Bekameráztak egy hálószobát, majd kétszáz millió dollárt kerestek vele

paranormal activity
paranormal activity
Vágólapra másolva!
Néha egy-egy apró, de annál zseniálisabb ötlet is elég ahhoz, hogy egy filmes kasszát robbantson: összeállításunkban tíz olyan alkotást gyűjtöttünk össze, amely bár minimális pénzből készült, végül megsokszorozta a ráköltött összeget a mozipénztáraknál. A cikkünkben szereplő filmek kivétel nélkül megtalálhatóak a Media Markt kínálatában.
Vágólapra másolva!

Az ördögűző (1973)

Minden idők legfélelmetesebb filmje, így aposztrofálják sokan még mindig William Friedkin klasszikusát és bár az elmúlt fél évszázad alatt az egekbe szökött ingerküszöb hatására ez már kevésbé mondható el róla, a hitről, annak megingásáról és a gonoszról való filozófiai kérdésfelvetései hatására az eltelt idő ellenére sem veszített a drámai erejéből. A maga korában is igencsak megrázta a közönséget, számtalan embert mentő vitt el a mozikból, olyannyira kiborították őket egyes képsorok. Az efféle hírek pedig mindig a legjobb marketingnek számítanak, így a 11 millió dollárból készült produkció végül 441 millió dollárt gyűjtött össze. És az érdemeit a horrorfilmeket gyakran lenéző szakma sem tudta figyelmen kívül hagyni, összesen tíz Oscarra jelölték, ebből kettőt – a legjobb adaptált forgatókönyvért és a legjobb hangért járó – díjat el is nyerte.

Mad Max (1979)

Valószínűleg maga George Miller rendező sem sejtette, hogy amikor mindössze háromszázezer dollárból leforgatta az 1979-es Mad Maxet, mit is indított útjára. Minden idők egyik legkiválóbb poszt-apokaliptikus akciófilmjéről van szó, amely csaknem kilenc millió dollárt termelt világszerte, Mel Gibson pedig egycsapásra sztárrá vált a hatására – a férfi még két további alkalommal vissza is tért a szerepben, majd a 2015-ös, A harag útján alcímet viselő új részben Tom Hardy formálta meg az antihőst. A négy film most különleges díszdobozban vásárolható meg együtt.

Rémálom az Elm utcában (1984)

Wes Craven a hetvenes években olyan B-kategóriás horrorokkal kezdte a pályáját, mint a zseniális Az utolsó ház balra vagy a mai szemmel már nem túl hatásos Sziklák szeme, az igazi áttörést azonban az 1984-es Rémálom az Elm utcában hozta el. A film 1,8 millió dollárból készült, de több, mint 25 milliót termelt, az ujjain késeket hordó Freddy Krueger pedig a popkultúra megkerülhetetlen alakjává vált. Természetesen nem is maradhattak el a folytatások, Robert Englund még hat folytatásban, valamint a Freddy Vs Jason című horrorban is megformálta a rémet, majd Jackie Earle Haley vette át a szerepet egy 2010-es remake-ben, utóbbi azonban olyannyira borzalmas lett, hogy azóta békében nyugszik a gyilkos.