Megfejtették a kivételesen intelligens kutyák titkát

kutya, játék
Vicky Nina a játékaival
Vágólapra másolva!
Nem gyakori, de néhány kutya képes megtanulni több tucat, ha nem több különböző tárgy nevét. A szakemberek még nem tudnak sokat arról, hogy miért ilyen kivételesen intelligensek – ha úgy tetszik tehetségesek – ezek az állatok, de egy új tanulmány rávilágít arra, hogy mi különböztetheti meg őket egymástól.
Vágólapra másolva!

Kitűnően ismerték a szavakat

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói kilenc különböző országból negyvenegy olyan kutyát találtak, amelyek a véletlennél jobban teljesítettek egy szókincsfelmérő teszten. Ezután megkérték a gazdáikat, hogy töltsenek ki kérdőíveket négylábú barátaik neveléséről és viselkedéséről.

A felméréseknek talán az volt a legmeglepőbb megállapítása, hogy ezekben a tehetséges szótanuló (GWL) kutyákban nem igazán találtak közös pontokat:

csak néhányukat képezték ki kifejezetten arra, hogy felismerjék játékaik nevét, és úgy tűnt, a legtöbbjük egyszerűen „természetes módon" ismerték fel a neveket.

A különösen intelligens kutyák felismerik a játékaik nevét Forrás: Marco Ojeda

– mondta Shany Dror, az ELTE etológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A kutyatulajdonosok túlnyomó többsége nem rendelkezett kutyakiképzéssel kapcsolatos szakmai múlttal, és a kutyák kezelésében és kiképzésében szerzett tapasztalataik is eltérőek voltak. Valójában a házikedvenceik életének minden területén rengeteg változatosságot tapasztaltak.

A szakemberek ezután a közösségi médiában tettek közzé egy felhívást, amelyben „rendkívül okos" kutyákat kerestek és több száz válasz érkezett.

Az online jelentkezési lapot kitöltött harmincöt tulajdonos közül huszonhét kutyatenyésztő volt. Emellett huszonhét kutyás élt egykutyás háztartásban, és közülük húszan vettek részt szabadidős tréningen, például engedelmességi tréningen, szagkeresési feladatok teljesítésén vagy kutyakiállításokon.

A kutya és a játékok kapcsolata

A legtöbb kutyatulajdonosnak már korábban is volt kutyája, és közülük hárman nyilatkoztak úgy, hogy valamelyik korábbi ebük több mint három játék nevét ismerte.

A játék tekintetében huszonnyolc gazdi mondta azt, hogy minden nap játszanak házikedvenceikkel és a megnevezett játékokkal.

Bár csak kevés számú kutyafajták képviseltette magát a kísérletben, egy fajta egyértelműen „dominált": a különösen intelligens kutyák közül huszonhárom border collie, és további négy border collie keverék volt.

A kutyák szinte mindig, minden helyzetben kaphatók a játékra Forrás: Pexels.com

– magyarázta Miklósi Ádám etológus. – Az a ritka képesség, hogy megtanulják a tárgyak neveit, az első dokumentált esete a tehetségnek egy nem emberi fajnál.

A Scientific Reports tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint ugyanennek a csapatnak a a tehetséges szótanuló kutyákkal kapcsolatos korábbi kutatásai arra jutottak, hogy a játékosság közös vonást jelentett ezeknél az állatoknál, ami a tudósok szerint arra utal, hogy

a kutya személyiségének köze lehet ahhoz, hogy képes felismerni és megjegyezni a játékok nevét.

A tanulmány mögött álló akadémikusok fontos munkája a Genius Dog Challenge részeként folytatódik: és ha Önnek is van egy nagyon okos kutyája, a kutatók szívesen hallanának felőle.