Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 620. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül21 bejegyzés
07:21
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ez történt szombaton

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

07:25
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2023. november 4-én az ukrán-magyar határszakaszon 6757 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6289 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 76 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

07:30
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Elengedhetetlen Ukrajna átalakulása

A korrupció visszaszirítására vagy épp a lobbi szabályozására vonatkozó lépések szükségesek és elkerülhetetlenek Ukrajna jövője szempontjából - mondta napi videójában Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint folytatódik az intézményrendszer európai elvárásoknak megfelelő átalakítása, amire az országnak az EU-csatlakozási szándéktól függetlenül is szüksége van.

08:30
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Miről kellene lemondania Ukrajnának?

Folynak a tárgyalások annak felvázolásáról, hogy Ukrajnának miről kell lemondania egy Oroszországgal kötendő békemegállapodás érdekében – jelentette az NBC amerikai hírtelevízió egy magas rangú amerikai tisztségviselőre és egy másik volt magas rangú tisztviselőre hivatkozva, akik tájékoztatták a csatornát a kísérleti tervekről.

09:25
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij: Nincs itt a tárgyalások ideje

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij megerősítette álláspontját, miszerint nincs itt az ideje tárgyalni Oroszországgal, és azt is tagadta, hogy a nyugati vezetők nyomást gyakorolnának erre. Zelenszkij visszautasította saját főparancsnokának azon megjegyzéseit is, amelyek szerint a háború holtpontra jutott.

10:21
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Ukrajna megtámadott egy hajógyárat

Ukrajna szombaton megtámadta az orosz hajógyárat a krími Kercsben található kikötővárosban, és megrongált egy hajót - közölte az orosz védelmi minisztérium. A tárca szerint a 15 kilőtt rakétából 13 megsemmisült a levegőben, egy pedig egy hajót talált el. Nem adták meg a hajó nevét. Egy ukrán tisztviselő elmondta, hogy az orosz haditengerészet az egyik legmodernebb hajóját állomásoztatta ott, ami a Kalibr cirkálórakétával volt felszerelve.

11:03
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok megsemmisítettek egy jelentős orosz hadviselési rendszert

Az ukrán erők megsemmisítettek egy orosz "Pole-21" elektronikus hadviselési rendszert – jelentette november 5-én Olekszandr Tarnavszkij tábornok, a déli frontvonalakon harcoló Tavria csoport parancsnoka. Tarnavszkij nem közölt további részleteket, de elmondta, hogy a rendszert "a műholdas navigációs csatornák elnyomására tervezték"

11:41
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Elmarad Zelenszkij izraeli látogatása

Elmarad Volodimir Zelenszkij jövő hétre tervezett izraeli látogatása. Az elnök titokba szerette volna tartani az utazás célját, de bizalmasai közül valaki kiszivárogtatta az információt - írja a Times of Israel. Az ukrán elnök az izraeli vezetéssel szeretett volna tárgyalni, különösen az ország miniszterelnökével, Benjamin Netanjuhval.

12:22
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Jelentős veszteség érte a munkácsi 128-as hegyi dandárt

Zaporizzsja megye egyik frontközeli településén tegnap összehívták a legismertebb kárpátaljai katonai alakulat tisztjeit, szakaszparancsnokait, hogy kitüntetéseket nyújtsanak át nekik. Az orosz erők Iszkander- rakétákkal mértek megsemmisítő csapást a rájuk. Húsznál is több halálos áldozatról tudni, sok a sérült, köztük civilek is. Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a körülmények tisztázása céljából.

13:02
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

ENSZ: 435 millió dollár kell, hogy az ukránok átvészeljék a telet

Az ENSZ vezetése 435 millió dollár összegyűjtését kérte az ukránok téli segélyezésére – közölte Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő.

"A partnereinkkel felhívást nyújtottunk be, hogy 2024 márciusáig gyűjtsünk össze 435 millió dollárt, hogy Ukrajna-szerte több mint 1,7 millió embernek nyújtsunk téli segélyt" – mondta Dujarric. ENSZ vezetése határozottan elítélte Ukrajna különböző részein a kritikus infrastruktúra elleni legutóbbi orosz támadási hullámot.

13:45
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az USA újabb fegyverszállítmányt küld Ukrajnának

Az Egyesült Államok újabb 125 millió dollár értékű katonai támogatást jelentett be pénteken Ukrajna számára saját készleteiből azonnal lehívható módon.

A védelmi minisztérium közleménye szerint ez az 50. alkalom, hogy az Egyesült Államok saját raktárkészletéből juttat katonai eszközöket Ukrajnának.

14:21
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Kijevben járt Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke november 4-én immár hatodik alkalommal utazott az ukrán fővárosba.

Azért vagyok itt, hogy megvitassuk Ukrajna unióba vezető útját – jelentette ki Ursula von der Leyen a kijevi pályaudvaron, ahol Volodimir Zelenszijjel közösen tartott rögtönzött sajtótájékoztatót.

15:13
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Háromnapos gyásznapot rendeltek el Kárpátalján

A kárpátaljai 128-as különálló hegyi rohamdandár elesett katonáinak emlékére háromnapos gyászt rendelt el Viktor Mikita, a Kárpátaljai Katonai Adminisztráció vezetője.

