A másfél millió forintos Facebook-csalás története

facebook, marketplace
BANGKOK, THAILAND - March 18, 2018: Facebook social media app logo on log-in, sign-up registration page on mobile app screen on iPhone X (10) in person's hand working on e-commerce shopping business
Vágólapra másolva!
Egy férfi elárulta, hogyan vesztett 3500 fontot (másfél millió forintot), miután bedőlt egy Facebookon keresztül elkövetett bérbeadási csalásnak. A férfi jószándékú figyelmeztetésnek szánja történetét a többi közösségi oldalt használónak. 
Vágólapra másolva!

A 31 éves Charlie Temple kétségbeesetten keresett egy rövid távra szóló bérleményt Londonban, mivel már csak négy hete volt hátra a bérleti szerződése lejártáig. A férfi azért csak 1 hónapra keresett magának ideiglenes otthont, mert az általa megvásárolt ingatlanba csak ezt követően költözhetett be.

Utolsó kísérletként, hogy lakást találjon, az értékesítési vezető

úgy döntött, hogy közzétesz egy posztot a közösségi médiaplatformon.

Hamarosan kapott is egy üzenetet egy "idősebb nőtől", akinek a profilképén látszólag ő és az unokája volt látható. Az illető azt állította, hogy hajlandó kiadni számára erre az időre egy kelet-londoni egyszobás lakást. Az üzenetben konkrétan ez volt olvasható: "A kínálatom egy szép, teljesen felszerelt, elegánsan berendezett, és tágas egy hálószobás ingatlan. A bérleti díja 1900 font (824 000 forint), ami tartalmazza a számlákat is. A kaució további 1600 font (694 000 forint)."

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Temple válaszában további részleteket és képeket kért az ingatlanról, majd kapott is egy tipikus londoni lakásról készült felvételeket. Ezeken bézs színű falak és össze nem illő bútorok szerepeltek. Ez az alaplakás "minden szempontból megfelelt" Charlie számára, és az egyik fő előnye az volt, hogy háziállatok tartását is megengedték neki. A kutyája miatt ez alapvető fontosságú volt számára.

A férfi nagyon szerette volna megnézni az ingatlant, és azt mondták neki, hogy a jelenlegi bérlőkkel egyeztetheti is a látogatást. "Üzenetet küldtem a bérlőnek, aki azt válaszolta, hogy az édesanyja kórházban van, ezért egy ideig távol van, de a férje tudna egy gyors videót készíteni a lakásról, mielőtt csatlakozna hozzá, hogy segítsen az édesanyja ápolásában."

Temple háttérellenőrzést is végzett a tulajdonossal kapcsolatban,

átnézve a régi Facebook-bejegyzéseket és a bérlőt. A tulajdonostól és a bérlőtől is megkérdezte a címet, és egyéb részleteket, amik teljes mértékben egyeztek is, így a férfi megnyugodott. Elment, hogy megnézze a lakást, de csak kívülről láthatta, mert a bérlő nem tartózkodott odahaza. Temple mégis beleegyezett, hogy június eleje és augusztus vége között három hónapra kiveszi a lakást. Elküldték neki a szerződést, amit aláírt, és befizette az 1600 font kauciót, a problémák sora ezután kezdődött.

Hamarosan közölték vele, hogy fizetnie kell még 1900 fontot (824 000 forint), mert probléma adódott a letéti rendszerrel. Temple szeretett volna tárgyalni az összegről, és végre belülről is megnézni a lakást, de munkája néhány hétre külföldre szólította őt. A tulajdonos azonban sürgette a fizetést, mondván, ha nem látja, hogy a férfinak komolyak a szándékai a bérleménnyel kapcsolatban, akkor inkább keres mást. Temple telefonon beszélt a hölggyel, és a hívást követően megkapta az útlevelének másolatát személyazonosságának igazolására. Ezután további kutatásokat végzett, rákeresett a nő nevére, e-mail címére és nyugat-londoni címére, és minden stimmelt. Az információk birtokában végül átutalta a kért 1900 fontot is. Ezt követően azt is megbeszélték, hogy amint Temple hazaér, megnézheti a bérleményt egy ingatlanközvetítővel.

Amint Temple visszatért külföldi útjáról, el is ment a megadott címre, és 30 percig várakozott a lakás ajtaja előtt. Majd egy fiatal nő lépett az ajtóhoz egy kulcscsomóval a kezében. A férfi megkérdezte tőle, hogy ő-e a jelenlegi bérlő. Döbbenetére a nő azt válaszolta, hogy igen, és nem is tervezi, hogy egyhamar kiköltözik innen.

"Megkérdeztem, hogy van-e esetleg egy emeleti lakás. Csak amikor azt mondta, hogy ez egy három hálószobás ház, akkor jöttem rá, hogy átvertek. Teljesen hülyének éreztem magam, és bosszantott, hogy bedőltem neki" - mesélte a férfi, aki ezután arra kényszerült, hogy az Airbnb szolgáltatáson keresztül vegyen ki egy lakást, ami jóval drágább volt.

Az egyik legismertebb közösségi portál Forrás: Shutterstock

Az értékesítési vezető azonnal jelentette a csalást a bankjának, a Starlingnak, és nyolc héten belül megkapta a teljes visszatérítést. Közölték vele, hogy az állítólagos tulajdonosnő valódi neve más lehetett, mert a személyazonosság és az útlevél lopott volt.

Az Action Fraud adatai szerint az elmúlt évben több mint 5400 embert vertek át hasonló trükkökkel.

Ez azonban valószínűleg csak a jéghegy csúcsa, mivel a bérbeadási csalások többségét nem jelentik be.

A Facebook online kereskedelmi platformja, a Marketplace az utóbbi időben a bérleti csalások melegágya lett, ahová naponta több száz bérbeadó ingatlan vagy kiadó szoba hirdetése kerül fel. Ahogy az Egyesült Királyság lakhatási válsága egyre mélyül, és a britek egyre kétségbeesettebben keresnek lakást, úgy nőhet az áldozatok száma.

A Starling Bank szóvivője a Daily Mailnek elmondta: "Mindent megteszünk annak érdekében, hogy megvédjük ügyfeleinket a csalástól. Amennyiben a Meta megkönnyíti és lehetővé teszi a csalást, felelősségre kell vonni őket, és viselniük kell az ügyfél visszatérítésének költségeit".

A Meta szóvivője pedig eképpen nyilatkozott: "A Meta a banki csalás miatt nem tudott fizetni. A Facebook Marketplace elsősorban készpénzfizetéssel járó helyi hirdetési szolgáltatás. A platformjaink rendelkeznek olyan rendszerekkel, amelyek blokkolják a csalásokat."

Forrás:Mirror