A világ pénze nem elég: újabb tízmilliárdokat akarnak adni az ukránoknak

Vágólapra másolva!
Ukrajnának 37,3 milliárd dollár (azaz több mint 34 milliárd euró) támogatásra van szüksége jövőre a pénzügyi stabilitás fenntartásához – derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közzétett becsléséből – írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Ukrajna a 2023-as évet az Egyesült Államok és az EU által megígért pénzügyi támogatással kapcsolatos bizonytalanságban zárja. Az Egyesült Államokban az Ukrajnának szánt új, 61,4 milliárd dolláros pénzügyi segélycsomagot, amelynek jóváhagyását Joe Biden demokrata elnök kérte a kongresszustól, továbbra is blokkolják a republikánusok, akik cserébe az illegális migráció elleni intézkedések szigorítását kérik a demokratáktól.

Van azonban még egy oka annak, hogy a republikánus törvényhozók a kongresszusban egyelőre nem hajlandók támogatni Ukrajna további pénzelését.

Ukrajnában ugyanis tombol a korrupció.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet legutóbbi felmérése szerint a háború mellett az alacsony jövedelem és a korrupció aggasztja leginkább az ukránokat.

A válaszadók 63 százaléka nevezte meg első számú problémának a korrupciót, míg 46 százalékuk az alacsony jövedelmeket.

Az Ukrajnába küldött fegyverekkel sem tud maradéktalanul elszámolni az ukrán kormány. Arra már többen felhívták a figyelmet, hogy a háborúba szánt fegyverek egy jelentős része a feketepiacon köthet ki. A fegyverek sokszor a drogkartelleknél jelennek meg.