicsapás után.

Az ukrán légierő közlése szerint a légvédelem vasárnap késő este lőtt le 15-öt az iráni gyártmányú Shahed-136-os drónok és egy X-59-es rakéta 22 beérkező támadásából - írta az Al Jazeera.

Ihor Klimenko belügyminiszter elmondta, hogy a támadás során 20 lakóépület, egy múzeum és infrastrukturális létesítmények is megrongálódtak.

14:11
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Lavrov szerint Moszkva nem tárgyal a START-szerződésről az USA-val

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerint Moszkva nem fog tárgyalni a stratégiai fegyverzetcsökkentési szerződés (START) újrakötéséről az Egyesült Államokkal mindaddig, amíg az fegyverekkel látja el Ukrajnát - jelentette a Tass orosz hírügynökség.

Lavrov egy videokonferencián elmondta:

A stratégiai támadófegyverekről szóló szerződés preambulumában az áll, hogy többé nem vagyunk riválisok, kölcsönös a bizalmunk, meg kell lennie az érdekek egyensúlyának és a biztonság oszthatatlanságának. Mindezt az amerikaiak lábbal tiporták, széttépték és a szemétbe dobták.

Februárban Putyin aláírta azt a törvényt, amely felfüggesztette Oroszország részvételét az Új START-szerződésben, és ezzel véget vetett a Moszkva és Washington között fennmaradt kevés fórumok egyikének.

14:43
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az Orosz Olimpiai Bizottság fellebbezést nyújt be a felfüggesztése ellen

Az Orosz Olimpiai Bizottság fellebbezett a Sportdöntőbíróság (CAS) felfüggesztése ellen.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) október 12-én függesztette fel az Orosz Olimpiai Bizottságot (ROC), mert az elcsatolt területek elismerésével megsértette Ukrajna tagságának területi integritását.

A ROC az Ukrajnától 2022 szeptembere óta elcsatolt Herszon, Zaporizzsja, Luhanszk és Donyeck regionális sportszervezeteit vette fel tagjai közé.

Fellebbezésében a szervezet azt kéri a svájci székhelyű bíróságtól, hogy helyezzék hatályon kívül a korábbi határozatot és visszakapják a NOB által elismert, Olimpiai Charta által biztosított valamennyi jogukat - közölte az Al Jazeera. 

15:13
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Az IMF felülvizsgálja az Ukrajnának nyújtott 15 milliárd dolláros segélycsomagot

A Nemzetközi Valutaalap megfigyelő missziója megkezdi az Ukrajnának nyújtott több milliárd dolláros program felülvizsgálatát, mivel Kijev nemzetközi segítséget kér a jövő évi költségvetési hiány fedezésére.

Az IMF missziója már megkezdte az egyeztetést az ukránokkal a 15,6 milliárd dolláros kibővített alapfinanszírozási hitelről

- áll az IMF közleményében.

A program része egy 115 milliárd dolláros globális csomagnak, amely a gazdaság támogatására szolgál Ukrajna számára - írta az Al Jazeera.

Szerhij Marcsenko pénzügyminiszter szerint Ukrajnának egyre nehezebb pénzügyi támogatást szereznie, mivel a világ figyelme eltolódik és a geopolitikai feszültségek fokozódnak.

15:46
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Támadások érték Herszont

Az éjszakai orosz csapások célpontja volt a déli Herszon régió is. Oleksandr Prokudin a térség kormányzója felvételt tett közzé egy ötemeletes épületről, amelynek legtöbb ablaka betört, falai pedig részben összeomlottak - írta a The Guardian.

- mondta Prokudin, hozzátéve, hogy egy 54 éves nő megsebesült.

Ukrajna tavaly visszafoglalta Herszon nagy részét az orosz erők elől, köztük a régió fő városát, de Moszkva továbbra is ellenőrzése alatt tartja a fekete-tengeri terület nagy részét.

