Ashwagandha: az indiai csoda gyógynövény

Vágólapra másolva!
Több gyógynövényt is kipróbáltál már, hogy jobb legyen a közérzeted és egészségesebb legyél, de eddig egyik sem vált be igazán? Ne keress tovább, ugyanis elhoztuk neked a Távol-Kelet ősi gyógyszerét, az ashwagandhát. Egyedi hatásmechanizmusából fakadóan úgy emeli szervezeted energiaszintjét és indítja be öngyógyító folyamatait, ahogy erre csak kevés gyógynövény képes.
Vágólapra másolva!
Forrás: havitamin.hu

Az egészséges életmód trenddé válása, valamint a videós közösségi portálok előretörése okán az ashwagandha is fókuszba került, így te is találkozhattál már vele több alkalommal. Azonban, ha mégis lemaradtál volna róla, mi minden fontos információt összegyűjtöttünk neked, hogy megértsd, majd élvezd fantasztikus hatásait.

Ashwagandha: az ájurvédikus orvostudomány csodája

Az ashwagandha nem új keletű: már több ezer éve alkalmazzák Indiában ájurvédikus gyógynövényként a stressz csökkentésére és energetizálásra. Maga a növény Indiában és Észak-Afrikában őshonos, szanszkrit neve azt jelenti, „a ló szaga”, ugyanis a gyökere lóra emlékeztető illatot áraszt magából. Indiai ginzengnek és téli cseresznyének is szokták hívni.

Az ájurvéda indiai alternatív gyógyászati, orvostudományi rendszer, melynek jelentése „az élet tudománya”. A betegségek megelőzésére fókuszál, és azt tanítja, hogy az egészséges életmóddal nemcsak önmagunkat, hanem környezetünket is gyógyítjuk. A testet és a lelket egységként kezeli.

Ebben a rendszerben az ashwagandha az úgynevezett rászájánák közé tartozik. A rászájána (fiatalító szertartás) segít a fiatalság fenntartásában, mind mentálisan, mind pedig fizikálisan.

Testi és lelki hatás egyben

Az ashwagandha az adaptogén gyógynövények családjába tartozik, ami annyit jelent, hogy mivel a saját szervezetedet ösztökéli jobb teljesítményre, nem kell félned attól, hogy rászoksz. Ennek a kis sárga virágú cserjének a kivonatát használják fel, amelyet por vagy kapszula formájában lehet fogyasztani. A sokféle egészségügyi előnye vitanolid tartalmának köszönhető, amely bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatású, illetve kutatások azt is kimutatták, hogy képes megakadályozni a tumorok növekedését.

Az ashwagandhát leginkább a nyugodtabb hétköznapokért, a stressz csökkentésére alkalmazzák, rendszeres szedés mellett 3-4 hét után már érezheted a hatását. Az alvásod nyugodtabbá, a mentális állapotod kiegyensúlyozottabbá válik, ez pedig a szervezetedet és immunrendszeredet is pozitív irányba mozdítja. Egészségesebbnek, fittebbnek és energikusabbnak fogod érezni magad!

A napi ajánlott adag személytől és vitális állapottól függ: napi egy kapszulával is már biztosítod magadnak a jobb közérzetet. Amennyiben több energiával indítanád a napot, érdemes még reggel, indulás előtt bevenni egy kapszulát, a pihentető alvásért pedig este egyet.

Kínzó stressz a mindennapokban? Bízd az ashwagandhára!

A stressz korunk népbetegsége. Nincs olyan, akit valamilyen formában ne érintene. A folyamatos szorongás gyengíti az immunrendszert, növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét, koncentrációs problémákat és pánikbetegséget is okozhat. Összességében az állandó stressz jelentős mértékben rontja az életminőséget.

Több kutatást is végeztek az ashwagandha stresszre gyakorolt hatásával kapcsolatban, és az eredmények magukért beszélnek: napi 240 mg kivonat szignifikánsan csökkentette a kísérletben részt vevők stressz-szintjét, szemben a placebóval. Ezzel együtt az alanyok kortizol szintje is alacsonyabb lett. Korábban patkányokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az álombogyónak is nevezett növény a kémiai jelzéseket szabályozva gátolta az úgynevezett stresszútvonalat az állatok idegrendszerében. Egyéb humán kísérletekben a szorongásos zavarokkal küzdő résztvevők közel 70%-a arról számolt be, hogy szorongásuk enyhült, mentálisan nyugodtabbá váltak. Ez arra enged következtetni, hogy a depresszió tüneteinek csökkentésében is segíthet.

