Zelenszkij egyre idegesebb, az oroszok intenzíven támadják Ukrajnát

war Horizontal ukrajna háború
Az oroszországi Belgorod felől rakéta indul az ukrajnai Harkov irányába
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 684. napjáról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés
04:57
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

05:16
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán-svéd együttműködés

A védelmi termelés terén is fokoznunk kell az ukrán-svéd együttműködést – mondta napi videójában az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij online felszólalt az évente megrendezett svéd biztonsági konferencia nyitónapján, ahol kiemelte: egész Európának elegendő potenciálja van ahhoz, hogy garantálja a globális biztonságot bármilyen körülmények között.

05:23
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

70%-os az ukrán légvédelem

Mind a harctéren, mind a hátország esetében a légvédelem az ukrán ellenállás kulcsa - mondta a svédországi biztonsági konferencia megnyitóján az ukrán elnök. Volodimir Zelenszkij emlékeztetett: néhány napon belül 500 orosz rakéta és drón csapott le Ukrajnára, amiknek 70%-át a partnerektől kapott elhárító rendszerekkel sikerült semlegesíteni, de tovább kell erősíteni az ukrán légvédelmet.

"Ha Oroszország elveszíti az irányítást az égbolt felett, akkor minden erejét elveszíti a csatatéren. Nincs más hatalmuk, nem látjuk" - fogalmazott Volodimir Zelenszkij.

06:15
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. január 7-én az ukrán-magyar határszakaszon 5466 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9599 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 125 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

06:45
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Friss orosz légicsapások

Az ukrán légierő január 8-án kora reggel arra figyelmeztetett , hogy orosz Szu-35-ös bombázó repülőgépeket észleltek az orosz határtól északra, és felszólították a lakosságot, hogy vegyék komolyan a rakétafenyegetéseket.

Korábban a légierő azt közölte, hogy legalább 13 nehézbombázó repülőgép szállt fel az oroszországi Murmaszk megye egyik repülőteréről. A jelentések szerint Mig-31 repülőgépek az oroszországi Nyizsnyij Novgorod régióban található Savasleykából is felszálltak.

Helyi idő szerint 6 órakor egy orosz rakétát észleltek Szumi megye felett, ami Poltava megye felé tartott, valamint déli irányból rakéták vették célba Kijevet.

07:27
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Légópincébe kényszerült a japán külügyminiszter

Légiriadó miatt egy óvóhelyen kényszerült sajtótájékoztatót tartani a Kijevbe látogató japán külügyminiszter. Kamikava Jóko 37 millió dollárt ígért egy NATO-alapnak, amely drónérzékelő rendszerek beszerzését támogatja. Bejelentette továbbá, hogy Japán öt mobil gázturbinás generátort és hét transzformátort adományoz az orosz támadások okozta áramkimaradások kiegyensúlyozására.

08:12
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Nem talált el lakóházakat a legutóbbi orosz rakétacsapás

Az orosz S-300-as rakéták kétszer is eltalálták vasárnap Harkov városát, mondta Oleh Szinjehubov, a régió kormányzója, aki szerint a közeli Vovcsanszkban is rögzítettek csapásokat, de áldozatokról eddig nem érkezett jelentés. Harkov és Vovcsanszk az oroszországi Belgorod közelében fekszik a határ közelében.

09:00
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Emberek kellenek az Orosz Nemzeti Gárdába is

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma legutóbbi hírszerzési jelentésében közölte, hogy a Roszgvardiának, az Orosz Nemzeti Gárdának meg kell erősítenie erőforrásait és személyi állományát az ukrajnai háború miatti megrázkódtatások miatt az orosz belbiztonsági színtéren.

09:39
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Kihagynák Oroszországot

Az Egyesült Királyság bejelentette, hogy 300 millió fontot tervez költeni egy olyan programra, amely a következő generációs energiatermelő reaktorok számára megfelelő fejlett nukleáris fűtőanyag előállítását célozza. Ezzel akarnak véget vetni Oroszország monopóliumának a reaktorüzemanyag-előállítás területén.

10:15
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország előnyben van az elektronikus hadviselésben

Ukrajna és Oroszország egyaránt kifinomult elektronikus hadviselési képességeket telepít, de Moszkva előnyben van, mivel a háború előtt sokat fektetett ezekbe a rendszerekbe – derül ki egy friss elemzésből.
"Ami itt történik, a drónok tömeges használata, új dolog, így az elektronikus hadviselés egyre fontosabbá válik. Elegendő számú nagy teljesítményű zavaró egység szállítása Ukrajnába szintén segíthet az ellenséges légitámadások ellen" – mondta Ivan Pavlenko ezredes, Kijev elektronikus védelmi vezetője.
A drónok jelentősen megváltoztatták a csatateret, és a szakértők szerint ez az egyik fő oka annak, hogy Ukrajna ellentámadása nem hozott jelentős eredményeket. A páncélozott járművek már nem képesek meglepetést okozni.

10:54
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Rakétatámadás Belgorodnál

A légvédelem elfogott egy ukrán rakétát Belgorod területe felett – számolt be a Honvédelmi Minisztérium a Telegram-csatornán.

Ukrajna S-200-as légvédelmi rakétával - amelyet földi célpontok eltalálására alakítottak át – támadott orosz célpontokra – jegyezte meg a minisztérium.

11:59
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadót hirdettek Ukrajnában

Légiriadót hirdettek Ukrajna egész területén – derült ki az ország Digitális Transzformációs Minisztériumának online térképés adataiból.

Január 8-án hétfőn, helyi idő szerint 6:46 és 7:26 között szólaltak meg a szirénák a régiókban.

Később Kinzhal rakétakilövést észleltek a köztársaság területén – írja a Lenta.

