Karácsonykor lesz részleges szünet ennél a banknál, érinti a bankkártyákat is

online, ügyintézés, vásárlás, befizetés, bank, bankkártya, kártyás fizetés
Online payment,businessman hands holding credit card and using laptop for online shopping. Cyber Monday Concept
Vágólapra másolva!
Rendszerkarbantartás miatt egyes szolgáltatások nem lesznek elérhetők a MagNet Banknál karácsonykor – derül ki a honlapjukon szereplő tájékoztatóból.
Vágólapra másolva!

A bank közlése szerint

  • 2023. december 24. 20:00 és 2023. december 25. 23:59, és
  • 2024. január 19. 22:00 és 2024. január 21. 04:00 időpontok között

a beérkező azonnali átutalási tranzakciók bankkártyával történő haladéktalan hozzáférése nem lesz elérhető rendszerkarbantartás miatt.

Ez tehát azt jelenti, hogy ha beérkezik egy utalás folyószámlánkra, átmenetileg nem lehet azonnal felhasználni azt bankkártyával.

További átmeneti kiesést jelent a szolgáltatásokban, hogy a bankkártyás fizetést követően

az egyenlegváltozás a MagNet NetBank és MobilBank rendszerekben nem fog azonnal megjelenni.

Képünk illusztráció Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 David Gyung/Shutterstock. No use without permission./David Gyung

Előre tervezett bankszünnapokat a pénz- és hitelintézetek rendszeresen tartanak, ezeken a napokon általában rendszereik fejlesztéseit, elektronikus szolgáltatásaik javítását végzik el. Fontos, hogy a működésüket felügyelő Magyar Nemzeti Bank (MNB) rendeletben írja elő a bankszünnapok megtartására vonatkozó kötelezettségeket. Az MNB tájékoztatása szerint bankszünnap az, ha a bank egy munkanapra vonatkozóan előre meghirdeti, hogy aznap nem, vagy csak korlátozottan nyújt banki szolgáltatásokat az ügyfeleknek. A törvény szerint egy hitelintézet – minden szolgáltatása vagy akár csak egyes résztevékenységeit illetően – előzetesen megtervezett módon tarthat ilyet, 2022. júliusától pedig csak akkor lesz erre lehetősége, ha ennek feltételeit üzletszabályzatában, illetve az ügyfelekkel kötött szerződésében előzetesen meghatározta.

A bankok jogszabályok szerinti eljárását a bankszünnapokra vonatkozóan vezetői körlevéllel is segíti az MNB.

A részleges vagy teljes kiesések jellemzően nem tartanak hosszú ideig, legfeljebb néhány óráig, esetleg fél-egy napon át, és azokat a bankok igyekeznek a kevésbé forgalmas napszakokra időzíteni. Persze előfordulhat, hogy bankegyesülések, komplex fejlesztések miatt a leállások hosszabb időn át tartanak, és miként ősszel az MBH esetében, érintik a fizikai fiókokat is.