Elképesztő lottónyeremények, elképesztő történetekkel

lottó, illusztráció
View of severals Loto, Euromillions, Joker, Keno grids by Francaise des Jeux (FDJ), the operator of France's national lottery games taken on March 27, 2018 in Paris. (Photo by JOEL SAGET / AFP)
Vágólapra másolva!
Túl drágának találta a narancslevet egy asszony, ezért azt visszaküldte az üzletbe a férjével. A férfi hazafelé az ital árából lottót vett, amivel rengeteg pénzt nyertek. De rengeteg pénzt nyert a lottón egy család, egy elfelejtett lottószelvénnyel, valamint a Sorsjegyesek története is megtörtént események alapján íródott. Olyannyira, hogy igazából a kétszer is megtörtént. 
Vágólapra másolva!

Túlárazott narancsléből 315 millió dolláros lottónyeremény

A New Jersey állambeli Little Ferry-ben élő Tayeb Souami, egy élelmiszer-importáló cég 56 éves könyvelője, az otthonától pár percnyire lévő hackensacki ShopRite üzletben 5 dollárért vett narancslevet. A felesége azonban drágállotta az árát, ezért vissza kellett azt vinnie. Hazafelé menet megállt egy Powerball szerencsejáték üzletnél, és a pénzből két lottószelvényt vett. Másnap, miközben a férfi egy autómosó felé tartott, útközben észrevett egy 7 Eleven áruházat. Tudta, hogy itt informálódhat a legutóbbi sorsolás eredményéről, ezért beugrott. Leesett az álla, amikor a pénztáros ellenőrizve a szelvényeit, azt közölte vele, hogy övé lett a 315,3 millió dolláros főnyeremény.

A férfi utólag így viccelődött: "Most már kifejezetten imádom a narancslevet!"

A kép csak illusztráció Forrás: Shutterstock

Nyert a lottón, majd beperelték

Tonda Lynn Dickerson, az alabamai Grand Bayben található Waffle House egyik pincérnője borravaló helyett lottószelvényt kapott az egyik törzsvendégétől, Edward Sewardtól. Mint utóbb kiderült a szelvénnyel 10 millió dollárt nyert. Munkatársai azt állították, hogy szóbeli megállapodást kötöttek arról, hogy a nyereményt egyenlően osztják el egymás között. Amikor a lány nem volt hajlandó megosztani a nyereményt, kollégái a bíróság elé vitték az ügyet. Ezt azonban hamarosan elutasították, mivel Alabamában egy ilyen megállapodás nem tekinthető jogilag kötelező érvényűnek. Tonda jogi jellegű problémái ezzel azonban nem értek véget. Amikor a szelvény eredeti tulajdonosa, Edward Seward rájött, hogy mekkora hibát vétett, ő is perre vitte a lottószelvény ügyét. A férfi szerint a lány nem teljesítette ígéretét, miszerint egy pickup teherautót ad neki, ha valamelyik alkalmazottja megnyeri a lottót. Hiába volt azonban ez a próbálkozás is, a bíróságon ezt is elutasították. Annak érdekében, hogy elkerülhesse a további jogi problémákat, Tonda létrehozott egy vállalatot, hogy elkerülje a további pereket. A történet nagyon hasonlít a Sorsjegyesek című filmre, de ez nem az. Alább azonban annak igazi történetét is olvashatja.

A kép csak illusztráció Forrás: AFP/Joel Saget

Voltaire, a lottómilliomos

François-Marie Arouet Voltaire a francia felvilágosodás egyik legnagyobb alakja; író, költő és filozófus. Azt azonban már kevesen tudják, hogy milliomos is volt, amit főleg merészségének köszönhetett. Meggazdagodásának hátterében az állam legális kifosztása állt.

