Grönland gleccseri egyre gyorsuló ütemben olvadnak

Grönland
Grönland, Tiniteqilaaq. Az elmúlt két évtizedben felgyorsult a jég olvadása
Vágólapra másolva!
Grönland gleccserei gyorsuló ütemben olvadnak - ezt igazolta a Koppenhágai Egyetem kutatóinak tanulmánya, amely a Nature Climate Change című folyóiratban jelent meg pénteken.
Vágólapra másolva!

Különösen súlyos a helyzet a grönlandi partvidéken

A kutatás szerint az elmúlt 20 évben Grönland egyes részein ötszörösére gyorsult a gleccserek olvadása. A 2000-es évek előtt a Grönland délnyugati részén található gleccserek jege évente mintegy öt métert apadt, jelenleg ez az érték 25 méter.

Grönland, Tiniteqilaaq. Az elmúlt két évtizedben felgyorsult a jég olvadása Forrás: AFP/Hemis/Roy Philippe

A Grönland szélein és a jégsapkákon lévő gleccserek visszahúzódása különösen súlyos.

Grönland mintegy 22 ezer gleccseréből több mint ezret vizsgáltak meg a kutatók. Az elemzéshez a műholdfelvételeken kívül 200 ezer fotót és légifelvételt is kiértékeltek, amelyek az elmúlt 130 évben készültek.

Az utolsó kétségeket is eloszlatja a friss kutatás

Anders Björk, a tanulmány elkészítésén dolgozó geotudós elmondta, korábbi kutatásokból már kiderült, hogy Grönland legnagyobb gleccserei veszélyben vannak a globális éghajlatváltozás és a hőmérséklet növekedése miatt.

A grönlandi jégtakaró olvadása jelenleg a legnagyobb különálló hozzájárulója a tengerszint emelkedének Forrás: https://www.bbc.com/news/science-environment-62838627

A gleccserek olvadásának mértékével kapcsolatban azonban az elégtelen mérések miatt kételyek merültek fel. A csütörtökön megjelent új tanulmány azonban szerinte "az utolsó kétségeket is eloszlatja".