Újabb halálos szén-monoxid-mérgezés történt

Kína, bánya, szénbánya, robbanás, szén-monoxid-mérgezés
(201205) -- YONGCHUAN, Dec. 5, 2020 (Xinhua) -- A rescuer prepares to gauge the density of carbon monoxide at the coal mine accident site in Yongchuan District of Chongqing, southwest China, Dec. 4, 2020. Eighteen miners were confirmed dead due to excessive level of carbon monoxide in a coal mine in Chongqing, local authorities said Saturday. (Xinhua/Huang Wei)
Vágólapra másolva!
Péntek délután érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, hogy Balatonalmádiban a Szabadság úton ketten is rosszul lettek szén-monoxid-mérgezés miatt.
Vágólapra másolva!

A tűzoltók azonnal kivonultak a kétszintes családi házhoz, amelynek a két tetőtéri szobájában szellőztetés közben is erős szén-monoxid-koncentrációt mértek.

Az ott élő idős házaspár egyik tagja életét vesztette a mérgező gáz miatt, a másik kórházba került.

Az épületben egy vegyes tüzelésű kazán üzemelt. Feltehetőleg a kémény rossz, repedezett állapota miatt keletkezett szén-monoxid. Ezzel az esettel idén már tizennégy áldozat írható a szén-monoxid számlájára.

A kép illusztráció! Forrás: XINHUA via AFP/Xinhua News Agency.All Rights Reserved/Huang Wei

A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, rendkívül mérgező gáz, ami a nyílt égésterű fűtőeszközök és vízmelegítők rossz levegő-utánpótlása, tökéletlen égése esetén keletkezik. A kémény rossz állapota is hozzájárulhat ahhoz, hogy szén-monoxid keletkezzen.

A BM OKF, mint a szén-monoxid-érzékelők piacfelügyeletét ellátó hatóság közzéteszi a megbízható és a vizsgálat során nem biztonságosan működő szén-monoxid-érzékelőkről készített kimutatásokat.

Családi házakba a kéményseprő csak akkor megy elvégezni az ingyenes kéményellenőrzést, ha a kéménytulajdonos időpontot foglal.

Ha a családi ház kéményére gázkészülék van rákötve, kétévente érdemes ellenőriztetni, ha szilárd tüzelővel fűtenek, akkor évente tanácsos ellenőriztetni. A hasonló tragédiák elkerülése érdekében mindenképpen ajánlott élni az ingyenes kéményellenőrzés lehetőségével.

A kéménysepréssel kapcsolatban minden információ elérhető a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu oldalon.

(A címlapi kép illusztráció!)