Közel 20 millió forintot számláztak ki egy étteremben egy fotó miatt

Assorted Chinese food set. Chinese noodles, fried rice, dumplings, peking duck, dim sum, spring rolls. Famous Chinese cuisine dishes on table. Top view. Chinese restaurant concept. Asian style banquet
Assorted Chinese food set. Chinese noodles, fried rice, dumplings, peking duck, dim sum, spring rolls. Famous Chinese cuisine dishes on table. Top view. Chinese restaurant concept. Asian style banquet
Vágólapra másolva!
Egy Wang nevű kínai nő mintegy 430 ezer jüanról, azaz közel 20 millió forintról szóló számlát kapott az étteremtől, miután feltöltött a Kínában népszerű WeChat nevű közösségi platformra egy képet az általa rendelt ételről. A nyilvánvalóan abszurd összegű számla egy QR-kódra, és az azt viccből vagy rosszindulatból kihasználó felhasználókra vezethető vissza.
Vágólapra másolva!

Manapság hétköznapi dolognak számít, ha valaki egy online felületen megosztja egy jól sikerült éttermi fogásról készült képet. Így tett egy Wang nevű nő is, akit nem sokkal ezt követően az éttermi alkalmazottak arra kértek: erősítse meg 430 ezer jüan összértékű további rendelését.

A hatalmas összeg többek között 1850 adag frissen sült kacsavérből, 2850 tintahalból, és 9900 rákból készült pasztaadag megrendeléséből állt össze.

Képünk illusztráció Forrás: --

A nem meglepő módon nagyon meghökkent nő hamar rájött, mi áll a hatalmas rendelés hátterében. Az általa korábban feltöltött fotón ugyanis látszott az a QR-kód, mely asztalához tartozott, és amelynek segítségével könnyedén hozzáadhatatott volna további tételeket rendeléséhez. Ezt a WeChat-en sokan látták, és talán nem feltétlenül rosszindulatból, de kihasználták, és a kód beolvasásával elkezdték a felsorolt ételeket hozzáadni Wang számlájához.

A nő azonnal törölte a fotót, de ekkor már késő volt. Valószínűleg ugyanis egyes felhasználók lementették maguknak a képet, és így annak törlése után is zavartalanul folytatták a rendelések leadását a QR-kóddal.

Wang később a számláról készült fotót is megosztotta a közösségi felületen:

A pincérek később törölték a fals rendeléseket, és a nőt új asztalhoz ültették. Az nem derült ki, hogy a rendeléseket ki, vagy ki adták le.

Az esetnek ugyanakkor fontos információbiztonsági vonatkozása van,

ahogy arra a kevés híján csúnya anyagi veszteséget szenvedő Wang is felhívta a figyelmet az SCMP-nek. Azt mondta: tanulólecke volt számára az eset, és másokat is óvatosságra int akkor, ha ételeikről képeket osztanak meg online felületeken.

Vannak, akik képesek azért betörni egy kínai étterembe, hogy ott főzzenek. és ahogy az Origo megírta, Dubajban is egészen kiváló kínai étterem működik. A magyarországi kínai éttermek pedig egészen sajátos titkot őriznek.

Persze furcsa éttermi kalandok a világ minden táján előfordulhatnak. Ahogy az Origo megírta, nemrég 800 forintnyi összeget számláztak ki egy szendvics kettévágásáért.