16:16
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Leváltották Mariupol polgármesterét

A Donyecki Népköztársaság vezetője menesztette Oleg Morgunt, akit 2023. január 24-én neveztek ki Mariupol polgármesterének, Konsztantin Ivascsenko helyére - írja a Gazeta.ru.

A menesztés okát nem közölték.

Júniusban Oleg Morgun azt mondta, hogy Mariupol három éven belül helyreáll. Októberben a Donyecki Népköztársaság vezetője, Denis Pushilin azt mondta, hogy Mariupolban az Azovstal üzemet nem fogják helyreállítani. Szerinte az Azovstal miatt Mariupolt soha nem tekintették üdülővárosnak, mivel az üzem szennyezte az Azovi-tengert és magát a várost is.

17:01
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Javítják az orosz távközlési kábelt a Balti-tengeren

A Rostelecomhoz tartozó, 1000 kilométeres Baltika kábel Szentpétervár térségéből a Balti-tenger déli részén fekvő Kalinyingrád között húzódik - írja a The Guardian

A finn szerint a Balticconnector gázvezetékben keletkezett károkat egy kínai konténerhajó okozta, amely a tengerfenéken húzta a horgonyát, de még nem állapították meg, hogy baleset vagy szándékos rongálás történt.

A Baltika kábel javítását egy orosz mentőhajót, a Spasatel Karev végzi.

A múlt hónapban megrongálódott egy Finnországot és Észtországot összekötő gázvezeték, valamint két másik távközlési kábel is, amelyek Észtországot kötik össze Finnországgal és Svédországgal. A finn minisztérium azt nem közölte, hogy a Baltika kábel sérülésének köze van-e a korábbi meghibásodásokhoz.

17:37
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Műholdfelvételeken az orosz haditengerészeti hajó sérülése

A kercsi Zaliv hajógyárat célzó ukrán cirkálórakéták eltalálták az egyik hajóját - írta Sky News.

Most olyan műholdfelvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken a Moszkva által birtokolt Krím félsziget keleti részén fekvő Kercs városánál horgonyzó orosz haditengerészeti hajó sérülése látható. A Planet Labs PBC által rögzített képeken látszik, hogy egy tűzoltóhajó, valamint a sérült hajóból szivárgó olajszivárgást megállító gumik vannak a vízben.

A hajón, amely még mindig a vízen volt, égésnyomok is látszanak.

18:19
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Rengeteg ukrán katona halt meg

Az ukrán 128. hegyi rohamdandár november 6-án megerősítette, hogy egy orosz rakétatámadásban 19 katonájuk halt meg, valószínűleg a november 3-i csapásra utalva, amelyet egy katonai kitüntetési ceremónia során mértek egy front menti falura az oroszok.

"Harcosaink legjobbjai haltak meg... Őszinte részvétünket fejezzük ki családjaiknak, és ígérjük, hogy százszorosan megbosszuljuk testvéreinket" - írta a dandár a Facebookon.

19:07
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Oroszország rakétákat halmoz fel

Oroszország "megvárja, hogy a hőmérséklet nulla fok alá csökkenjen", mielőtt tömeges rakétacsapásokat mérne Ukrajna energetikai létesítményeire - mondta Vadim Szkibickij, az ukrán katonai hírszerzés képviselője az RBC Ukrajnának adott interjújában november 6-án.

20:09
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Litvánia megerősíti Fehéroroszországgal közös határának védelmét

Litvánia a következő két évben 450 új határőrrel megerősíti Fehéroroszországgal közös határának védelmét - közölte hétfőn Rustamas Liubajevas, a balti ország határőrségének vezetője.

A vilniusi parlament nemzetbiztonsági és védelmi ügyekért felelős bizottságában felszólalva Liubajevas elmondta, hogy a 2024-2025-ös toborzás után csak egy három hónapos alaptanfolyam elvégzését követően irányítanák át az új határőröket a határhoz.

