Három kilométer magasban találták meg ezt az óriási gyémántot

gem diamonds
A 129 karátos drágakő
Vágólapra másolva!
Hatalmas gyémántot talált a Gem Diamonds bányacég Lesothóban. A drágakő 129 karátos, és ez a vállalat idei első, 100 karát fölötti gyémántja.
Vágólapra másolva!

A hétvégén találták meg a Gem Diamonds Lesothói bányájában azt 129 karátos gyémántot, amely az idei első, 100 karát fölötti drágaköve a bányavállalatnak – írja a Mining.com.

A mostani felfedezés azért is jelentős, mert például tavaly sokkal kevesebb ilyen méretű, magas minőségű gyémántot találtak, mint egy évvel korábban.

2021-ben a Gem Diamonds mindössze hat darab 100 karát fölötti drágakövet talált a Letšeng nevű bányájában, szemben a 2020-as 16 darabbal.

Mindeközben viszont a kisebb méretű gyémántok világpiaci ára, március eleje óta, nagyjából 20 százalékkal emelkedett, ahogy az iparág szereplői nehezebben jutnak hozzá az Oroszországból érkező forrásokhoz.

A 129 karátos drágakő Forrás: Gem Diamonds

Noha a magasabb árak alapvetően kedvezők a bányacégeknek, a szakértők szerint ez még nem jelent komoly hatást az iparág egészére nézve. Bár minden bánya különböző, de az általános tendencia az, hogy

a bányák kitermelésének 20 százaléka (ezek a legértékesebb gyémántok) hozza a profit 80 százalékát.

Mióta pedig a Gem Diamonds 2006-ban megvásárolta a Letšeng bányát, a vállalat 60 darab magas minőségű, fehér gyémántot talált 100 karát fölött. A bánya különlegessége egyébként, hogy a 3100 méteres átlagos tengerszint feletti magasságával ez a világ egyik legmagasabban fekvő gyémántbányája.