Elképesztő összegből mennek a föld alá világ legértékesebb gyémántbányájában

A világ legdrágább gyémántjai, galéria, 2021, 4. The Centenary Diamond
4. The Centenary Diamond - LONDON - SEPTEMBER 1997: The Centenary diamond on display at the Diamond Trading Company in London. It was found on July 17th, 1986 by the electric X-ray recovery system at the Premier Mine in SOuth Africa, owned by De Beers. Only a handful of people knew about it and all were sworn to silence. The diamond is 599 carats, and is perfect in colour. It is one of the largest top-colour diamonds ever found. It was named 'Centenary' by De Beers because Cecil Rhodes discovered it around a century after the creation of London Diamond Syndicate. Over the years the Premier Mine has produced several outstanding diamonds of the most superb colour, which have been cut into famous gems: The Cullinan in 1905, the Niarchos in 1954, the Taylor-Burton in 1966, and the Premier Rose in 1978. (Photo by Patrick Landmann/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Mintegy 1 milliárd dollárt, azaz kb. 350 milliárd forintot fordít a De Beers legfontosabb gyémántbányának fejlesztésére. A hihetetetlen összegből olyan fejlesztéseket valósítanak meg, melyek révén mélyen a föld alá hatolnak majd az értékes nyersgyémántokért.
Vágólapra másolva!

A botswanai Jwaneng városánál működő gyémántbánya a világ egyik legfontosabb gyémántlelőhelye, egyben a De Beers botswanai zászlóshajója. Az, hogy most ekkora összeget fordítanak fejlesztésre, némileg váratlannak tűnik. Legalábbis annak tükrében, hogy a gyémántpiacon továbbra is gyenge a kereslet. 2023-ban a csiszolt gyémántok árai ötödével csökkentek.

A képen látható óriási gyémántot a De Beers egyik afrikai bányájában találták 1986-ban Forrás: Getty Images/Patrick Landmann

A cég, pontosabban a vállalat és a botswanai kormány vegyesvállalata, a Debswana Diamond, közleményében azonban azt írja, tisztában vannak a keresletcsökkenéssel, melyre korábban is volt már példa. A piaci egyensúly helyreállásáig azonban ilyen és ehhez hasonló befektetéseket valósítanak meg.

A fejlesztések révén

a világ kitermelt kövek alapján legértékesebbnek számító gyémántbányájának élettartama jelentősen megnő.

A beruházásnak köszönhetően sokkal mélyebbről, hatékonyabban tudnak kőzetmintákat venni.

Lényegében a külszíni fejtésű bányából föld alatti bányát csinálnak, írja a Mining.com.

A Jwaneng-bányában májusban indulnak a kivitelezési munkák. Az 1982-ben megnyitott gyémántbányában 2018-ban már elindítottak egy 3 milliárd dolláros fejlesztési programot, ennek eredményeként a bánya idén még biztosan működhet. A cég egyelőre annyit közölt, hogy

a most megerősített újabb ráfordítás mellett keresik azokat a befektetőket, amelyek közreműködése révén újabb 11 évre kitolhatják a bánya működési idejét.

A Jwangeng-gel kapcsolatban a korábbi előrejelzések évi 9 millió karát kitermeléséről szóltak. Megnyitását követően azonban átlagosan ennél többet, 11 millió karátot termeltek ki onnan évente.

Dél-Afrika térsége egyébként különösen gazdag gyémántban, és innen kerül elő a világ legnagyobb gyémántjainak többsége is. A Dél-afrikai Köztársaság, Zambia, Lesotho és Botswana egyaránt fontos gyémántipari országnak számítanak. Ahogy az Origo megírta, a világ 10 legnagyobb gyémántja közül hatot a dél-afrikai Botswanában találtak.