Vágólapra másolva!
Mint ismert, október 28-án fényes nappal elrabolták a Liverpool focistájának, Luis Díaznak a szüleit a kolumbiai Barrancas tartományból. A kolumbiai játékos édesanyját nem sokkal később elengedték, az édesapját azonban továbbra is fogva tartják, de ha minden jól alakul, hamarosan megoldódhat az ügy.

Az Díaz-házaspár elrablását a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) vállalta magára. A félkatonai szervezet parancsnoka, Jose Manuel Martinez Quiroz elismerte, hogy tévedésből rabolták el a Liverpool focistájának szüleit.

„Szervezetünk nemrégiben végrehajtott egy emberrablást, amelynek az volt a célja, hogy felhívjuk a figyelmet az országban uralkodó gazdasági nehézségekre.

egyúttal elkötelezzük magunkat további hasonló esetek mellőzése mellett" – írta a közleményében a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg parancsnoka.

Luis Díaz édesapja azonban még a mai napig fogságban van. A kolumbiai szélső a vasárnap esti Luton Town elleni Premier League-meccsen csereként lépett pályára, és miután a 95. percben egyenlített, felhúzta a mezét, az alatta lévő fehér pólón pedig a következő szöveggel üzent: "Libertad Para Papa" (szabadságot apának).

Így üzent a gólja után Luis Díaz Forrás: AFP/Justin Tallis

A történet most ott tart, hogy Díaz édesapját túszul ejtő csoport "biztonsági garanciákat" követelt a kolumbiai kormánytól, mielőtt szabadon engednék. A Nemzeti Felszabadítási Hadsereg ugyanis azt állítja, hogy térségben uralkodó rendőri jelenlét késlelteti a tervüket, hogy elengedjék Luis Manuel Díazt.

Törekszünk arra, hogy elkerüljük a kormányerőkkel való incidenseket" – idézi a The Athletic az ELN közleményét, amelyben kiemelik, hogy Luis Manuel Díazt azért nem engedték még el, mert a terület még mindig militarizált.

„Átrepüléseket hajtanak végre, csapatokat szállíttatnak le, közvetítenek és jutalmat ajánlanak fel egy intenzív keresési művelet részeként. Ez a helyzet nem teszi lehetővé a kiszabadítási terv gyors és biztonságos végrehajtását, amelyben Luis Manuel Diaz nincs veszélyben.

Ha a műveletek folytatódnak a területen, késleltetik a szabadulást és növelik a kockázatokat. Megértjük a Diaz Marulanda család szorongását, akiknek azt mondjuk, hogy megtartjuk a szavunkat, szabadon engedjük őt,

amint a biztonsági garanciák rendelkezésre állnak a kiszabadítási művelet lebonyolításához" – írta a közleményében Jose Manuel Martinez Quiroz parancsnok.

A Luton Town elleni vasárnap meccs után a Liverpool játékosa is kiadott egy közleményt, amelyben könyörgött a Nemzeti Felszabadítási Hadseregnek édesapja szabadon bocsátásáért.

Kolumbiában rengetegen imádkoznak Luis Manuel Díaz éppségéért Forrás: AFP/Lismari Machado

„Ma nem a futballista beszél hozzátok, ma Lucho Diaz, Luis Manuel Díaz fia beszél hozzátok.

Minden másodperccel, minden perccel nő a gyötrelmünk; anyám, a testvéreim és én kétségbe vagyunk esve, és nem találunk szavakat arra, hogy leírjuk, mit érzünk. Ennek a szenvedésnek csak akkor lesz vége, ha hazahozzuk őt. Könyörgöm, hogy azonnal engedjék szabadon, tiszteletben tartva a sérthetetlenségét, és minél hamarabb véget vetve ennek a fájdalmas várakozásnak. A szeretet és az együttérzés nevében kérjük, hogy gondolják át a cselekedeteiket, és engedjék el, hogy visszakaphassuk őt" – írta a közleményében a 26 éves focista, aki azért is vállalta, hogy pályára lép a Liverpoolban, hogy ezzel is el tudja terelni a gondolatait édesapja elrablásáról.