12:30
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Dnyiproban

A Kyiv Independent újságírói január 8-án több robbanásról számoltak be Dnyiproban.

13:22
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Bombatámadás történt Krasznolimanszk irányában

Orosz Szu-34-es vadászgépek FAB-500-as légibombákkal csapást mértek az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) egyik erődítményére Krasznolimanszk irányában – számolt be az orosz védelmi minisztérium.

14:20
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Meghiúsult ellentámadási kísérlet Kupjanszknál

A "Nyugat" csoport katonái sikeresen visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) támadó-repülőgépeinek ellentámadását Kupjanszk közelében – jelentette az orosz védelmi minisztérium.

Az osztály pontosította, hogy a harcosok felszámoltak egy ellenséges szabotázscsoportot, amely egy elaknásított területen próbált átjutni egy megfigyelőálláshoz.

15:01
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Hmelnickij megyében támadott

Oroszország reggel Hmelnickij megyében indított támadást. A támadás során infrastrukturális létesítmények sérültek meg a megye nyugati részén, két ember pedig meghalt – jelentette Szerhij Tiurin regionális kormányzó január 8-án.

Tiurin szerint legalább hat robbanás hallatszott a térségben, és a helyi légvédelem két orosz rakétát lőtt le.

15:42
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország bombát dobott le Luhanszk régiójában

Egy orosz katonai repülőgép harci bevetés közben egy FAB-250-es légibombát dobott le Rubezhnoje városára - mondta január 8-án Leonyid Pasecsnik, a régió Moszkva által beiktatott vezetője.

16:59
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna éjjel 18 rakétát és 8 drónt semmisített meg

Oroszország éjszaka és a ma reggeli órákban összesen 59 rakétát és drónt lőtt ki Ukrajnára - közölte az ukrán légierő.

A jelentések szerint Ukrajna légvédelme 18 darab cirkálórakétát és nyolc Shahed-136/131 típusú drónt lőtt le.

17:40
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Hiperszonikus fegyver bevetéséről adott ki jelentést az orosz védelmi minisztérium

Nagyhatótávolságú, tengeri és légi indítású precíziós fegyverekkel, köztük a Kinzsal hiperszonikus rakétarendszerrel mért reggel csoportos csapást ukrán hadiipari létesítményekre az orosz hadsereg - közölte hétfői hadijelentésében a moszkvai katonai tárca.

A minisztérium szerint az orosz erők a két frontszakaszon 12 rohamot vertek vissza, az érintkezési vonal mentén pedig mintegy 820 ukrán katona esett el vagy sebesült meg.

A legtöbb támadást, kilencet, Kupjanszk környékén hiúsították meg, a legnagyobb veszteséget pedig - több mint 250 embert - a Donyecknél vívott harcokban szenvedte el az ukrán fél.

18:27
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Zaporizzsját támadta

Oroszország január 8-án hajnalban öt rakétát indított Zaporizzsja ellen. A támadásban lakóházak rongálódtak meg, valamint öt ember megsebesült - jelentette Jurij Malasko, Zaporizzsja régió kormányzója.

19:19
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország több száz belgorodi lakost evakuált az ukrán rakétacsapások miatt

Oroszország hétfőn több száz belgorodi lakost evakuált, az Ukrajnához közeli nagyvárost az utóbbi időben többször érte ukrán támadás.

Vjacseszlav Gladkov regionális kormányzó a Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett videóban elmondta: Belgorod mintegy 300 lakosa úgy döntött, hogy ideiglenesen elhagyja lakhelyét. A határtól távolabb fekvő Sztarij Oszkol, Gubkin és a Korocsanszkij körzetben lévő befogadóközpontokban helyezik el őket.

A kormányzó pénteken azt javasolta, hogy a kimenekítést kérő lakosokat evakuálják Belgorodból, amely egyre erősödő ukrán tüzérségi támadások célpontja.

20:14
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 15 millió tonna rakományt exportált a fekete-tengeri folyosón keresztül

Ukrajna 15 millió tonna rakományt exportált a fekete-tengeri hajózási folyosón keresztül, ezen belül 10 millió tonna mezőgazdasági terméket - közölte kedden Olekszandr Kubrakov miniszterelnök-helyettes.

Ukrajna augusztusban alakította ki a Fekete-tenger nyugati partjainál, Románia és Bulgária közelében húzódó folyosót.

Ez nem sokkal azután történt, hogy Oroszország felfüggesztette részvételét az ENSZ által közvetített 2022-es fekete-tengeri gabonaexport-megállapodásban, és azzal fenyegetett, hogy minden hajót potenciális katonai célpontként fog kezelni.

21:19
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Olaf Scholz Ukrajna hatékonyabb támogatására szólította fel az EU-tagállamokat

Ukrajna hatékonyabb támogatására szólította fel hétfőn az európai uniós tagállamokat Olaf Scholz német kancellár.

Úgy vélte, hogy "az EU-tagországok többsége által tervezett fegyverszállítmányok túl csekélyek".

"Felszólítom ezért a szövetségeseket az Európai Unióban, hogy (Németországhoz hasonlóan) szintén fokozzák erőfeszítéseiket Ukrajna javára" - jelentette ki Scholz Luc Frieden luxemburgi miniszterelnökkel tartott találkozóját követően Berlinben.

22:10
január 08, 2024
Vágólapra másolva!

Jelentős áramkimaradások Ukrajnában

Ukrajna nagy részén nem volt áram január 8-án a rossz időjárási viszonyok és az energetikai infrastruktúra elleni orosz támadások miatt - közölte az ukrán energiaügyi minisztérium. Ukrajna-szerte tizenkét régiót érintett az áramkimaradás és legalább 560 településen okozott problémát.