A november 6-tól kezdődő gyásznapokon a megye valamennyi intézményében félárbócra eresztik az állami lobogókat, a különböző felekezetű templomokban pedig istentiszteleteket tartanak. Minden reggel 9 órakor (k.i.sz.) egy perces néma csenddel tisztelegnek a katonák emléke előtt.

A kárpátaljai 128-as dandár jelentős veszteségeket szenvedett el november 3-án Zaporizzsja megyében. A katonák állomáshelyére orosz rakéta csapódott be, amelynek következtében legalább 60 katona megsebesült, többen meghaltak. A katonák azért gyűltek össze, hogy a tüzérség napja alkalmából kitüntetéseket vegyenek át.

15:59
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Az ukránok fel akartak robbantani egy vonatot a Krímen

Az Ukrán Fegyveres Erők megpróbáltak felrobbantani egy kőolajtermékeket szállító vonatot egy olajfinomító közelében a krími Dzsankojban. A robbanószerkezetet készenléti állapotba helyezték, a zajszint aktiválta, de az aknákat orosz szakemberek fedezték fel és hatástalanították.

16:50
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Zelenszkij fél a háborús fókusz eltolódásától

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az izraeli háború elvonja a figyelmet az Oroszország elleni háborúról.

A közel-keleti konfliktus elveszi a fókuszt – mondta Zelenszkij szombaton miután feltűnt neki, hogy néhány európai országban szkepticizmus kezd kialakulni az ukrajnai háborús erőfeszítések hosszú távú finanszírozásával kapcsolatban. Ukrajna ellentámadása nem változtatta meg a háború képét, és egyes törvényhozók attól tartanak, hogy a konfliktus holtpontra jutott.

17:22
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Kíméletlenül bombázzák Herszont az oroszok

Oroszország több mint 50 irányított légibombát dobott le Herszon megyére az elmúlt 24 órában. Az elmúlt nap során az orosz csapatok kilenc légicsapást mértek Herszon megyére, több mint 50 irányított légibombával sújtva településeket – jelentette az ukrán hadsereg november 5-én.

17:56
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

EU-s tagállamok növelték az orosz LNG behozatalát

Spanyolország és Belgium a tavalyihoz képest 50 százalékkal növelte az orosz cseppfolyósított földgáz (LNG) behozatalát 2023-ban – közölte az Energiagazdasági és Pénzügyi Elemző Intézet (IEEFA). Az EU LNG-kapacitása és a kereslet közötti szakadék tovább nőtt, ami az Oroszországból származó importot tovább növeli. Az orosz LNG európai importja január és szeptember között stabil maradt a 2022-es év azonos időszakához képest – írta az IEEFA, hozzátéve, hogy a belgiumi és franciaországi terminálok továbbra is szállítottak LNG-t az oroszországi Jamal projekt keretein belül.

18:37
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz hajó megsemmisítéséről számolt be Ukrajna

Az orosz haditengerészet egyik új hajóját sikerült megsemmisítenie Ukrajnának rakétatámadással az orosz megszállás alatt álló Krím félszigeten - közölte vasárnap a Telegramon Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka.

Olescsuk elmondása szerint a Zaliv hajógyárat támadták Kercsben, a félsziget keleti oldalán. A támadás tényéről az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva az orosz sajtó is beszámolt.

A Zaliv Kelet-Európa egyik legnagyobb hajógyára, amelyet a nyugati országok az ukrajnai háborúban betöltött szerepe miatt büntetőintézkedésekkel sújtottak.

Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint 15 rakétával támadták a gyárat, melyek közül 13-at megsemmisített a légvédelem. A hírügynökségi jelentés szerint a haditengerészet új hajója csak megrongálódott.

19:21
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Több támogatást kért Washingtontól Volodimir Zelenszkij

Több támogatást kért vasárnap Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államoktól, s meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt Ukrajnába, hogy meggyőződhessen a konfliktus mértékéről.

Zelenszkij úgy fogalmazott, hogy akár amerikai katonák is belesodródhatnak egy szélesebb európai konfliktusba Oroszországgal, ha Washington nem növeli a kijevi vezetésnek szánt támogatását.

"Ha Oroszország megöl mindannyiunkat, meg fogják támadni a NATO-tagországokat és Önöknek pedig majd el kell küldeniük fiaikat és lányaikat harcolni" - hangoztatta az ukrán elnök az NBC amerikai hírtelevízió Meet the Press című vasárnapi műsorának adott interjú leirata szerint.

20:24
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz rakétacsapás

Az orosz erők november 5-én egy, a Fekete-tengerről indított Kh-31P rakétával csapást mértek egy infrastrukturális létesítményre az odesszai régióban, három ember megsebesült - jelentette az ukrán erők Déli Parancsnoksága.

A rakétacsapás megrongált közigazgatási épületeket és környező házakat - közölte a hadsereg, hozzátéve, hogy Oroszország prioritása a térségben a polgári hajók mozgásának akadályozása.

21:18
november 05, 2023
Vágólapra másolva!

Orosz tüzérségi támadás ölt meg egy civilt

Orosz tüzérségi csapás megölt egy embert az ukrajnai Nikopol körzetben november 5-én - jelentette Szerhij Liszak kormányzó. Egy másik csapás két férfit sebesített meg Myrove községben - mondta.