Életveszélyes a légszennyezettség Indiában, megtiltották a tarlóégetést - videó

Vágólapra másolva!
India legfelsőbb bírósága megtiltotta a tarlóégetést az Újdelhit körülvevő államok termőföldjein a légszennyezés csökkentése érdekében.
Vágólapra másolva!

A mezőgazdasági területeken elrendelt tilalom oka az, hogy

az Újdelhit ellepő szmog az elmúlt hét során veszélyes szintet ért el.

A tél beköszönte előtt minden évben romlik a levegő minősége, mert a levegőben megrekednek a szennyező anyagok, amelyeket a gépjárművek, az ipar és a mezőgazdasági hulladék égetése bocsát ki.
A hatóságok az elmúlt évek alatt hoztak már hasonló döntéseket, de csak részben sikerült őket végrehajtani, mert az állami hatóságok nem tudták ellenőrizni az égetéseket, a gazdák pedig sokszor ellenségesen viselkedtek a tisztviselőkkel szemben.

A környezetszennyezés csökkentésének érdekében az összes építkezést leállították Újdelhiben, november 10-ig bezárták az iskolákat, a következő hétre közlekedési korlátozásokat jelentettek be,

a mezőgazdasági hulladék égetésének tilalmát pedig a szomszédos államokra is megpróbálják kiterjeszteni.

Az IQAir svájci levegőminőség-figyelő vállalat keddi jelentése szerint Újdelhi 306-on állt a légszennyezettséget mérő, 500 fokozatú skálán (Air Quality Index, AQI).

A pandzsábi és harijánai földművesek rendszerint a rizs október végi, november eleji betakarítása és a búza vetése közötti időszakban tisztítják meg földjeiket a mezőgazdasági hulladéktól.

Az égetés során keletkezett füst felelős Újdelhi októberi és novemberi légszennyezettségének 30-40 százalékáért

- állítja az indiai kormány környezetfigyelő ügynöksége, a SAFAR.

A szövetségi és tartományi kormányok mezőgazdasági gépeket ajánlottak fel a betakarítás megkönnyítése érdekében, a legfelsőbb bíróság pedig a helyi rendőrség felelősségére bízta az utasítások betartását.