A történet szerint Voltaire összebarátkozott Charles Marie de La Condamine francia matematikussal, akivel közösen kitaláltak egy módszert, hogyan tudnának a törvények megsértése nélkül rengeteg pénzt szerezni az államtól. Akkoriban az államkötvények a recesszió miatt folyamatosan veszítettek értékükből, emiatt pedig egyre kevesebben vásárolták azokat. Annak érdekében, hogy mégis legyen rájuk kereslet, a döntéshozók úgy döntöttek, hogy az államkötvények értékének egy részét lottószelvényre válthatta a tulajdonosa, aki ha nyert, tetemes vagyonra tehetett szert. De la Condamine ezt megtudva kiszámolta, hogy mivel az államkötvény értékétől független a nyerési esély, lényegében bizonyos számú legolcsóbb kötvény megvásárlása esetén biztos, hogy az ő szelvényének számait húzzák ki. A matematikus úgy döntött, hogy ötletének kipróbálására a szerteágazó kapcsolatokkal is rendelkező és merész Voltaire-t kéri fel. A számítások beváltak, így a két barát akkora vagyonra tett szert, amiből még az unokáik is gazdagságban élhettek. Az 500.000 livre, amit akkoriban nyertek, ma nagyjából 121 millió dollárt érne.

Segítettek a házi feladatban, és lottónyertesek lettek

Nicole Pedneault és Roger Larocque éppen az unokájuknak segítettek egy iskolai házi feladatban, amikor egy rendkívül értékes meglepetésre bukkantak kutatásaik során. Egy réges-régi Japánról szóló könyvben elrejtve találtak egy 750.000 dollár értékű nyertes lottószelvényt a 2018. április 15-i sorsolásról. Mivel már 2019 áprilisa volt, a házaspár aggódott, hogy érvényes-e még a szelvényük. Szerencsére éppen időben találták meg a szelvényt, mivel már csak két napjuk maradt arra, hogy átvegyék a lenyűgöző nyereményt.

A "Sorsjegyesek" című filmet ihlető igaz történet

És akkor, ahogy ígértük, jöjjön a Sorsjegyesek című film valódi története. Robert Cunningham New York-i rendőrnyomozó nyolc éven át rendszeresen járt ugyanabba az étterembe. Egyik nap éppen borravalót akart adni Phyllis Penzo pincérnőnek, amikor úgy döntött, hogy ehelyett inkább alkut ajánl a nőnek: odaadja neki a zsebében lévő lottószelvényt, és ha nyertesnek bizonyul, megosztják a nyereményt. És másnap valóban kihúzták a számokat - ők ketten együtt 6 millió dollárt nyertek. A történetből film is készült Nicolas Cage főszereplésével.

Egy férfi visszatér a halálból, hogy kétszer nyerjen a kaparós lottón

Valamikor a 90-es évek végén Bill Morgan, egy ausztrál kamionsofőr balesetet szenvedett, és szívroham következtében meghalt. 14 percig volt a klinikai halál állapotában. Ez már olyan sok idő, amiből a legtöbb ember nem épül fel jelentős neurológiai vagy agykárosodás nélkül. Ő azonban rácáfolt a statisztikákra, és 12 nap múlva felébredt az orvosilag előidézett kómából. Az őt kezelő orvosok szerint pedig tökéletesen eszénél volt. Nem sokkal e bizarr eseménylánc után Bill Morgan úgy döntött, hogy tovább kísérti a szerencséjét, és vesz egy kaparós lottószelvényt, és nyert egy 17.000 dolláros autót. Egy helyi tévécsatorna felkapta a szenzációt, és egy műsorban megkérték Morgan-t, hogy játssza el ahogy nyert. Így tehát ismét vett egy lottószelvényt, evvel ezúttal már 170.000 dollárt nyert! Néhányan megkérték, hogy harmadszor is próbáljon szerencsét, de a férfi ezt már visszautasította.

Sokan irigykednek a lottónyertesekre, hiszen ki ne akarna egyik napról a másikra meggazdagodni. Elsőre úgy tűnik, ez a valóra vált álom, azonban időnként akár pokollá is változtathatja a nyertesek életét. Az Origo bemutatott néhányat a pórul járt lottónyertesek közül.