Jelenleg a litván határőrségnél 4300-an dolgoznak határőrök és civil alkalmazottak vegyesen.

20:32
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Meghibásodott a múlt hónapban a Balti-tenger alatt egy orosz távközlési vezeték

Meghibásodott a múlt hónapban a Balti-tenger alatt a Szentpétervárt Kalinyingráddal összekötő, a finn gazdasági övezeten keresztül húzódó orosz távközlési vezeték, és kijavítása folyamatban van - közölte hétfőn a finn gazdasági minisztérium.

E távközlési vezeték meghibásodása ugyanabban az időszakban történt, mint egy finn-észt gázvezeték, valamint egy finn-észt és egy svéd-észt távközlési vezeték megrongálódása a Balti-tenger alatt - emlékeztettek hírügynökségek.

A Szentpétervárt az orosz exklávéval összekötő, ezer kilométer hosszú Baltika vezeték a Rosztelekom orosz állami telekommunikációs cég tulajdonában van.

A Rosztelekom október 12-én értesítette a finn hatóságokat távközlési kábele meghibásodásáról, négy nappal azután, hogy október 8-án szivárgás miatt le kellett állítani a finn-észt Balticconnector nevű gázvezetéket, és hogy észlelték a másik két távközlési vezeték meghibásodását is.

21:34
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz védelmi tárca: Egy nap alatt 115 embert veszített az ukrán hadsereg

Száztizenöt katonát és kéttucatnyi drónt veszített el az ukrán hadsereg az Oroszország által megszállt Donyeck megye déli részén az utóbbi egy napban - közölte hétfőn az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz légvédelem elfogott két HIMARS-lövedéket, és megsemmisített 23 drónt több Luhanszk, Donyeck és Zaporizzsja megyei település körzetében - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz hadsereg az oroszországi Voronyezsi területen is ártalmatlanná tett két drónt - közölte Telegram-csatornáján Alekszandr Guszejev kormányzó.

Guszejev szerint senki sem sérült meg, a földön nem keletkeztek károk.

22:22
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Francia fegyvereket szerez be Ukrajna

Franciaország legrégebbi fegyvergyártója, a Verney-Carron 38 millió dolláros szerződést írt alá 10 000 gépfegyver, 2000 mesterlövészpuska és 400 gránátvető szállítására Ukrajnának - jelentette be a cég anyavállalata, a CYBERGUN Group november 6-án.

22:45
november 06, 2023
Vágólapra másolva!

Működésbe lépett robbanószerkezet áldozata lett az ukrán hadsereg főparancsnokának helyettese

Működésbe lépett robbanószerkezet áldozata lett Hennagyij Csasztjakov, az ukrán hadsereg főparancsnokának helyettese - közölte hétfőn az Ukrajinszka Pravda hírportál.

A tájékoztatás szerint Csasztjakov otthonában, a Kijev melletti Csajka településen "gránát" robbant.

"Robbanóeszköz óvatlan kezelése miatt saját otthonában, Csajka településen meghalt egy 39 éves katona. Tizenhárom éves fiát súlyos sérülésekkel kórházba szállították" - közölte Marjana Reva belügyi szóvivő.

Az Ukrajinszka Pravda jelentette, hogy Valerij Zaluzsnij hadsereg-főparancsnok helyetteséről van szó, akinek felesége és lánya is a házban tartózkodott a robbanás idején. Előzetes információk szerint a család női tagjai nem sérültek meg.

Nem sokkal később Zaluzsnij Telegram-oldalán megerősítette az értesülést helyettese haláláról. "Ma tragikus körülmények között, saját születésnapján, családja körében életét vesztette helyettesem és közeli barátom, Hennagyij Csesztjakov ezredes.

Az egyik ajándékcsomagban működésbe lépett egy ismeretlen robbanószerkezet" - írta.

05:39
november 07, 2023
Vágólapra másolva!

Ez a közvetítésünk véget ért

Friss tudósításunkat ITT TALÁLJA.