Adaptogén jellegéből fakadóan a szervezeted erőforrásait turbózza fel, tehát tulajdonképpen te magad leszel a saját gyógyítód, az ashwagandha pedig adja ehhez az energiát.

Egyéb jótékony hatások

Sokoldalúságából fakadóan a szervezeted számos területein fejti ki pozitív hatásait. Nézzük a legfontosabbakat!

Gyulladácsökkentő

A gyulladáscsökkentő képességével kapcsolatban már végeztek kisebb vizsgálatokat, melyek kimutatták, hogy a reumás artritiszben szenvedők fájdalma csökkent az ashwagandha szedése során. A benne lévő vitanolid megakadályozza, hogy a fájdalomérző receptorok által felvett ingerek eljussanak a központi idegrendszerbe, ezáltal enyhíti a gyulladásos tüneteket.

Vércukorszint-csökkentő

Az ashwagandhával pozitív eredményt érhetsz el az inzulinérzékenységet tekintve is: fokozza az inzulin kiválasztását, ezáltal csökkenti a vércukorszintet.

Rákmegelőző

Állatkísérletek során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy képes megállítani a rákos sejtek növekedését, megakadályozva ezáltal a rák továbbterjedését. Ez a későbbiekben a rákos megbetegedések kezelésében is pozitív eredményt hozhat.

Shilajit és ashwagandha: a tökéletes kombináció

A shilajit egy szintén Indiából származó, ájurvédikus anyag, amely regeneráló és méregtelenítő hatásáról ismert. A Himalájában található meg, a kőzetrétegek között képződik a lebomló sziklákból és növényekből. Ásványi- és tápanyagokban gazdag: több mint 85 nyomelemet és vitamint tartalmaz! Erősíti az immunrendszert, emellett az ízületek és a csontok egészségét is támogatja.

Az ashwagandhával együtt tökéletes harmóniában működnek: kiegészítik és támogatják egymás hatásmechanizmusát, így amennyiben rászántad magad a fogyasztásukra, érdemes olyan terméket választanod, amely a kettőt együtt tartalmazza. Ez viszonylag ritka, és inkább külföldön elérhető, azonban hazánkban is megtalálható 1-2 webshop kínálatában. Az egyik ilyen online áruház a Havita és annak is az Ashwagandha Complex terméke, amelyben a két gyógynövény ideális szinergiát alkot egymással a nyugodtabb hétköznapokért és a pihentetőbb éjszakákért.

Bármikor jöhet nehéz időszak a munkában, magánéletben, és ahhoz, hogy ne darálja be a mentális és fizikális egészségedet a stressz, valamint a szorongás, érdemes egy próbát tenned a termékkel! Az biztos, hogy semmiféle mesterséges anyagot nem tartalmaz: GMO-, színezék- és adalékanyag-mentes, tisztán gyógynövényekből készült, ami más étrendkiegészítőkről nem mondható el. Ráadásul két legyet üthetsz egy csapásra, hisz nem kell külön megvásárolnod ezt a két alapanyagot, együttes erejüket egyetlen kapszulában tapasztalhatod meg.

Folyamatos szedése során erősödik az immunrendszer, ellenállóbbá válik a szervezet a fertőzésekkel szemben, csökken a stressz, a vérnyomás és a vércukorszint pedig normalizálódik.

Ashwagandha a nyugodtabb életért

Adtunk számodra pár alapos indokot, hogy miért érdemes az ashwagandhát alkalmaznod a hétköznapokban. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, miért fontos a stresszt csökkenteni, sőt leginkább kiiktatni az életedből. Az ashwagandha segít, hogy mentálisan fitt maradj, az immunrendszered pedig megerősödjön.

Mindig az egészséged legyen az első! Ugyanis, ha testi és lelki erődet nem gátolja semmi, mindenre képes vagy. Mozogj sokat, aludj eleget, menj ki a természetbe, táplálkozz változatosan, fogyassz gyógynövényeket, valamint minőségi táplálékkiegészítőket és végül, de nem utolsó sorban élj társas életet, ugyanis az ember elméje nem a magányos életre rendezkedett be. Amennyiben ezekre figyelsz, sokkal tovább lehetsz egészséges, stresszmentes és boldog, mint a szürke hétköznapokban tengődő embertársaid! Hajrá, a kulcs a kezedben van!